Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Επιμήκυνση και έξοδος στις αγορές το καλό σενάριο στο οποίο ποντάρουν τραπεζίτες και επενδυτές

Επιμήκυνση και έξοδος στις αγορές το καλό σενάριο στο οποίο ποντάρουν τραπεζίτες και επενδυτές

Η απόδοση του Γενικού Δείκτη στις τελευταίες 5 ανοδικές συνεδρίασεις έφθασε το +10% και τις 1.240 μονάδες, με τα διεθνή κεφάλαια να επιστρέφουν


Του Δημήτρη Παφίλα
Έξοδο του Δημοσίου και των τραπεζών στις αγορές είναι τα επόμενα βήματα, εφόσον προχωρήσει η επιμήκυνση στα 50 χρόνια και το χαμηλό επιτόκιο, σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη που μίλησαν στο Newmoney.gr.

Το δημοσίευμα του Bloomberg, έδωσε "φτερά" στην αγορά που - μετά την διόρθωση από το +11,5% στις αρχές του έτους, βρίσκεται πάλι σε διψήφια απόδοση με τον δείκτη στις 1.240 μονάδες.
Οι προσδοκίες που τροφοδοτούν τις κινήσεις των επενδυτών βασίζονται στο γεγονός ότι εφόσον διευθετηθεί το ζήτημα της βιωσιμότητας του χρέους, θα αρθεί η επιφύλαξη που υπάρχει σήμερα για την Ελλάδα και θα απελευθερωθούν, έτσι, κεφάλαια τα οποία δελεάζονται μεν από τις προοπτικές της χώρας, αλλά κρατούν στάση αναμονής μέχρι να ξεκαθαρίσει το βασικό αυτό ζήτημα.
Μάλιστα, όπως λένε οι τραπεζίτες ανέμεναν εδώ και μερικές εβδομάδες μια λύση η οποία εκτός από την επιμήκυνση θα περιλαμβάνει και την περίοδο χάριτος για 10 χρόνια της πληρωμής του κεφαλαίου του χρέους, ενώ το επιτόκιο από 0,50% που ανακοινώθηκε θα ανεβαίνει κλιμακωτά έως το 2%.
Ωστόσο, σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές, η σημερινή διαρροή από το Bloomberg για τα 50 χρόνια επιμήκυνση, εκλαμβάνεται ως προβοκάτσια, αφού αναμένεται να δοθεί σταδιακή λύση με μερική επιμήκυνση τον Απρίλιο του 2014, και αργότερα σε δεύτερη φάση να δοθεί δεύτερη επιμήκυνση.
Ουσιαστικά, όμως, η επιμήκυνση συνολικά στα 50 χρόνια (σε δύο φάσεις) μειώνει δραματικά το χρέος αφού καθίσταται σαν είναι ένα ομόλογο στο διηνεκές ( perpetual Bond ) 
Μετά την κυοφορούμενη απόφαση για την μείωση του επιτοκίου, τραπεζίτης που μίλησε στο Newmoney.gr τονίζει πως είναι μια άκρως θετική εξέλιξη καθώς  θα σημάνει πρώτα την έξοδο του δημοσίου στις αγορές – και κατά δεύτερο λόγο την έξοδο των ελληνικών τραπεζών στις αγορές.
Αν έβγαιναν αυτή την στιγμή οι ελληνικές τράπεζες θα ελάμβαναν ένα επιτόκιο που θα κυμαινόταν μεταξύ 5-5,5%.   
Όμως, σε ότι αφορά το επιτόκιο η αγορά αναμένει διευκρινήσεις, διότι μπορεί μεν να μειώνεται στο 0,50%, ωστόσο ενδέχεται μετά την πάροδο ενός διαστήματος να αυξάνεται κλιμακωτά.   
Με δεδομένο ότι στο δημοσιονομικό πεδίο η τάξη έχει αποκατασταθεί μετά τη δημιουργία πρωτογενούς πλεονάσματος, οι αβεβαιότητες θα υποχωρήσουν, τουλάχιστον σε ότι αφορά στο οικονομικό πεδίο.
Η νέα ελάφρυνση του χρέους ήρθε στο προσκήνιο, μετά και τις πληροφορίες που δημοσίευσε το Bloomberg ότι η επιμήκυνση των δανείων θα είναι στα 50 χρόνια και το επιτόκιο των παλαιών δανείων θα υποχωρήσει στο 0,5%.
Με τα δεδομένα αυτά το ετήσιο κόστος εξυπηρέτησης του δημοσίου χρέους θα υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα (της τάξης του 3-4% του ΑΕΠ, αναλόγως της τελικής διευθέτησης) και θα είναι ένα από τα χαμηλότερα στις χώρες του ΟΟΣΑ.
Έτσι, με το σκεπτικό αυτό, ακόμα και χωρίς κούρεμα και με το ονομαστικό ποσό του χρέους να παραμένει σε υψηλό επίπεδο, η αποπληρωμή του χρέους θα είναι εξασφαλισμένη και η χρηματοδότηση της χώρας θα είναι ασφαλής.
Ο αντίλογος, βέβαια, είναι ότι και με τα δεδομένα αυτά η βιωσιμότητα του χρέους θα είναι αβέβαιη μέχρι το 2020, ακριβώς επειδή το ύψος του θα παραμείνει σε υψηλά επίπδα, καθώς και ότι στην επιμήκυνση θα πρέπει να ενταχθούν και τα δάνεια που βρίσκονται στα χέρια της ΕΚΤ και του EFSF.

Πηγή: Επιμήκυνση και έξοδος στις αγορές το καλό σενάριο στο οποίο ποντάρουν τραπεζίτες και επενδυτές | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/38693/epimikynsi-kai-exodos-stis-agores-kalo-senario-sto-opoio-pontaroyn-trapezites-kai#ixzz2sTR50eF7

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου