Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

ΡΗΞΗ ΣΤΙΣ ΣΧΕΣΕΙΣ ΠΕΚΙΝΟΥ-ΒΡΥΞΕΛΛΩΝ «Πόλεμος» για τους δασμούς στους ηλιακούς συλλέκτες

Στα πρόθυρα εμπορικού πολέμου με αιχμές την πολιτική που ακολουθείται στις κινεζικές εξαγωγές ηλιακών συλλεκτών και των εξοπλισμών δικτύων επικοινωνίας προς την Ε.Ε. βρίσκονται Πεκίνο και Βρυξέλλες, με την Κομισιόν να απειλεί με έρευνες για αθέμιτη πρακτική εμπορίου (ντάμπινγκ) και την ηγεσία της Κίνας να απειλεί με αντίποινα.
Την αντίδραση του Πεκίνου προκαλεί η απόφαση της ΕΕ να επιβάλει δασμούς 47% στους κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες
Την αντίδραση του Πεκίνου προκαλεί η απόφαση της ΕΕ να επιβάλει δασμούς 47% στους κινεζικούς ηλιακούς συλλέκτες
Οπως έγινε γνωστό, ήδη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφώνησε να επιβάλει δασμούς 47% στους ηλιακούς συλλέκτες από την Κίνα, ούτως ώστε να προφυλαχθεί η Ε.Ε. από το ντάμπινγκ.

Ντάμπινγκ ονομάζεται η αθέμιτη εμπορική πρακτική που ακολουθεί μια επιχείρηση διαθέτοντας τα προϊόντα της στο εξωτερικό σε τιμές χαμηλότερες του κόστους ή από τις τιμές που τα διαθέτει στην αγορά προέλευσής τους. Το μέτρο αυτό είναι ένα από τα πολλά που εξετάζει η Κομισιόν εναντίον της Κίνας, αφού η Ε.Ε. έχει ξεκινήσει συνολικά 31 έρευνες για βλαπτικές και αθέμιτες εμπορικές πρακτικές εκ των οποίων στις 18 εμπλέκεται η Κίνα.
Προειδοποίηση
Το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου, δια στόματος του εκπροσώπου του Σεν Ντανιάνγκ, απάντησε: «Η πρόκληση εμπορικών τριβών με την Κίνα είναι σαν να ρίχνεις έναν βράχο στο πόδι σου».
Για το θέμα των δασμών στους ηλιακούς συλλέκτες ο Ντανιάνγκ ανέφερε πως ελπίζει οι πληροφορίες γι' αυτή την κίνηση από πλευράς της Ε.Ε. να είναι αναξιόπιστες και πως, αν αυτές είναι αληθινές: «Η ενέργεια αυτή θα έβλαπτε σοβαρά τις σχέσεις Κίνας και Ευρώπης».
Οσον αφορά στο κομμάτι των εξοπλισμών τηλεπικοινωνιών, ανέφερε πως, «εάν η ευρωπαϊκή πλευρά επιμείνει για την έρευνα, τότε η κινεζική πλευρά σύμφωνα με τους κανόνες του ΠΟΕ και τη νομοθεσία της χώρας, θα λάβει αποφασιστικά μέτρα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου