Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Κεραυνοί κατά Μέρκελ από τον Γκίντερ Γκρας

Ακόμα μία φωνή προστίθεται στο κύμα δυσαρέσκειας και κριτικής που έχει ξεσηκωθεί στη Γερμανία απέναντι στην «καγκελάριο της λιτότητας».
«Δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια υπεροπτική στάση, όπως την επιδεικνύει η κυρία Μέρκελ. Αυτό μας κάνει εχθρούς και δημιουργούνται ξανά αντιγερμανικά κλισέ», τόνισε στη βαρυσήμαντη παρέμβασή του ο 85χ
«Δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια υπεροπτική στάση, όπως την επιδεικνύει η κυρία Μέρκελ. Αυτό μας κάνει εχθρούς και δημιουργούνται ξανά αντιγερμανικά κλισέ», τόνισε στη βαρυσήμαντη παρέμβασή του ο 85χρονος Γκίντερ Γκρας
Αυτήν τη φορά σε αυστηρό και προειδοποιητικό τόνο για την πολιτική λιτότητας που ακολουθεί η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ εκφράσθηκε ο βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας Γερμανός συγγραφέας Γκίντερ Γκρας, ο οποίος ανησυχεί ότι η Ελλάδα δεν θα ορθοποδήσει με τη συνέχιση τέτοιων πολιτικών.
Σε συνέντευξή του στο γερμανικό τηλεοπτικό δίκτυο Phoenix, ο Γκρας τόνισε μεταξύ άλλων: «Το θεωρώ ντροπή και κάτι που μας πηγαίνει ένα βήμα προς τα πίσω, που ερμηνεύεται ως γερμανική υπεροψία, το να αναγκάζει η Γερμανία ως υπερχρεωμένη χώρα άλλες χώρες να ακολουθήσουν μια αυστηρότατη πολιτική λιτότητας».

Πρόκειται, όπως είπε, για «περικοπές μέχρι τελικής πτώσης» για χώρες όπως η Ελλάδα. «Δεν θα μπορέσουν να σταθούν ξανά στα πόδια τους», προειδοποίησε ο 85χρονος συγγραφέας στη συνέντευξη που θα μεταδοθεί την ερχόμενη Κυριακή.
Η Γερμανία, σύμφωνα με τον Γερμανό συγγραφέα, είναι χώρα που πλήττεται από τη διαφθορά, που εκτείνεται από τον τραπεζικό τομέα μέχρι και τον αθλητισμό. «Δεν υπάρχει λόγος για μια τέτοια υπεροπτική στάση, όπως την επιδεικνύει η κυρία Μέρκελ. Αυτό μας κάνει εχθρούς και δημιουργούνται ξανά αντιγερμανικά κλισέ», είπε χαρακτηριστικά και πρότεινε ότι με μια έξυπνη πολιτική, «όπως εκείνη που αναγκάστηκε να ασκήσει σε πολύ πιο δύσκολους καιρούς ένας Βίλι Μπραντ, θα μπορούσε να αποφευχθεί αυτό».
Ο Γκρας δεν είναι ο πρώτος μεγάλος Γερμανός διανοητής που τα βάζει με την πολιτική της Μέρκελ και προειδοποιεί για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
Το ζήτημα της χαλάρωσης της λιτότητας έθιξε πρόσφατα και ο μεγάλος Γερμανός διανοητής Γιούργκεν Χάμπερμας.
Χάμπερμας
Ο φιλόσοφος και κοινωνιολόγος δήλωσε ότι θέλει «τη Γερμανία μέσα στην Ευρώπη» και όχι «μια γερμανική Ευρώπη». Καλώντας τη Γερμανία και τις χώρες του Βορρά να χαλαρώσουν την αυστηρή πολιτική λιτότητας δείχνοντας αλληλεγγύη στις υπερχρεωμένες χώρες, πρότεινε «μια πιο εξισορροπημένη οικονομική πολιτική που να περιλαμβάνει στοχοποιημένα επενδυτικά προγράμματα, έτσι ώστε να εξουδετερωθούν τάσεις στον τομέα της ανταγωνιστικότητας που κάνουν ακόμη μεγαλύτερες τις διαφορές ανάμεσα στα κράτη-μέλη».
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου