Οι κουβανικές αρχές επιβεβαίωσαν σήμερα ότι τα όπλα που βρέθηκαν σε βορειοκορεατικό πλοίο το οποίο εντοπίστηκε και ακινητοποιήθηκε από τις αρχές του Παναμά στη διώρυγα τη Δευτέρα, τούς ανήκουν και δήλωσαν ότι τα όπλα αυτά είχαν προορισμό της Βόρεια Κορέα όπου θα επισκευάζονταν πριν επιστρέψουν στο νησί, ενώ οι αρχές του Παναμά συνεχίζουν την επιθεώρηση του πλοίου.
"Πάνω στο φορτηγό πλοίο Τσονγκ Τσον Γκανγκ μεταφέρονταν 240 τόννοι παλαιάς τεχνολογίας αμυντικών όπλων - δύο αντιαεροπορικά συστήματα Volga και Pechora, εννέα μη συναρμολογημένοι πύραυλοι, δύο αεροσκάφη τύπου Mig-21 και 15 κινητήρες για αυτό τον τύπο αεροσκάφους - όλα κατασκευασμένα στα μέσα στου 20ου αιώνα τα οποία θα εκσυγχρονίζονταν πριν επιστρέψουν στην χώρα μας», αναφέρει ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών την οποία μετέδωσε η δημόσια τηλεόραση.
"Οι συμφωνίες που έχει υπογράψει η Κούβα στον τομέα αυτό βασίζονται στην ανάγκη διατήρησης της αμυντικής μας ικανότητας για την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας», προστίθεται στην ανακοίνωση του κουβανικού υπουργείου Εξωτερικών.
Σύμφωνα με το κουβανικό υπουργείο, το πλοίο αναχώρησε από κουβανικό λιμάνι προς τη Βόρεια Κορέα με φορτίο 10.000 τόννων ζάχαρης και όπλα.
Οι αρχές του Παναμά συνέχισαν χθες την επιθεώρηση του πλοίου. «Όταν αρχίσαμε την εκφόρτωση της ζάχαρης από το πλοίο, βρήκαμε μεγάλα μεταλλικά κιβώτια» μέσα στα οποία υπήρχε ο μη δηλωμένος αυτός εξοπλισμός, εξήγησε το βράδυ της Δευτέρας μιλώντας στο Radio Panama ο πρόεδρος της χώρας Ρικάρντο Μαρτινέλι.
Το φορτηγό πλοίο ακινητοποιήθηκε από τις παναμαϊκές αρχές στη διώρυγα του Παναμά από την πλευρά του Ατλαντικού και οδηγήθηκε στην προκυμαία Μανζανίγιο του λιμανιού Κολόν, 80 χλμ. από την πρωτεύουσα, Παναμά, όπου έδεσε σε περιοχή στην οποία η πρόσβαση είναι περιορισμένη.
Σύμφωνα με την εταιρία συμβούλων IHS Jane's, που εδρεύει στο Λονδίνο και εξέτασε φωτογραφία του φορτίου την οποία ανάρτησε στο Twitter ο πρόεδρος Μαρτινέλι, επρόκειτο για ένα ραντάρ ελέγχου εκτόξευσης συστοιχίας πυραύλων εδάφους -αέρος SA-2, σοβιετικής τεχνολογίας.
Κατά τον Νιλ Ασντάουν, ειδικό για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού της IHS, η Κούβα είναι πιθανόν να έστελνε το ραντάρ στην Βόρεια Κορέα για να το εκσυγχρονίσει. «Στην περίπτωση αυτή, αναμφίβολα θα αποστελλόταν στην Βόρεια Κορέα και το φορτίο της ζάχαρης, το οποίο θα διδόταν ως αντάλλαγμα για την υπηρεσία αυτή».
Η Κούβα, το μόνο κομμουνιστικό καθεστώς στην αμερικανική ήπειρο και από τους ελάχιστους συμμάχους της Βόρειας Κορέας, διατηρεί σοβιετικά οπλικά συστήματα που χρονολογούνται στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Εκτοτε δεν έχει αποκτήσει καινούργια και συνεπώς πρέπει να εκσυγχρονίζει τα υπάρχοντα, όπως παραδέχτηκε η Αβάνα.
Πηγή: AΠE-MΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου