Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Πρώτο θέμα στο Bloomberg οι επαφές Σαμαρά στην Κίνα και το σχέδιο του Πεκίνου για επενδύσεις


Στενά παρακολουθούν τις επαφές του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά στο Πεκίνο τα διεθνή οικονομικά ΜΜΕ. Είναι χαρακτηριστικό πως το πρωί το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg είχε πρώτη είδηση στην ιστοσελίδα του την επίσκεψη Σαμαρά, την ομιλία και τις επαφές που είχε στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ.

Με τίτλο "Ο Σαμαράς καλεί τους Κινέζους να δουν την Ελλάδα ως επενδυτική πύλη εισόδου στην Ευρώπη" το δίκτυο Bloomberg στέκεται στις δεσμεύσεις του κ. Σαμαρά προς τους Κινέζους ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στην Ευρωζώνη και ότι σήμερα αποτελεί μία καλή ευκαιρία γι αυτούς στις επιδιώξεις τους να εισέλθουν πιο δυναμική στην ευρωπαϊκή αγορά.
Στέκεται επίσης και στη δήλωση του υφυπ. Εμπορίου της Κίνας Γιαν Γιαοπίνγκ στο επιχειρηματικό φόρουμ, ο οποίος δεσμεύθηκε για επέκταση της επένδυσης της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά αλλά και την πρόθεση της Κίνας να επενδύσει γενικά σε υποδομές στην Ευρώπη.
Το λιμάνι του Πειραιά στο σύνολό του, μερίδιο στο αεροδρόμιο των Σπάτων και την διαχείριση του δικτύου των ελληνικών σιδηροδρόμων ζήτησαν οι κινέζοι αξιωματούχοι στις συναντήσεις που είχαν με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά και τα μέλη της ελληνικής κυβέρνησης.
Οι Κινέζοι θέλουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο έλεγχο στις βασικές υποδομές της χώρας μας που θα τους εξασφαλίσουν τη διοχέτευση των προϊόντων τους στην Ευρώπη. Η νέα κινεζική ηγεσία καταστρώνει το αναπτυξιακό πλάνο της χώρας για την επόμενη δεκαετία και η Ελλάδα είναι εντός του σχεδιασμού στο παρόν τουλάχιστον στάδιο. Αν για τους γνωστούς από το παρελθόν λόγους οι προσδοκίες διαψευστούν τότε απλώς θα αναζητήσουν άλλους δρόμους και επενδυτικές ευκαρίες. Είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδει η νέα κινεζική ηγεσία στην Ελλάδα ότι ο κ. Σαμαράς είναι ο δεύτερος ηγέτης που δέχεται μετά τον πρόεδρο της Γαλλίας Ολαντ. Καθώς η χώρα μας θα έχει την προεδρία της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 η κινεζική κυβέρνηση θέλει να αξιοποιήσει την Ελλάδα για να βελτιώσει τη θέση της και τη σχέση της με την Ευρώπη.
Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και το ενδιαφέρον τους για την Κρήτη καθώς και για άλλα περιφερειακά αεροδρόμια και λιμάνια. Η Κρήτη ευνοεί και τα σχέδιά τους για την Αφρική όπου η παρουσία τους είναι ιδιαίτερα αυξημένη.
Από την πλευρά της η ελληνική κυβέρνηση θεωρεί ότι πέρα από τα άμεσα οικονομικά οφέλη και την δημιουργία θέσεων εργασίας η ανάπτυξη της συνεργασίας σε αυτούς τους τομείς θα λειτουργήσει στην κατεύθυνση της στρατηγικής σχέσης που επιθυμεί να οικοδομήσει με τη δεύτερη οικονομία του πλανήτη. Έλεγε ο κ. Σαμαράς ότι μία σχέση θετικά φορτισμένη και από το ιστορικό και πολιτιστικό φορτία των δύο χωρών δεν μπορείς να την απογοητεύσεις, θα πρέπει να φερθείς με αξιοπιστία και σοβαρότητα και να ανταποκριθείς στις προσδοκίες. Στο πλαίσιο της προώθησης αυτών των σχεδίων ο κ. Σαμαράς είχε το απόγευμα της Πέμπτης συνάντησεις με τους υπευθύνους της China Development Bank, της Import Export China Bank και ενός από τα τρία Fund που εμπλέκονται στην χρηματοδότηση τους. Φυσικά στην Κίνα για την όποια συμφωνία ακόμη και αν εξασφαλιστεί η χρηματοδότησή της τον τελικό λόγο έχει η κυβέρνηση. Σημείο τριβής είναι ότι οι Κινέζοι θέλουν οι όποιες επενδύσεις τους να προωθηθούν με διακρατικές συμφωνίες και απευθείας αναθέσεις. Ωστόσο κυβερνητικό στέλεχος έλεγε ότι καταλαβαίνουν ότι αυτό δεν γίνεται.
Είναι χαρακτηριστικό των προσδοκιών που υπάρχουν το καλό κλίμα που επικράτησε στην συνάντηση του πρωθυπουργού με τον ομόλογό του Λι Τσεκιάνγκ. Όπως έλεγε μετά ο κ. Σαμαράς σε συνεργάτες του ο ομολογός του ήταν ενημερωμένος για την κατάσταση στην Ελλάδα μέχρι και για την κίνηση των spreads και έχει άποψη για την ελληνική κρίση και για το τί θα απογειώσει την ελληνική οικονομία όπως επίσης και για την Ευρώπη. Θέλει την ΕΕ σε αναπτυξιακή τροχιά, το ευρώ σταθερό και την Ελλάδα εντός του ευρώ όπως έδειξε άλλωστε και στο παρελθόν όταν παρενέβη υπέρ της χώρας μας. Πέρα από τις υποδομές και τα λοτζίστικς ο κινέζος πρωθυπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην αύξηση των τουριστικών ανταλλαγών και είπε ότι μπορούν να αυξηθούν οι εισαγωγές τους σε λάδι, φάρμακα και μάρμαρα.
Σαμαράς: Η Ελλάδα μπορεί να γίνει η πύλη της Κίνας στην Ευρώπη
Αποφασισμένος να ενισχύσει τις σχέσεις των δύο χωρών δήλωσε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μιλώντας στο ελληνοκινεζικό επιχειρηματικό φόρουμ.
Η συμμετοχή επιχειρηματιών και των δύο χωρών δείχνει πως υπάρχει έδαφος για περαιτέρω συνεργασία σε πεδία όπως ο τουρισμός, τα τραπεζικά, τα τρόφιμα, κλπ ανέφερε ο κ. Σαμαράς και πρόσθεσε ότι στόχος είναι η αύξηση ελληνικών προιόντων και προσέλκυση κινεζικών επενδύσεων.
Οι εξαγωγές Ελλάδας προς Κίνα έχουν αυξηθεί, στόχος είναι ο διπλασιασμός των ελληνικών εξαγωγών μέχρι το 2015 είπε και πρόσθεσε ότι μεγάλες κινεζικές εταιρίες βρίσκονται ήδη στην Ελλάδα ενώ «η ναυτιλία είναι ο καλύτερος πελάτης της Κίνας. Ωστόσο υπάρχει ακόμα μεγάλο περιθώριο».
"Ξεκινά μια ουσιαστική συνεργασία με στόχο win win" υποστήριξε ο πρωθυπουργός και συνέχισε λέγοντας ότι η συμμετοχή μας στην ΕΕ, οι υποδομές μας , το υψηλό προσωπικό, σε συνδυασμό με τις κινεζικές δυνατότητες αποτελούν μεγάλο πλεονέκτημα. 
Μιλώντας για την κρίση στην χώρα μας είπε: "Η Ελλάδα είναι αντιμέτωπη με ύφεση, η πολιτική μας αποσκοπεί να ξεπεράσουμε το χρέος και την μικρή ανταγωνιστικότητα. Μάθαμε πολλά και έχει ήδη γίνει μεγάλη προοδος
Στοχεύσαμε στα αίτια των προβλημάτων και αλλάζουμε την οικονομία. Μέχρι σήμερα πολλοί πίστευαν πως η Ελλάδα ήταν μια χαμένη ευκαιρία. Η κατάσταση αλλάζει. Πρώτον πολιτική και κοινωνική σταθερότητα έχει εμπεδωθεί.
Η κυβερνητική συνοχή είναι δεδομένη. Την ίδια ώρα παρά τα σκληρά μέτρα που αναγκαστήκαμε να πάρουμε, οι Ελληνες γνωρίζουν πως προχωρούμε καλά, Τα σενάρια εξόδου έχουν σταματήσει. Η συμφωνία με την ΕΕ είναι δεδομένη. Πλέον αυτή η αξιοπιστία αντανακλάται στις αγορές. Η Ελλάδα είναι δεμένη στην Ευρωζώνη και αυτό είναι δεδομένο. Τελεία. Το πρωτογενές έλλειμμα έπεσε, το 2013 θα υπάρχει πλεόνασμα, το μέλλον μας είναι δεμένο με της ΕΕ και ανάποδα. Τα προβλήματα στον τραπεζικό τομέα αντιμετωπίζονται. Με αυτά τα δεδομένα μπορούμε να προχωρήσουμε στη ρευστότητα και καθε επιχείρηση θα έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση".
Συνεχίζοντας ανέφερε ότι υπάρχει  πολιτική κοινωνική σταθερότητα και πως θα υπάρξει τραπεζική ανάκαμψη.
«Αντιμετωπίζουμε την γραφειοκρατία και προχωράμε στις μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας».
Ειδικότερα ανέφερε: "Περάσαμε τον νέο επενδυτικό νόμο, με τις μεταρρυθμίσεις, ιδιωτικοποιούμε τον ενεργειακό τομέα, βελτιώνουμε πλαίσιο για νέες επιχειρήσεις, έχουν γίνει σημαντικές αλλαγές στα εργασιακά, τέρμα η γραφειοκρατία, εξασφαλίσαμε μεγαλύτερη ανταγωνιστικότητα. Είναι σε εξέλιξη μεγάλο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων με στόχο να προσελκύσουμε μεγάλα κεφάλαια για την επανεκκίνηση της οικονομίας. Υπάρχουν σε εξέλιξη 28 προγράμματα αποκρατικοποιήσεων που αφορούν τρένα, λιμάνια αεροδρόμια, ενεργειακά , real estate. Τώρα ανακτούμε τον χαμένο χρόνο. Η αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ ολοκληρώθηκε με επιτυχία, επόμενος στόχος ΔΕΣΦΑ θα ολοκληρωθεί τις επόμενες εβδομάδες". 
Κλείνοντας επανέλαβε την αποφασιστικότητά του: "Στόχος είναι η ανάκτηση της αξιοπιστίας και να γίνει η Ελλάδα μια χώρα επενδύσεων. Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτίσει μια καινούργια οικονομία. Πιστεύουμε σε μια νέα περίοδο συνεργασίας Κίνας Ελλάδας. Η Cosco είναι μια σημαντική επένδυση. Χαιρετίζουμε τις χθεσινές συμφωνίες , ΤΑΙΠΕΔ και Invest in GR. Θα κλείσουν συμφωνίες σε ναυτιλία,  για μάρμαρα, τουρισμό, αγροτικά προϊόντα, νέες τεχνολογίες και φαρμακευτικά. Η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να μετατρέψει την κρίση σε ευκαιρία. Στα κινέζικα σημαίνει το ίδιο. Σας ενθαρρύνω να δείτε τις επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα.Η Ελλάδα μπορεί να γίνει πύλη για επενδύσεις μεταξύ Κίνας και Ευρώπης".
Πηγή: Πειραιά, Ελ. Βενιζέλος και σιδηρόδρομους θέλουν οι Κινέζοι | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/11514/peiraia-el-venizelos-kai-sidirodromoys-theloyn-oi-kinezoi#ixzz2TXXKbXMU


Πηγή: Πρώτο θέμα στο Bloomberg οι επαφές Σαμαρά στην Κίνα και το σχέδιο του Πεκίνου για επενδύσεις | newmoney.gr 
http://www.newmoney.gr/article/11525/proto-thema-sto-bloomberg-oi-epafes-samara-stin-kina-kai-shedio-toy-pekinoy-gia#ixzz2TXX2oP8D

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου