Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Κεφάλαια 600 εκατ. δολάρια σε εισηγμένες Ελλάδας – Κύπρου τοποθετεί το Third Point



Tου Δημήτρη Παφίλα
Ο Daniel Loeb, εκτός από επιτυχημένος manager του Third Point είναι δεινός σέρφερ και ακτιβιστής επιχειρήσεων.
Κτυπά τη Υahoo, τη Sony Ιαπωνίας και τώρα ετοιμάζεται να “σερφάρει” σε  ελληνικές επιχειρήσεις.

Με τα 600 εκατ. δολάρια που συγκέντρωσε το Third Point Hellenic recovery θα αποκτήσει 5 έως 10 επενδύσεις σε εταιρείες (Ελλάδα – Κύπρος), εκ των οποίων το 70% θα είναι εισηγμένες εταιρείες και το 30% μη εισηγμένες, όπως αναφέρει η παρουσίαση της πρότασης που έκανε τον Απρίλιο στους επενδυτές και την οποία παρουσιάζει αποκλειστικά το Newmoney.gr               
Θα αποκτήσει εταιρείες εισηγμένες και μη, χωρίς όμως να αγοράσει χρέος των εταιρειών αυτών  – Με χρονικό ορίζοντα 18 μηνών θα τοποθετηθούν αυτά τα κεφάλαια
Ήδη η πρώτη εταιρεία - μη εισηγμένη ήταν η Καβάλα Oil (Energean), στην οποία τοποθέτησε 60 εκατ. δολάρια με σκοπό να αυξήσει την παραγωγή σε 4.000 βαρέλια την ημέρα.
Σύμφωνα με την παρουσίαση, o στόχος είναι να κεφαλαιοποιήσει τις ευκαιρίες στις φάσεις της αναδιάρθρωσης των επιχειρήσεων. Η επενδυτική στρατηγική συνίσταται σε τοποθετήσεις στο μετοχικό κεφάλαιο, εκμετάλλευση της βελτίωσης των μακροοικονομικών στοιχείων και διασφάλιση έναντι του κινδύνου με αντίστοιχα χρηματοοικονομικά προϊόντα.
Η δεύτερη σημείωση, σύμφωνα με έμπειρους διαχειριστές, σημαίνει ότι, λ.χ. η θέση που λαμβάνει σε εισηγμένες, όπως ο  ΟΠΑΠ, παραμένουν “κλειδωμένες” για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
Πέρα από τις στρατηγικές αρμπιτράζ, το Third Point Recovery θα επενδύσει σε εταιρείες με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης των τοποθετήσεων τους 18 μήνες (με πιθανή επέκταση 6 μηνών) και το χρονικό διάστημα διατήρησης των θέσεων θα είναι 3 χρόνια (με πιθανή επέκταση 1 χρόνου).  
Ο Daniel Loeb που κέρδισε περί τα 500 εκατ. δολάρια όταν το Fund αγόρασε πέρυσι ελληνικά ομόλογα στα 17 λεπτά, θεωρεί ως επενδυτικές ευκαιρίες τις ελληνικές εταιρείες, καθώς εκτιμά ότι, το 25% των εισηγμένων θα χρειαστεί να αυξήσει κεφάλαια πάνω από τα 2, 5 δισ. ευρώ.
      
Η σχέση με την Intralot

                          
Όταν ξεκίνησε το Fund το 1995 είχε 3,3 εκατ., δολάρια, αλλά με έξυπνες και ακτιβιστικές κινήσεις έφθασε να έχει κεφάλαια υπό διαχείριση 11, 5 δισ. δολάρια. Στη yahoo, βρήκε ότι το βιογραφικό ενός μέλους του Δ.Σ. ήταν λανθασμένο εξαναγκάζοντάς τον σε παραίτηση. Και όχι μόνο πήρε μετοχές, αλλά πήρε θέση και στο Δ.Σ. Πρόσφατα στην Ιαπωνία, προκάλεσε αναταραχή ζητώντας από τη Sony να διασπάσει τον τομέα ψυχαγωγίας.
To Τhird Point συμμετείχε στην Dolphin Capital του Γ. Καμπουρίδη με σημαντικά κέρδη από τις 0,17 πέννες στις 0,37 πέννες, ενώ πρόσφατα αγόρασε και ομολογίες.
Η πρόσφατη κατάθεση  προσφοράς στον ΟΠΑΠ, κάνει πολλούς να συνδέουν το Fund με την Ιντραλότ και τον Σ. Κόκκαλη, καθώς δεν είχαν ζητηθεί τεχνικά στοιχεία για τον ΟΠΑΠ. Άλλες φήμες, θέλουν μάλιστα, τον κ. Loeb να έχει συναντηθεί με τον Σ. Κόκκαλη στη Νέα Υόρκη, σχετικά  με δουλειά στις ΗΠΑ.  


Πηγή: Κεφάλαια 600 εκατ. δολάρια σε εισηγμένες Ελλάδας – Κύπρου τοποθετεί το Third Point | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/11404/kefalaia-600-ekat-dolaria-se-eisigmenes-elladas-kyproy-topothetei-third-point#ixzz2TXYJKsjA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου