Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

ΕΚΘΕΣΗ-ΒΟΜΒΑ Ο Ψυχρός... Κυβερνοπόλεμος ΗΠΑ - Κίνας

Ανταγωνισμοί εξοπλισμών, αποστολές κατασκοπείας με στόχο την υποκλοπή των πολύτιμων μυστικών του αντιπάλου, επιχειρήσεις δολιοφθοράς και μπόλικη καχυποψία εκατέρωθεν.
Το αμερικανικό Πεντάγωνο κατηγορεί ανοιχτά την Κίνα για μεγάλης έκτασης κυβερνοεπιθέσεις
Το αμερικανικό Πεντάγωνο κατηγορεί ανοιχτά την Κίνα για μεγάλης έκτασης κυβερνοεπιθέσεις
Είκοσι δύο χρόνια μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ένας νέος, συγκεκαλυμμένος διπολισμός τείνει πλέον να λάβει τη θέση του παλαιού διχασμού, με την αναδυόμενη Κίνα να απειλεί, ως άλλη ΕΣΣΔ, την αμερικανική αυτοκρατορία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες βλέπουν τη στρατιωτική γιγάντωση του κινεζικού δράκου (νέα αεροπλανοφόρα, μαχητικά αεροσκάφη κ.ά.) με ιδιαίτερη καχυποψία. Εχουν μάλιστα λόγους να πιστεύουν πως το Πεκίνο βρίσκεται πίσω από πολλές επιθέσεις ηλεκτρονικής κατασκοπείας εναντίον αμερικανικών στόχων.
Η παραπάνω (καχ)υποψία, η οποία μέχρι πρότινος αποτελούσε «κοινό μυστικό» μεταξύ διπλωματών, στρατιωτικών και δημοσιογράφων, πλέον αποτελεί επίσημη αμερικανική θέση και ως τέτοια δοκιμάζει τις σχέσεις μεταξύ Πεκίνου και Ουάσιγκτον.
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγόρησε προχθές για πρώτη φορά ανοιχτά, απροκάλυπτα και επίσημα το κινεζικό καθεστώς αποδίδοντάς του την ευθύνη για σειρά κυβερνοεπιθέσεων. Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό Πεντάγωνο υποστήριξε στην ετήσια έκθεσή του προς το Κογκρέσο πως η κινεζική κυβέρνηση και ο κινεζικός στρατός βρίσκονται πίσω από τις επιθέσεις σε δίκτυα υπολογιστών των ΗΠΑ.
Λέγοντας λοιπόν ανοιχτά αυτό που ο Λευκός Οίκος απλώς άφηνε να εννοηθεί το τελευταίο διάστημα, το αμερικανικό υπουργείο Αμυνας υποστήριξε πως στόχος των Κινέζων είναι να υποκλέψουν στρατιωτικά μυστικά των ΗΠΑ (τεχνογνωσία, υποδομές άμυνας, δορυφορικά δίκτυα, στρατιωτικές δυνατότητες κ.ά.) με απώτερο σκοπό «να τα εκμεταλλευθούν σε περίοδο κρίσης» και να αποκτήσουν στρατηγικό πλεονέκτημα έναντι της Ουάσιγκτον.
Στο πρόσφατο παρελθόν, το θέμα είχε θίξει, αποφεύγοντας ωστόσο να κατηγορήσει ανοιχτά το κινεζικό καθεστώς, και ο Τόμας Ντόνιλον, σύμβουλος του Ομπάμα επί θεμάτων Εθνικής Ασφαλείας, ο οποίος είχε χαρακτηριστικά υποστηρίξει τον περασμένο Μάρτιο πως αμερικανικές εταιρείες γίνονται στόχος πρωτοφανούς αριθμού κυβερνοεπιθέσεων προερχόμενων από την Κίνα.
Το Πεντάγωνο από την πλευρά του προχωράει ακόμη παραπέρα και υποστηρίζει πως ο «ηλεκτρονικός πόλεμος» (information warfare) αποτελεί πλέον βασικό πυλώνα της κινεζικής στρατηγικής. Μάλιστα, υποστηρίζει πως ακόμη και φαινομενικά μη στρατιωτικές κινήσεις όπως οι κινεζικές επιχειρηματικές επενδύσεις στις ΗΠΑ και οι ανταλλαγές φοιτητών λειτουργούν ως προκάλυμμα/βιτρίνα/εργαστήρι κατασκοπείας.
Στην ατζέντα
Με δεδομένα τα παραπάνω λοιπόν, οι New York Times υποστηρίζουν πως το φλέγον θέμα των κυβερνοεπιθέσεων και της ηλεκτρονικής ασφάλειας πρόκειται να βρεθεί στο επίκεντρο των σινο-αμερικανικών δεσμών. Χαρακτηριστικά, λέγεται πως το συγκεκριμένο θέμα ετέθη προς την κινεζική πλευρά και από τον Αμερικανό υπουργό Οικονομικών, Γιάκομπ Λιου, κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του στο Πεκίνο.
Το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών έσπευσε πάντως δια του εκπροσώπου του να αρνηθεί τις όποιες κατηγορίες («έχουμε επανειλημμένα και αποφασιστικά τονίσει την αντίθεσή μας σε όλες τις μορφές χάκινγκ», ήταν η δήλωση). Παράλληλα ωστόσο, η κινεζική πλευρά άσκησε κριτική στην επίμαχη έκθεση του αμερικανικού Πενταγώνου κάνοντας λόγο για «ανυπόστατες κατηγορίες και υποθέσεις, που το μόνο που θα καταφέρουν θα είναι να βλάψουν τις προσπάθειες για συνεργασία και διάλογο μεταξύ των δύο πλευρών».
Μέσα σε αυτό το τρόπον τινά «ψυχροπολεμικό» κλίμα υπάρχουν ωστόσο και αναλυτές που συστήνουν ψυχραιμία και επιχειρούν να υποβαθμίσουν το μέγεθος της κινεζικής απειλής. Προκειμένου να δικαιολογήσουν τη θέση τους, αυτοί επικαλούνται δύο βασικά στοιχεία: το ύψος του ετήσιου κινεζικού αμυντικού προϋπολογισμού (ο οποίος σύμφωνα με την Ουάσιγκτον δεν ξεπερνά τα 215 δισ. δολ. και αντιστοιχεί το πολύ στο 1/3 του αντίστοιχου αμερικανικού) καθώς και το γεγονός πως μια χώρα με μεγάλες επενδύσεις στις ΗΠΑ όπως η Κίνα δεν πρόκειται να υπονομεύσει τις εν λόγω επενδύσεις κάνοντας πόλεμο στον εμπορικό της εταίρο.
Να σημειωθεί βέβαια πως από την πλευρά τους και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν μένουν με τα χέρια σταυρωμένα στο μέτωπο του ηλεκτρονικού πολέμου. Κάθε άλλο μάλιστα. Αναπτύσσουν κι αυτές επί του παρόντος ειδικές ομάδες κρούσης (υπό την Cyber Command) ικανές να πραγματοποιούν κυβερνοεπιθέσεις εναντίον εχθρικών στόχων.
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΚΑΦΙΔΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου