Τρία από τα τέσσερα χρόνια παραγράφονται, αλλά ο Μπερλουσκόνι, παράλληλα, καταδικάστηκε σε πενταετή στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων, η οποία υπόκειται πάντως σε επικύρωση από το ανώτατο δικαστήριο, στο οποίο θα παραπεμφθεί η υπόθεση.
Το εφετείο της ιταλικής συμπρωτεύουσας επιβεβαίωσε με την απόφασή του την ετυμηγορία πρωτοβάθμιου δικαστηρίου η οποία είχε ληφθεί τον Οκτώβριο του 2012.
Σύμφωνα με τους δικαστικούς, για τα εν λόγω τηλεοπτικά δικαιώματα του ομίλου Μέντιασετ δεν είχαν καταβληθεί οι φόροι που προβλεπόταν.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Μπερλουσκόνι, Νικολό Γκεντίνι, δήλωσε ότι με την απόφαση αυτή, οι δικαστές του Μιλάνου επιβεβαιωσαν ότι έχουν σαφή "προκατάληψη" σε βάρος του πελάτη του. Εκτίμησε ότι «οποιοδήποτε άλλο εφετείο δεν θα είχε εκδώσει καταδικαστική απόφαση. . . Η συγκεκριμένη ετυμηγορία στερείται κάθε λογικής».
Ο Γκεντίνι εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα αποδοθεί δικαιοσύνη από τον Άρειο Πάγο της Ρώμης (σ.σ. το ανώτατο δικαστήριο της Ιταλίας) και ότι αυτός θα αποφανθεί ότι η δίκη δεν έπρεπε να έχει συνεχιστεί λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων θεσμικού χαρακτήρα του πελάτη μου».
«Συνεχίζεται ο δικαστικός κατατρεγμός σε βάρος του προέδρου —σ.σ. του κόμματος Λαός της Ελευθερίας (PdL)— Μπερλουσκόνι, ενός πολιτικού ηγέτη που χαίρει τις υποστήριξης δέκα εκατομμυρίων Ιταλών», δήλωσε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του PdL στη Γερουσία, Ρενάτο Σκιφάνι.
Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της κεντροδεξιάς στην Βουλή Ρενάτο Μπρουνέτα υποστήριξε ότι «πρόκειται για μανία που προκαλεί αποστροφή. Είναι μια πολιτική απόφαση, ή μάλλον αντιπολιτική, διότι με τον τρόπο αυτό ευνοούνται τα σχέδια που οδηγούν στην αποσύνθεση της χώρας».
Αναλυτές τονίζουν ότι μετά την απόφαση αυτή μένει να φανεί αν και κατά πόσον η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης θα δημιουργήσει προβλήματα στην νεοσυσταθείσα κυβέρνηση συνασπισμού του Ενρίκο Λέτα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου