Δευτέρα 25 Νοεμβρίου 2013

Λάθος προτεραιότητες της Γαλλίας για τη Συρία

Από όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, η Γαλλία έχει από καιρό λάβει την πιο προχωρημένη θέση σχετικά με τη Συρία. Όντας πρόθυμη εδώ και πολύ καιρό να παρέχει όπλα στη συριακή αντιπολίτευση και μάλιστα φημολογείται σε κάποιους κύκλους ότι, ήδη, το έχει πράξει, γαλλικά μαχητικά αεροσκάφη ήταν επίσης σε ετοιμότητα στις αρχές Σεπτεμβρίου για να λάβουν μέρος στην αναμενόμενη καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ στρατιωτική επίθεση, ως αντίποινα για τη χρήση χημικών όπλων. Η απόφαση του Προέδρου Obama να μην προχωρήσει, τελικά στη χρήση βίας, άφησε τη Γαλλία, η οποία ήταν απρόθυμη να δράσει μονομερώς, βαθιά προσβεβλημένη.


Εν τω μεταξύ στο πολιτικό μέτωπο, το Παρίσι ήταν αναμφισβήτητα ο ισχυρότερος ευρωπαϊκός υποστηρικτής της θέσης της συριακής αντιπολίτευσης στο εξωτερικό, ότι δηλαδή δεν μπορεί να υπάρξει κανένας συμβιβασμός με το καθεστώς και πρόσφατα εξέφρασε την αντίθεσή του στην συμμετοχή του Ιράν στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης, δύο απόψεις οι οποίες θεωρούνται ευρέως ότι αποτελούν εμπόδιο στις πιθανές παραγωγικές διαπραγματεύσεις, με δεδομένη την ύπαρξη του καθεστώτος και την αυξανόμενη δύναμη του Ιράν.

Επομένως, μπορεί να αποτελέσει έκπληξη για μερικούς, το γεγονός ότι η Γαλλία έχει συμβάλει σχετικά ελάχιστα για την κάλυψη των ανθρωπιστικών αναγκών στη Συρία. Πράγματι, σε σύγκριση με τους άλλους δύο κύριους Ευρωπαϊκούς παράγοντες, δηλαδή το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, η συνεισφορά της Γαλλίας ωχριά και φαντάζει ασήμαντη. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ανθρωπιστική συνεισφορά της Γαλλίας για την κρίση στη Συρία από το 2011 και μετά ανέρχεται σε  30.590.000 Ευρώ. Το Ηνωμένο Βασίλειο αντίθετα έχει χορηγήσει βοήθεια ύψους 590.350.000 Ευρώ και η Γερμανία αντίστοιχα 221.120.000 Ευρώ. Χώρες όπως η Σουηδία και η Δανία, επίσης αποδείχτηκαν πιο γενναιόδωρες από τη Γαλλία, έχουν αποστείλει βοήθεια ύψους 40.160.000 Ευρώ και 39.770.000 Ευρώ, αντίστοιχα.

Φυσικά τώρα είναι δύσκολοι καιροί οικονομικά για την Ευρώπη και η Γαλλία βρίσκεται σε πραγματικά δεινή οικονομική κατάσταση. Ωστόσο, με δεδομένο τον μακροχρόνιο ρόλο του Παρισιού να παρουσιάζεται ως ο μεγαλύτερος ευρωπαϊκός υποστηρικτής της στρατιωτικής κλιμάκωσης στη Συρία, ένα γεγονός που θα είχε από μόνο του ανθρωπιστικές συνέπειες, ακόμη και αν το επιχείρημα έχει διατυπωθεί με τέτοιο τρόπο κατά τον οποίο να φαίνεται ότι η χρήση της στρατιωτικής ισχύος είναι το μόνο μέσο, για να επισπεύσει ένα τέλος στη σύγκρουση (άποψη με τη οποία διαφωνώ), σίγουρα θα ήταν αναμενόμενη η χορήγηση υψηλότερης ανθρωπιστικής βοήθειας.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ίδια η στρατιωτική δράση δεν είναι φθηνή, οι πύραυλοι αέρος μπορεί  να κοστίσουν έκαστος έως και 1 εκατομμύριο Ευρώ και η στρατιωτική αποστολή της Γαλλίας στη Λιβύη εκτιμάται ότι έχει κοστίσει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ, γεγονός που υποδηλώνει ότι τα λεφτά υπάρχουν, ιδιαίτερα τώρα που οι αεροπορικές επιδρομές είναι εκτός συζήτησης. Αντίθετα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προσφέρει τη δική του δυναμική (αν και κατά τη γνώμη μου λανθασμένη) θέση για τη Συρία, σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση υποστήριζε επίσης την παροχή όπλων και την πραγματοποίηση αεροπορικών επιθέσεων, μέχρι που το Κοινοβούλιο είπε όχι , με τη μεγαλύτερη δέσμευση που ανέλαβε ποτέ κράτος για χορήγηση βοήθειας ως απάντηση σε μιαν ανθρωπιστική καταστροφή.

Η Συρία είναι ειλικρινά τώρα σε κατάσταση ανθρωπιστικής κατάρρευσης. Τα τελευταία στοιχεία του ΟΗΕ λένε ότι 9,3 εκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή το 40% του πληθυσμού της βρίσκεται σε επείγουσα ανάγκη. Υπάρχουν περίπου 6,5 εκατομμύρια εσωτερικοί πρόσφυγες και τουλάχιστον 2,2 εκατομμύρια πρόσφυγες στις γειτονικές χώρες. Ο πιο πρόσφατος φόβος είναι η εξάπλωση της πολιομυελίτιδας. Οι ανάγκες αυτές πρόκειται να αυξηθούν και η διεθνής κοινότητα πρέπει επειγόντως να εντείνει την παροχή βοήθειας.

Αν η Γαλλία επιθυμεί να διαδραματίσει ένα ρόλο πρωταγωνιστή στη Συρία, η παροχή βοήθειας για την αντιμετώπιση των ολέθριων ανθρωπιστικών αναγκών του πληθυσμού, πρέπει σίγουρα να γίνει πιο ουσιαστική. Το να έχει υποστηρίξει για τόσο καιρό την στρατιωτική εμπλοκή της Δύσης, είτε άμεσα είτε έμμεσα,  ενώ την ίδια στιγμή κάνει σχετικά ελάχιστα στο ανθρωπιστικό μέτωπο θα θέσει, αναπόφευκτα, υπό αμφισβήτηση τη φύση της δέσμευσης της Γαλλίας. Η Γαλλία έχει, φυσικά, επιδείξει έντονη ανησυχία για τα δεινά των απλών Σύρων και έχει πιέσει για την ανάληψη ανθρωπιστικής δράσης από τα Ηνωμένα Έθνη, ιδίως στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας, αλλά για τον σκοπό αυτό πρέπει να διατεθούν περισσότερα γαλλικά χρήματα, για να μην φανεί ότι λέει μόνον κούφια λόγια.

Του Julien Barnes-Dacey

Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ:http://www.ecfr.eu/blog/entry/frances_misplaced_priorities_on_syria


ΑΠΟΔΟΣΗ:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου