Τρίτη 27 Αυγούστου 2013

Οι Γερμανοί τραπεζίτες ζητούν “κούρεμα" του ελληνικού χρέους, δεν “βλέπουν” έξοδο στις αγορές της Ελλάδας το 2014 και αμφισβητούν ευθέως τη Μέρκελ

Οι Γερμανοί τραπεζίτες ζητούν “κούρεμα" του ελληνικού χρέους, δεν “βλέπουν” έξοδο στις αγορές της Ελλάδας το 2014 και αμφισβητούν ευθέως τη Μέρκελ
Έντονη αμφισβήτηση δέχεται η γερμανική ηγεσία από τους τραπεζίτες της, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Commerzbank, η οποία, όσον αφορά στην Ελλάδα, σημειώνει ότι δεν θα εξασφαλίσει χρηματοδότηση από ιδιωτικά κεφάλαια, εάν δεν υπάρξει ένα νέο haircut.

Σύμφωνα με τι τελευταίες εκτιμήσεις της γερμανικής τράπεζας, η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να δανειστεί από τις αγορές πριν το 2015. Και αυτό γιατί οι ιδιώτες επενδυτές και πιστωτές δεν προτίθενται να δανείσουν κεφάλαια με ανεκτά επιτόκια σε μια χώρα που το χρέος της θα παραμένει υψηλότερο του 160% του ΑΕΠ, ενώ, την ίδια ώρα, τα 4/5 από αυτό βρίσκονται σε κράτη – πιστωτές (τρόικα).

Οι αγορές, υπό αυτές τις συνθήκες, δεν μπορούν να ανακτήσουν την εμπιστοσύνη τους, καθώς περιμένουν ότι θα είναι οι πρώτοι που θα υποστούν ένα νέο “κούρεμα” εάν η χώρα μας αποτύχει εκ νέους στους οικονομικούς της στόχους.

Η Commerzbank θεωρεί ότι το πρόβλημα μπορεί να επιλυθεί, μόνον εάν οι δημόσιοι πιστωτές συμφωνήσουν σε ένα νέο “κούρεμα”.  Όμως διατυπώνεται η αμφιβολία κατά πόσον οι πολιτικοί προτίθενται να προχωρήσουν σε τέτοιες κινήσεις, καθώς, οι φορολογούμενοι στις χώρες – πιστωτές θα είναι εκείνοι που θα πρέπει να ξαναπληρώσουν και να αναλάβουν το κόστος.

Κατά τον τρόπο αυτό, ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα διαφαίνεται ως η πιθανότερη λύση. Από τη στιγμή που η χώρα θα επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα, θα χρειάζεται νέα κεφάλαια στα επόμενα χρόνια για να πληρώσει τα τοκοχρεολύσια από το χρέος. Αυτό σημαίνει ότι οι χρηματοδοτικές ανάγκες θα είναι πολύ συγκεκριμένες.  Θα μειώνονται δε, καθώς, σύμφωνα με τις δηλώσεις Σόιμπλε, τα επιτόκια για το νέο δάνειο θα μειωθούν εκ νέου. Επίσης, θα πρέπει να αποσαφηνιστεί πώς θα γίνει η αναχρηματοδότηση των ομολόγων που λήγουν τα επόμενα χρόνια, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται στην κατοχή της ΕΚΤ. Το πιθανότερο είναι ο ESM να αναλάβει το μέρος αυτό του χρέους στα πλαίσια ενός τρίτου προγράμματος.  

Οι εκτιμήσεις αυτές της Commerzbank ακολουθούν την αποκάλυψη του “Πρώτου Θέματος” ότι ο ESM προτίθεται να πάρει υπό τον έλεγχό του το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και παλαιότερες πληροφορίες του NewMoney για σχέδιο έκδοσης ομολόγων από την πλευρά του ESM με ενέχυρο ακίνητα του Δημοσίου.

Βραχυπρόθεσμα, η γερμανική τράπεζα διαπιστώνει πρόοδο στα δημοσιονομικά της χώρας, υπογραμμίζει τη βελτίωση στον κλάδο του τουρισμού και εκτιμά ότι η χώρα θα επιτύχει έλλειμμα 4,6% το 2013.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου