Πέμπτη 11 Ιουλίου 2013

Marketwatch: Τέσσερις φούσκες που είναι έτοιμες να σκάσουν

Marketwatch: Τέσσερις φούσκες που είναι έτοιμες να σκάσουν


Η χρηματιστηριακή αγορά είναι ασταθής από τα μέσα Ιουνίου, μετά την ομιλία του πρόεδρου της Fed για το ενδεχόμενο περιορισμού ή και τερματισμού του προγράμματος αγοράς ομολόγων αλλά και έπειτα από τα στοιχεία που δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στην Κίνα επιβραδύνεται.

Με δεδομένο ότι η Federal Reserve θα "σφίξει" την νομισματική πολιτική της θα βρεθούμε αντιμέτωποι με πλήθος μη βιώσιμων μοντέλων ανάπτυξης που δεν θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις προσδοκίες της Wall Street, αναφέρουν οι αναλυτές του Marketwatch.
"Κοινώς, στο άμεσο μέλλον θα δούμε κάποιες φούσκες να σκάνε", επισημαίνουν.
Ανεξάρτητα από το μέγεθος της φούσκας ο κίνδυνος είναι αρκετά μεγάλος - και οι επενδυτές θα πρέπει να αρχίσουν να προετοιμάζονται αναλόγως.
Αναδυόμενες αγορές
Η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία και οι Φιλιππίνες είδαν μεγάλες μεταβολές στις χρηματιστηριακές αγορές τους τον Ιούνιο. Οι επενδυτές απέσυραν τα χρήματα τους από τις αναδυόμενες αγορές για να τα επανατοποθετήσουν στις ΗΠΑ και τις άλλες αναπτυγμένες οικονομίες. Όμως τώρα, η Κίνα βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις, δημιουργώντας προβλήματα στις μικρότερες οικονομίες.
Την ίδια στιγμή, περιοχές όπως η Βραζιλία και η Τουρκία που παρέμεναν σταθερές, έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές λόγω των πολιτικών αναταραχών. Είναι ενδεικτικό ότι ο βασικός δείκτης του χρηματιστηρίου της Βραζιλίας έχει υποχωρήσει σχεδόν 25% τους τελευταίους 2 μήνες.
Ομόλογα
Στα ομόλογα τώρα, η επιλογή των λεγόμενων junk ομολόγων που κατέγραψαν ένα αξιοσημείωτο ράλι τα τελευταία χρόνια, με τη "δίψα" των επενδυτών για αποδόσεις, δημιούργησαν υπερβολική ζήτηση. Τα δεδομένα έχουν αλλάξει όμως. Μετά από τις ιστορικά χαμηλές αποδόσεις για τα junk ομόλογα που έφθασαν μέχρι και κάτω του 5% το Μάιο, τώρα βρίσκονται πάνω από το 6,3%, ενώ αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω μειώνοντας ακόμα περισσότερα τα κέρδη.
Αγορά ακινήτων
Σε γενικές γραμμές, η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης, αλλά απέχει ακόμη από το να γίνει μία επένδυση που θα φέρει γρήγορα κέρδη με ελάχιστο κίνδυνο.
Αρκεί να σημειωθεί ότι ένα ακίνητο στην Καλιφόρνια έχει περίπου την ίδια αξία με αυτή που είχε το 2005, σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της Wall Street Journal.
Bitcoin
Το bitcoin είναι μια φούσκα που έχει σκάσει κατά το ήμισυ, λέει το Marketwatch.
Αφού εκτοξεύθηκε από τα 20 δολάρια το Φεβρουάριο στα 260 δολ τον Απρίλιο, έχασε πάνω από 100 δολάρια μέσα σε μία ημέρα και σημείωσε νέο χαμηλό στα 60 δολάρια πριν από μία εβδομάδα.



Πηγή: Marketwatch: Τέσσερις φούσκες που είναι έτοιμες να σκάσουν | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/17377/marketwatch-tesseris-foyskes-poy-einai-etoimes-na-skasoyn#ixzz2YkbfNqGp

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου