Το ενδεχόμενο η τρόικα να διαλυθεί, κατά πάσα πιθανότητα μέσα από την αποχώρηση του ΔΝΤ, υπογραμμίζει σε ανάλυση του το πρακτορείο Reuters στον απόηχο του καυγά που έχει ξεσπάσει μετά το mea culpa του Ταμείου για το λάθος του ελληνικού προγράμματος αλλά και τα πυρά που συνεχίζουν να ανταλλάζουν οι δανειστές μας για την αποτυχία του πρώτου προγράμματος.
Την ίδια ώρα το Spiegel σε δημοσίευμα του σήμερα αναφέρει ότι το ΔΝΤ έχει διαμηνύσει στο Βερολίνο πως πρέπει να περάσει το νέο κούρεμα στο ελληνικό χρέος ειδάλλως θα αποχωρήσει απ' την τρόικα. Όμως, από την άλλη, το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι και το Βερολίνο απαντάει με σκληρό τρόπο στην Ουάσιγκτον προειδοποιώντας ότι είναι διατεθειμένο να φθάσει σε σύγκρουση για το θέμα, μην επιθυμώντας σε κάθε περίπτωση νέο κούρεμα.
Αν και ο συντάκτης της ανάλυσης του Reuters, Paul Taylor, παραδέχεται ότι οι πιθανότητες για ένα "διαζύγιο", όπως το χαρακτηρίζει είναι μικρές, ωστόσο επισημαίνει τις δομικές διαφορές των τριών που πλέον έχουν βγει στη δημοσιότητα και που πυροδοτούν ευθέως σενάρια περί διάλυσης της τρόικα με την αποχώρηση ενός εκ των εταίρων.
"Πίσω από κλειστές πόρτες, τσακώνονται για το εάν η Ελλάδα πρέπει να αναδιαρθρώσει το χρέος της, αναγκάζοντας τους επενδυτές να δεχθούν ζημιές και για το εάν η Ιρλανδία θα πρέπει να αναγκάσει τους ομολογιούχους της να μοιραστούν το κόστος της διάσωσης των τραπεζών".
Επίσης διαφωνούν για το εάν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να διαγράψουν κάποια απ' τα δάνεια που έδωσαν στην Αθήνα ώστε να καταστεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο, μία ιδέα ιδιαίτερα "εκρηκτική" καθώς πλησιάζουν εκλογές στη Γερμανία τον ερχόμενο Σεπτέμβριο.
Και μέσα σε όλο αυτό το χαμό το ΔΝΤ παραδέχεται ότι χαμήλωσε τα στάνταρτς του για να υποστηρίξει ένα ατελές πρόγραμμα για την Ελλάδα, η Κομισιόν υπογραμμίζει ότι διαφωνεί "θεμελιωδώς" με την οπτική του ΔΝΤ ότι έπρεπε να διαγραφεί νωρίτερα το ελληνικό χρέος, και η ΕΚΤ σημειώνει ότι το ΔΝΤ παραπλανεί με την έκθεση του.
Εξάλλου όπως σημειώνει χαρακτηριστικά τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα είναι μεικτά: "μία νίκη (σσ Ιρλανδία), μία "ήττα" (σσ Ελλάδα) και μία "ισοπαλία" (σσ Πορτογαλία).
Η πιο καταστροφική υποψία που προκάλεσε η έκθεση του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα είναι ότι η τρόικα έκανε υπεραισιόδοξες προβλέψεις και "μαγείρεψε" τα στοιχεία του χρέους καθώς οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρωζώνης φαίνεται ότι ασκούσαν αθέμιτη επιρροή στη διαδικασία...
Οι ειδικοί του ΔΝΤ λένε επίσης ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες χειροτέρευσαν την οικονομική κρίση στην Ελλάδα καθυστερώντας μία αναπόφευκτη διαγραφή χρέους, ούτως ώστε να κερδίσουν χρόνο για τις δικές τους τράπεζες να περιορίσουν τις ζημιές τους εις βάρος των φορολογουμένων.
Σύμφωνα με το Reuters πρώην και νυν στελέχη του ΔΝΤ ήδη εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για το πως εξελίχθηκε η τρόικα και για το ότι οι αποφάσεις ουσιαστικά λαμβάνονται στις Βρυξέλλες και το Βερολίνο, απ' ότι στην Ουάσιγκτον.
"Η τρόικα αποτελεί ένας μοναδικός οργανισμός που θεσμοποίησε την πολιτική επιρροή στις αποφάσεις που λαμβάνει το ΔΝΤ", σχολιάζει ο Ousmene Mandeng, πρώην αξιωματούχος του Ταμείου.
"Το ΔΝΤ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξαναγίνει ο τελευταίος τροχός της αμάξης", σημειώνει, υποστηρίζοντας πως το Ταμείο θα πρέπει είτε να αποχωρήσει απ' την τρόικα είτε να αναλάβει αποκλειστικά τον έλεγχο των προγραμμάτων διάσωσης.
"Το ΔΝΤ δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ξαναγίνει ο τελευταίος τροχός της αμάξης", σημειώνει, υποστηρίζοντας πως το Ταμείο θα πρέπει είτε να αποχωρήσει απ' την τρόικα είτε να αναλάβει αποκλειστικά τον έλεγχο των προγραμμάτων διάσωσης.
Πηγή: Πιθανή αποχώρηση του ΔΝΤ απ' την τρόικα βλέπει το Reuters | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/13965/pithani-apohorisi-toy-dnt-ap-tin-troika-vlepei-reuters#ixzz2VoC9C63K
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου