Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Φουλ για εξοπλιστικά συμβόλαια η κυβέρνηση Μέρκελ…

Μπορεί στην κυβέρνηση της Άγκελα Μέρκελ στη Γερμανία να έχει ως εταίρους τους Σοσιαλδημοκράτες, που έλεγαν όταν βρίσκονταν στην αντιπολίτευση ότι η χώρα θα έπρεπε να είναι πολύ επιφυλακτική και επιλεκτική στο που θα πουλάει τα προϊόντα της γερμανικής αμυντικής βιομηχανίας, όμως τώρα που ήρθαν στην κυβέρνηση, το οικονομικό όφελος σε εποχές κρίσεις, λαμβάνει προτεραιότητα…


Όπως μεταδίδεται από διάφορα μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό, με αρχή από το έγκυρο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel», η γερμανική κυβέρνηση προχωράει ακάθεκτη για να ολοκληρώσει το εξοπλιστικό συμβόλαιο ύψους 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ για να προμηθεύσει τη Σαουδική Αραβία με 100 περιπολικά σκάφη, τα οποία θα ναυπηγηθούν στη Βρέμη και τα ναυπηγεία Lurssen.
Ανάμεσα στα συμβόλαια που ξεχωρίζουν για τη γερμανική αμυντική βιομηχανία, είναι τα εντελώς καινούργια (νέος τύπος) υποβρύχια Type 218SG της ThyssenKrupp Marine Systems για τη Σιγκαπούρη, συμβόλαιο ύψους 2,18 δισεκατομμυρίων δολαρίων.

Επίσης, το συμβόλαιο 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την προμήθεια 200 αρμάτων μάχης τύπου Leopard 2A7+ της Krauss-Maffei-Wegman (το πυροβόλο L55 των 120 χλστ. είναι της Rheinmetall) από τη Σαουδική Αραβία το 2011, με τη σχετική φημολογία να επιμένει ότι η χώρα επιθυμεί να προμηθευτεί μέχρι και 600 άρματα του τύπου.

Το συμβόλαιο αυτό, μαζί με ένα «πακέτο» μακροπρόθεσμης υποστήριξης σε ανταλλακτικά μπορεί να φθάσει ακόμα και στο ιλιγγιώδες ύψος των 13 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Οι «επιδόσεις» του Σαουδαραβικού καθεστώτος στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν δημιουργήσει όμως ενδεχομένως και ανυπέρβλητα πολιτικά εμπόδια σε αυτή την προμήθεια, αφού πρόκειται για οπλικό σύστημα που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και στο εσωτερικό της χώρας.

Στην εξίσωση θα πρέπει να προστεθεί το ότι εάν ολοκληρωθεί αυτή η συμφωνία, τότε η Γερμανία θα έχει διεισδύσει σε μια προνομιακή αγορά για τις ΗΠΑ, αφού οι Σαουδάραβες έχουν εξοπλίσει τις τεθωρακισμένες ταξιαρχίες τους με 565 άρματα M1A1 Abrams και τα παλαιότερα M60A3, εκτός από τα γαλλικά AMX-30 που έχουν σε εφεδρεία.

Οι Σαουδάραβες όμως φέρονται να θέλουν να αγοράσουν και αριθμό υποβρυχίων Type 209 έναντι 3,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων με «δικαίωμα προαίρεσης» (option) για πολλά περισσότερα. Πρόκειται για μια εξαιρετικά προβληματική προμήθεια, δεδομένου του ότι οι αντιδράσεις των Ισραηλινών θα είναι ισχυρότερες συγκριτικά με τα υπόλοιπα οπλικά συστήματα. Οι ίδιοι επιχειρούν υποβρύχια «Dolphin» Type 212 με δυνατότητα να φέρουν μη συμβατικούς πυραύλους τύπου κρουζ.

Οι Γερμανοί όμως κινούνται επιθετικά και στην αγορά της Αλγερίας. Από τα 26,7 εκατομμύρια δολάρια σε οπλικά συστήματα που πούλησαν το 2010, το σχετικό μέγεθος έφτασε τα 534,5 εκατομμύρια δολάρια το 2012. Σύμφωνα με το «Der Spiegel», η εταιρία Rheinmetall, μέσω θυγατρικής, σκοπεύει να προχωρήσει στην παραγωγή 1.200 Τεθωρακισμένων Αρμάτων Μεταφοράς Προσωπικού (ΤΟΜΠ τύπου Fuchs σε μια διάρκεια δέκα ετών, ενώ έχει ήδη παραδώσει 54 οχήματα του τύπου έναντι 248 εκατομμυρίων δολαρίων.

http://www.defence-point.gr/news/?p=95109&utm_source=dlvr.it&utm_medium=facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου