Παγκόσμιο σοκ προκάλεσαν οι ανατριχιαστικές φωτογραφίες και τα βίντεο από τη Συρία με πτώματα μικρών παιδιών που κείτονταν το ένα δίπλα στο άλλο τυλιγμένα με σεντόνια στο πάτωμα ενός αυτοσχέδιου νοσοκομείου χωρίς εμφανή τραύματα.
Σε άλλα εμφανίζονταν ασθενείς που υπέφεραν από δύσπνοια και έντονους σπασμούς και αδυνατούσαν να κινηθούν.
Οι κατηγορίες της συριακής αντιπολίτευσης, ότι πάνω από 1.300 άτομα, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, έχασαν χθες τη ζωή τους σε προάστιο της πρωτεύουσας Δαμασκού, από ρουκέτες με νευροπαραλυτικά αέρια απορρίφθηκαν από το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ και προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας.
Παρόλο που ούτε ο αριθμός των νεκρών ούτε η αυθεντικότητα των βίντεο είχαν επιβεβαιωθεί, το BBC εκτίμησε ότι το υλικό που δημοσιεύθηκε στο διαδίκτυο από την αντιπολίτευση είναι γνήσιο. «Δεν είναι η πρώτη φορά που το καθεστώς κάνει χρήση χημικών όπλων. Ομως τα σημερινά εγκλήματα συνιστούν ένα σημαντικό σημείο καμπής στις επιχειρήσεις του καθεστώτος. Αυτή τη φορά έγιναν για να εξοντώσουν και όχι για να τρομοκρατήσουν τον λαό», δήλωσε ένα από τα ηγετικά στελέχη της αντιπολίτευσης, ο Ζαρζ Σάμπρα, που έκανε λόγο για 1.300 θύματα στις περιοχές Ιρμπίν, Ντούμα και Μουανταμίγια.
Ενδείξεις για σαρίν
«Υπάρχουν συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι πρόκειται για φώσφορο, μπορεί και σαρίν», ανέφερε στο BBC ο γιατρός Γκαζουάν Μπουινανί, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα «νοσηλείας τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων». «Τους τοποθετούμε σε ναούς και σχολεία. Μας λείπουν τα ιατρικά εφόδια, κυρίως η ατροπίνη που είναι αντίδοτο για χημικά όπλα».
«Υπάρχουν συμπτώματα που υποδεικνύουν ότι πρόκειται για φώσφορο, μπορεί και σαρίν», ανέφερε στο BBC ο γιατρός Γκαζουάν Μπουινανί, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα «νοσηλείας τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων». «Τους τοποθετούμε σε ναούς και σχολεία. Μας λείπουν τα ιατρικά εφόδια, κυρίως η ατροπίνη που είναι αντίδοτο για χημικά όπλα».
Ένας από τους διασώστες, ο Αμπού Νιντάλ, ανέφερε στο Reuters τη μαρτυρία του: «Μπαίναμε σε κάθε σπίτι και τα πάντα βρίσκονταν στη θέση τους. Οι άνθρωποι βρίσκονταν στις θέσεις τους ξαπλωμένοι και έμοιαζαν σαν να κοιμούνται. Αλλά ήταν νεκροί».
Την ώρα που ομάδα εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ επισκέπτεται τη συριακή πρωτεύουσα για επιθεώρηση άλλων περιοχών για χρήση χημικών όπλων, η αντιπολίτευση κατήγγειλε σφοδρό βομβαρδισμό του ανατολικού προαστίου Γκούτα από τον συριακό στρατό με στόχο την ανακατάληψή του από τους αντάρτες.
Το καθεστώς Ασαντ από την πλευρά του έκανε λόγο για ψευδείς κατηγορίες και κατασκευασμένο υλικό με στόχο να παραπλανήσει τους επιθεωρητές. Ο επικεφαλής της ομάδας επιθεωρητών, Σουηδός επιστήμονας Ακε Σέλστρομ, ο οποίος χθες το βράδυ βρισκόταν σε συζητήσεις με τη συριακή κυβέρνηση, δήλωσε νωρίτερα ότι οι πληροφορίες για τη σημερινή επίθεση με νευροπαραλυτικό αέριο πρέπει να διερευνηθούν, επισημαίνοντας ότι έχει δει μόνο τηλεοπτικά πλάνα και τίποτα περισσότερο.
Ειδικοί ανέφεραν στο BBC ότι εφόσον οι καταγγελίες είναι αληθινές, κατάλοιπα των χημικών όπλων θα είναι ανιχνεύσιμα στην περιοχή για τουλάχιστον τρεις ημέρες.
Εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι η Δαμασκός διαθέτει μεγάλες ποσότητες αερίου μουστάρδας και αερίου σαρίν και η ίδια η συριακή κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι τα χημικά της όπλα φυλάσσονται από τις ένοπλες δυνάμεις και ότι δεν θα χρησιμοποιούνταν «εντός της χώρας», αλλά μόνο σε περίπτωση επίθεσης από το εξωτερικό. Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια του συριακού εμφυλίου πολέμου.
ΜΟΣΧΑ: ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ
Σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ
Σύγκληση του ΣΑ του ΟΗΕ
Την έντονη αντίδραση της διεθνούς κοινότητας και την επείγουσα σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προκάλεσαν οι συγκλονιστικές καταγγελίες της συριακής αντιπολίτευσης για βομβαρδισμό προαστίων της Δαμασκού με νευροτοξικά αέρια.
Γαλλία, Βρετανία, ΗΠΑ, Λουξεμβούργο και Νότιος Κορέα ζήτησαν να συγκληθεί κατεπειγόντως το ΣΑ του ΟΗΕ και διπλωματικές πηγές ανέφεραν, ακολούθως, ότι η συνεδρίαση επρόκειτο να λάβει χώρα κεκλεισμένων των θυρών αργά το βράδυ της Τετάρτης (ώρα Ελλάδος).
Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων, «όχι μόνο θα πρόκειται για σφαγή, αλλά για θηριωδία άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Λοράν Φαμπιούς. Η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Αστον ζήτησε να ερευνηθούν άμεσα και εις βάθος οι καταγγελίες, εκφράζοντας την ανησυχία της ΕΕ για την κατάσταση και επαναλαμβάνοντας ότι είναι απαράδεκτη η χρήση χημικών όπλων από οποιαδήποτε πλευρά.
Ο Αραβικός Σύνδεσμος και το εδρεύον στη Βρετανία Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ζήτησαν να ελεγχθούν από τους επιθεωρητές του ΟΗΕ, που βρίσκονται ήδη στη Δαμασκό, οι καταγγελίες και να μεταβούν στο ανατολικό προάστιο Γκούτα για να εξακριβώσουν τι συνέβη.
Αντίθετα η Μόσχα, ο στενότερος σύμμαχος του καθεστώτος Ασαντ, έκανε λόγο για «προσχεδιασμένη προβοκάτσια». Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του επεσήμανε ακόμη ότι οι καταγγελίες συμπίπτουν «με την επιτυχή έναρξη των εργασιών των επιθεωρητών του ΟΗΕ στη Συρία».
Οι ΗΠΑ ζήτησαν από το καθεστώς Ασαντ να επιτρέψει στους επιθεωρητές να μεταβούν στον τόπο της καταγγελλόμενης θηριωδίας. Επίσης αξιωματούχος του αμερικανικού στρατού, σύμφωνα με το Reuters, ανέφερε σε επιστολή του προς Αμερικανό γερουσιαστή ότι οι ΗΠΑ, εφόσον τους ζητηθεί, θα μπορούσαν να ενισχύσουν τη μετριοπαθή αντιπολίτευση στη Συρία.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου