Ο στρατός της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα την επιβολή κατάστασης έκτακτης ανάγκης στις επαρχίες του Νοτίου Σινά και του Σουέζ αφού ένοπλοι ισλαμιστές επιτέθηκαν σε αεροδρόμιο στην πόλη Ελ Αρίς του Σινά, έγινε γνωστό από την εφημερίδα «Αλ Αχράμ».
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο διοικητής του Τρίτου Σώματος Στρατού Οσάμα Σακάρ δήλωσε πως η «κατάσταση ετοιμότητας» ενισχύθηκε στο υψηλότερο επίπεδο στις δύο επαρχίες εξαιτίας της επίθεσης.
Η επίθεση, η οποία ήταν η τελευταία σε μια σειρά επεισοδίων σχετικών με την ασφάλεια στην περιοχή αυτή, πραγματοποιήθηκε δύο ημέρες μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι. Δεν είναι σαφές αν τα επεισόδια ήταν συντονισμένα και αποτελούσαν αντίδραση στην καθαίρεσή του.
Από στρατιωτικό αξιωματούχο τον οποίο επικαλείται το Γερμανικό Πρακτορείο έγινε εξάλλου γνωστό πως, έπειτα από επιθέσεις εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας στο βόρειο Σινά, η Αίγυπτος έκλεισε επ' αόριστον το μεθοριακό πέρασμα με τη Λωρίδα της Γάζας στη Ράφα.
Το μεθοριακό πέρασμα είχε ανοίξει το 2011 μετά την ανατροπή του αιγύπτιου προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ, η κυβέρνηση του οποίου ήταν αντίθετη στη Χαμάς που κυβερνά τη Γάζα και είχε βοηθήσει το Ισραήλ να επιβάλει τον αποκλεισμό του παλαιστινιακού θύλακα.
Ο γενικός εισαγγελέας της Αιγύπτου ανακοίνωσε σήμερα ότι παραιτείται, λίγες μόλις ώρες μετά την αποκατάστασή του στη θέση αυτή, επικαλούμενος εν δυνάμει συγκρούσεις συμφερόντων στην εξέταση δικαστικών υποθέσεων, σύμφωνα με μια ανακοίνωση που εκδόθηκε από τις υπηρεσίες του.
Ο Αμπντέλ Μεγκίντ Μαχμούντ, ο οποίος είχε διοριστεί στη θέση αυτή επί εποχής του Χόσνι Μουμπάρακ, είχε παυθεί το Νοέμβριο 2012 από τον πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, ο οποίος έχει τώρα καθαιρεθεί. Είχε επιστρέψει στα καθήκοντά του αυτή την εβδομάδα με απόφαση της δικαιοσύνης.
Αναστολή της συμμετοχής της Αιγύπτου στην Αφρικανική Ένωση
Η Αφρικανική Ένωση (ΑΕ) ανέστειλε σήμερα τη συμμετοχή της Αιγύπτου σε όλες τις δραστηριότητές της μετά την ανατροπή του εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις, έγινε γνωστό με επίσημη ανακοίνωση.
Η αναστολή της συμμετοχής στην παναφρικανική αυτή οργάνωση είναι η συνηθισμένη απάντηση της ΑΕ σε οποιαδήποτε διακοπή της συνταγματικής διακυβέρνησης σε κράτος μέλος της.
"Σύμφωνα με την αρμοδιότητα που έχει από τα αρμόδια όργανα της ΑΕ, το Συμβούλιο της Αφρικανικής Ένωσης για την Ειρήνη και την Ασφάλεια αποφάσισε να αναστείλει τη συμμετοχή της Αιγύπτου στις δραστηριότητες της ΑΕ μέχρι την αποκατάσταση της συνταγματικής τάξης», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση του εν λόγω οργάνου ο Αντμόρε Καμπούτζι, γραμματέας του Συμβουλίου.
O πρεσβευτής της Αιγύπτου στην Αντίς Αμπέμπα αρνήθηκε σήμερα ότι στη χώρα του σημειώθηκε μια αντισυνταγματική κατάληψη της εξουσίας. «Η φωνή και η παρουσία δεκάδων εκατομμυρίων Αιγυπτίων στους δρόμους και τις πλατείες σ' όλη την Αίγυπτο δεν μπορεί να παραβλεφθεί – αυτή η φωνή πρέπει να ακουστεί και να γίνει κατανοητή και σεβαστή», δήλωσε προς τους δημοσιογράφους ο Μοχάμεντ Ιντρίς αφού προηγουμένως είχε μιλήσει στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ειρήνης και Ασφάλειας της ΑΕ που θα αποφασίσει για την τύχη της Αιγύπτου στην Ένωση.
"Τελικά ο λαός είναι η πηγή κάθε νομιμότητας», τόνισε.
"Ο ρόλος του στρατού είναι να υποστηρίζει το λαό. Ο στρατός δεν υποκίνησε πραξικόπημα και δεν επέβαλε τη δική του ατζέντα στο λαό παρά τη θέληση του τελευταίου, αντιθέτως, υποστήριξε την ατζέντα του λαού», δήλωσε ο Ιντρίς.
Euobserver: Αβεβαιότητα στην Ευρώπη
Σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η ευρωπαϊκή αντίδραση στο πραξικόπημα στην Αίγυπτο: ‘άβολο’, ‘ενοχλητικό’» ο ιστότοπος euobserver αναφέρει ότι οι χώρες της ΕΕ δεν είναι σίγουρες για το πώς πρέπει να αντιδράσουν στην εκδίωξη του προέδρου Mόρσι από τον αιγυπτιακό στρατό.
Χθες οι πρέσβεις των 28 χωρών συζήτησαν το ζήτημα σε συνάντηση στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στο περιθώριο των εκδηλώσεων για την έναρξη της προεδρίας της χώρας στην Ε.Ε. ενώ επισημαίνει ότι ο Ολλανδός πρέσβης ανακοίνωσε μέσω Twitter ότι «οι διπλωμάτες εξέφρασαν ανησυχία για τις συλλήψεις των μελών της Μουσουλμανικής Αδελφότητας». Άλλος διπλωμάτης δήλωσε στον euobserver ότι ορισμένα κράτη μέλη «θέλουν να στείλουν μήνυμα» στο στρατό, ο οποίος ξεπέρασε τα όρια, για παράδειγμα μέσω αναστολής των προγραμμάτων βοήθειας της ΕΕ.
Την ίδια όμως στιγμή δεν επιθυμούν να δείξουν ότι υποστηρίζουν το Mόρσι, επισημαίνει το δημοσίευμα αυτό του euobserver.
Πολιτικοί διευθυντές από τα υπουργεία Εξωτερικών των κρατών μελών πρόκειται να συζητήσουν την αντίδραση της ΕΕ στα γεγονότα, σε συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες.
www.kathimerini.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου