Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013

Παρά την κρίση υπολογίσιμη δύναμη στα Βαλκάνια η Ελλάδα

Η Ελληνική Προεδρία θα συνεισφέρει με «απτό τρόπο» στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση των Δυτικών Βαλκανίων και θα προωθήσει επενδύσεις σε υποδομές που θα «συνδέσουν» την περιοχή, δήλωσε στην EurActiv.gr ο Υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας. Στο μεταξύ, το Βελιγράδι δηλώνει «βέβαιο» ότι η Αθήνα θα προωθήσει τη διεύρυνση ακόμη και αν δεν βρίσκεται επίσημα στις προτεραιότητές της. 

Η Ελλάδα ήταν πάντα ισχυρός υποστηρικτής της πολιτικής διεύρυνσης της ΕΕ και συγκεκριμένα, της διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια, τόνισε ο Έλληνας αξιωματούχος.
«Θα χρησιμοποιήσουμε τον ρόλο μας ως Προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για να συνεισφέρουμε, με απτό τρόπο, στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της περιοχής», είπε. 
Συνέχισε λέγοντας ότι η ελληνική πλευρά θα ενθαρρύνει την εντατικοποίηση των εργασιών για τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων με τις χώρες που βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις – όπου σύντομα θα περιλαμβάνεται και η Σερβία - σύμφωνα με τις καθιερωμένες διαδικασίες. 
Η Σερβία έχει αποδείξει τη δέσμευσή της για την Πρίστινα
Αναφορικά με τις σχέσεις της Σερβίας με το Κοσσυφοπέδιο, ένα θέμα που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας, ο Έλληνας Εξωτερικών  τόνισε ότι το Βελιγράδι έχει αποδείξει τη δέσμευσή του για βελτίωση των σχέσεων με την Πρίστινα.
Η Σερβία έλαβε το καθεστώς υποψήφιας χώρας προς ένταξη στην ΕΕ τον Μάρτιο του 2012 ενώ η Σύνοδος Κορυφής 19-20 Δεκεμβρίου αναμένεται να σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων του Βελιγραδίου. 
Το ζήτημα της ομαλοποίησης των σχέσεων με το Κοσσυφοπέδιο, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας, θα περιληφθεί στο κεφάλαιο 35 που αφορά σε «άλλα θέματα». 
«Πιστεύουμε ότι η Σερβία έχει αποδείξει πλήρως την ισχυρή δέσμευσή της στη διαδικασία ένταξης, καθώς και στην εκπλήρωση της σημαντικής προτεραιότητας για τη βελτίωση των σχέσεων με την Πρίστινα. ΕΕ και Σερβία θα συνεχίσουν τη διαδικασία βελτίωσης των σχέσεων κατά τη διάρκεια του 2014», είπε.
Αναφορικά με το Μνημόνιο Συνεργασίας που έχουν συνάψει Ελλάδα και Σερβία σε ζητήματα που αφορούν στην ΕΕ, υπογράμμισε ότι ήδη εφαρμόζεται και ότι «θα αποδειχθεί ιδιαίτερα χρήσιμο όταν η διαδικασία ένταξης φθάσει στο επόμενο επίπεδο […] Η ανταλλαγή τεχνογνωσίας και η συζήτηση ευρύτερων θεμάτων που αφορούν στη διεύρυνση θα έχουν σίγουρα σημαντική προστιθέμενη αξία», συμπλήρωσε.
«Σύνδεση» των Βαλκανίων
Κατά της διάρκεια της Προεδρίας της , η Ελλάδα θα προσπαθήσει επίσης να προωθήσει την ιδέα της «συνδεσιμότητας», πχ καλύτερη σύνδεση των Δυτικών Βαλκανίων τόσο εσωτερικά όσο με την ΕΕ, μέσω έργων υποδομών στους ζωτικούς τομείς των μεταφορών και της ενέργειας.
Ο κ Κούρκουλας υπογράμμισε ότι η Κομισιόν έχει ήδη θίξει αυτή την ιδέα στο πρόσφατο Πακέτο για την Διεύρυνση, ενώ μια σειρά περιφερειακών πρωτοβουλιών που εστιάζουν στη συνεργασία μεταξύ των χωρών προς διεύρυνση, έχουν ήδη εκφράσει ενδιαφέρον για παρόμοιες ιδέες.
«Η συζήτηση ποικίλων παραμέτρων αυτής της γενικής ιδέας καθώς και οι τρόποι υλοποίησής τους θα είναι τα κεντρικά θέματα του Συνεδρίου ΕΕ- Δυτικά Βαλκάνια που προγραμματίζει να οργανώσει η Ελληνική Προεδρία το 2014», πρόσθεσε.
«Δεδομένου ότι αυτή η προσπάθεια συνεπάγεται την εφαρμογή σημαντικών τμημάτων του τομεακού κεκτημένου, την καλύτερη σύνδεση με τα κράτη μέλη της ΕΕ και συμβολή στην ανάπτυξη, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση, αποτελεί ένα πολύ συγκεκριμένο μέσο για την προώθηση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης της περιοχής που μπορεί να έχει επίδραση στην καθημερινή ζωή των πολιτών», συμπλήρωσε.
Το Βελιγράδι βέβαιο ότι η Αθήνα θα προωθήσει την διεύρυνση
Η επικεφαλής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Σερβίας, Tanja Miščević, μιλώντας στην EurActiv δήλωσε «απόλυτα βέβαιη» ότι παρόλο που η διεύρυνση δεν είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της Ελληνική Προεδρίας, η τελευταία σε συνεργασία με την ερχόμενη Ιταλική,  «θα θέσουν το ζήτημα σε προτεραιότητα σε ό, τι κάνουν».
Και αυτό διότι σύμφωνα με την ίδια, η Ελλάδα είναι το κράτος μέλος της ΕΕ που βρίσκεται πιο κοντά στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, τόσο σε επίπεδο επιχειρήσεων όσο και λόγω των συνθηκών οικονομικής κρίσης, συνδέεται άμεσα με την περιοχή και τρίτον, «διότι βρίσκεται παραδοσιακά κοντά με συγκεκριμένα κράτη και έχει προβλήματα με κάποια άλλα στην περιοχή».
«Κάνουμε μεγάλες προσπάθειες να ανοίξουμε τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις τον Δεκέμβριο, ωστόσο δε θα είμαστε λιγότερο ευτυχείς εάν αυτό συμβεί κατά τη διάρκεια της Ελληνικής Προεδρίας, πχ στις αρχές Ιανουαρίου, το οποίο και θα αποτελούσε ένα επιτυχημένο ξεκίνημα για την Ελλάδα στο τιμόνι της ΕΕ», υπογράμμισε.
Ερωτηθείσα εάν η σερβική πλευρά έχει ξεκινήσει ήδη επαφές με Έλληνες αξιωματούχους για το ζήτημα, απάντησε θετικά τονίζοντας μάλιστα ότι θα προγραμματιστεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του 6μηνου της Προεδρίας.
«Βρισκόμαστε σε πολύ καλή επαφή με τον Έλληνα Πρέσβη Κωνσταντίνο Οικονομίδη στο Βελιγράδι, ενώ λίγες μέρες πριν συζητήσαμε για πιθανούς τρόπους και δυνατότητες να συναντήσουμε αξιωματούχους από το ελληνικό ΥΠΕΞ σε κατάλληλες ημερομηνίες και για τις δύο πλευρές», είπε.
Τέλος επεσήμανε ότι επίσημα δεν έχει προγραμματιστεί επίσκεψη στην Αθήνα πριν την ανάληψη της Προεδρίας «αλλά σίγουρα θα γίνει κατά της διάρκεια αυτής».
Προς διεύρυνση «δύο ταχυτήτων» τα Δυτικά Βαλκάνια;
Στο μεταξύ, πολλοί αναλυτές επισημαίνουν πως η διεύρυνση της ΕΕ προς τα Δυτικά Βαλκάνια σταδιακά λαμβάνει μορφή «δύο ταχυτήτων» δεδομένων των πολιτικών συνθηκών και της διαφορετικής προόδου των υποψηφίων κρατών μελών. Στην πρώτη ταχύτητα φαίνεται να είναι η Σερβία, η Αλβανία και το Μαυροβούνιο, ενώ στη δεύτερη η ΠΓΔΜ, η Βοσνία και το Κοσσυφοπέδιο.
Την ίδια άποψη φαίνεται να συμμερίζεται και η Maja Bobić, Γενική Γραμματέας της ΜΚΟ Ευρωπαϊκή Κίνηση Σερβίας.
Σχολιάζοντας στην EurActiv είπε: «Επίσημα δεν είναι έτσι αλλά ουσιαστικά αυτή είναι η πραγματικότητα. Έχουμε κάποιες χώρες που έχουν σημειώσει κάποια πρόοδο όπως το Μαυροβούνιο, η Σερβία και η Αλβανία και κάποιες άλλες που έχουν στασιμότητα, η οποία στην ουσία σημαίνει ότι πηγαίνουν προς τα πίσω διότι χάνουν την επαφή με τους γείτονες και την ίδια την περιοχή».
Συνέχισε λέγοντας ότι διαφορές μεταξύ τους θα αυξηθούν και θα γίνουν πιο εμφανείς μακροπρόθεσμα στην οικονομική και πολιτική σφαίρα.
Από όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων μόνο η Βοσνία δεν πληροί τα κριτήρια να κάνει αίτημα για ένταξη στην ΕΕ εξαιτίας των έντονων εσωτερικών πολιτικών και θεσμικών προβλημάτων. ΠΓΔΜ, Μαυροβούνιο (που έχει σημειώσει και τη μεγαλύτερη πρόοδο), και Σερβία έχουν καθεστώς υποψήφιας χώρας, ενώ Βοσνία, Αλβανία και Κοσσυφοπέδιο είναι δυνητικά υποψήφιες προς ένταξη χώρες.
Σημειώνεται ότι η πιο πρόσφατη έκθεση προόδου της Κομισιόν συνιστά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να δοθεί καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Αλβανία, ενώ η ηγεσία της τελευταίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην στήριξη της Αθήνας και της Ρώμης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου