Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

ΣΤΑΣΗ ΠΛΗΡΩΜΩΝ Μειωμένες οι πρωτογενείς δαπάνες

Σε μία ιδιότυπη... στάση πληρωμών έχει επιδοθεί το υπουργείο Οικονομικών, με αποτέλεσμα οι πρωτογενείς δαπάνες να εμφανίζονται μειωμένες τόσο έναντι του στόχου όσο και σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2012.

Μειωμένες οι πρωτογενείς δαπάνες
Συγκεκριμένα διαμορφώθηκαν στα 21,4 δισ. ευρώ, δηλαδή 2,8 δισ. ευρώ ή 11,5% χαμηλότερα από την αντίστοιχη περίοδο του 2012, και 2 δισ. ευρώ ή 8,2% χαμηλότερα από τον στόχο που είχε τεθεί για το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως φέτος, σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, χορηγήθηκε η έκτακτη παροχή των δικαστικών (103 εκατ. ευρώ), είναι αυξημένες οι δαπάνες περίθαλψης (15 εκατ. ευρώ) και κοινωνικής χρηματοδότησης (20 εκατ. ευρώ), καθώς και οι δαπάνες κάλυψης ελλειμμάτων των νοσοκομείων (33 εκατ. ευρώ), ενώ χορηγήθηκε και επίδομα θέρμανσης (80 εκατ. ευρώ).
Στο 6μηνο
Εξάλλου, στο εξάμηνο έχουν δαπανηθεί 251 εκατ. ευρώ ή το 23% του αποθεματικού που προβλεπόταν στον προϋπολογισμό, έναντι του 55% περίπου του συνολικού αποθεματικού που χρησιμοποίησε η προηγούμενη κυβέρνηση την αντίστοιχη περίοδο του 2012.
Και αυτό έχει χρησιμοποιηθεί φέτος, εκτός από την κάλυψη ανελαστικών δαπανών για εκτέλεση δικαστικών αποφάσεων, κυρίως για την αντιμετώπιση δαπανών προετοιμασίας της Ελληνικής Προεδρίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για την κάλυψη δαπανών για πανεπιστημιακά συγγράμματα, για την επιδότηση άγονων γραμμών, για την αντιμετώπιση δαπανών που αφορούν την ασφάλεια των καταστημάτων κράτησης, για την υλοποίηση του έργου Σύζευξις, για την κάλυψη δαπανών για εμβολιασμό απόρων και ανασφάλιστων ατόμων και για την καταβολή αποζημιώσεων στο προσωπικό της ΕΡΤ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου