Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

Bloomberg: Σχέδιο της ΕΕ για επέκταση των δανείων για 50 χρόνια και μείωση των επιτοκίων - Ανοδικό ξέσπασμα +2,27% στις 1.240 μονάδες


Ισχυρή η άνοδος στο Χρηματιστήριο, προπομπός ευρύτερων εξελίξεων στην οικονομία, μετά το νέο δημοσιεύμα του πρακτορείου Bloomberg ότι το τρίτο πακέτο βοήθειας προς τη χώρα μας θα περιλαμβάνει επιμήκυνση των δανείων στα 50 χρόνια και μείωση του επιτοκίου κατά 50 μονάδες βάσης (0,5 ποσοστιαίες μονάδες).
Η επόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα είναι πιθανό να περιλαμβάνει την επιμήκυνση της ωρίμανσης των δανείων διάσωσης στα 50 χρόνια και τη μείωση των επιτοκίων μέρους της προηγούμενης βοήθειας κατά 50 μονάδες βάσης, μεταδίδει το Bloomberg, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους από το περιβάλλον των συζητήσεων με τους Ευρωπαίους.
Το σχέδιο θα εξεταστεί από τους φορείς χάραξης πολιτικής μέχρι το Μάιο ή τον Ιούνιο και μπορεί επίσης να περιλαμβάνει ένα δάνειο για ένα πακέτο ύψους 13-15 δισ. ευρώ, αναφέρει άλλος αξιωματούχος.
Σύμφωνα με τους βελτιωμένους όρους, όλες οι αποπληρωμές των δανείων διάσωσης θα επιμηκυνθούν από τα 30 χρόνια που είναι σήμερα στα 50 και το επιτόκιο θα μειωθεί κατά 50 μονάδες βάσης για τα κεφάλαια, ύψους 80 δισ. ευρώ, από το πρώτο πακέτο διάσωσης το 2010, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, οι οποίοι τόνισαν πως οι συνομιλίες είναι ακόμη σε προκαταρκτικό στάδιο.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του αξιωματούχου, οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, οπότε δεν ειναι πιθανόν να περισσέψουν χρήματα για να καλύψουν άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες, όπως ήλπιζε η ελληνική κυβέρνηση.
“Αυτό που μπορούμε να κάνουμε είναι να διευκολύνουμε το χρέος, το οποίο κι έχουμε κάνει στο παρελθόν προσφέροντας χαμηλότερα επιτόκια ή επεκτείνοντας την ωρίμανση των δανείων”, δήλωσε χθες στο RTLZ ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών κι επικεφαλής του Εurogroup Jeroen Dijsselbloem. “Aυτό το είδος των μέτρων είναι πιθανόν να ληφθεί, αλλά υπό τη συμφωνία ότι η Ελλάδα θα εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της'.
Οπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, τα νέα κεφάλαια θα βοηθήσουν την Ελλάδα να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό που έχει εξοργίσει τις αρχές της ΕΕ και του ΔΝΤ, οι οποίες εργάζονται για να διασφαλίσουν ότι το πρόγραμμα διάσωσης παραμένει σε τροχιά.
Ο πρόεδρος της ΕΕ Herman Van Rompuy δήλωσε τον προηγούμενο μήνα δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να σφίγγει το ζωνάρι της, ακόμη κι εάν «οι πολίτες της Ελλάδας υποφέρουν από τις επιπτώσεις των επώδυνων αλλά παρόλα αυτά αναγκαίων μεταρρυθμίσεων που εφαρμόζονται».
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Καθώς η Ελλάδα προσπαθεί να ανταποκριθεί στους όρους της βοήθειας και να «απελευθερώσει» περισσότερα κεφάλαια από τις ισχύουσες διασώσεις, αναζητεί επίσης τρόπους για να αξιοποιήσει τα 50 δισ. ευρώ της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η χώρα ήλπιζε ότι θα περισσέψουν ορισμένα κεφάλαια προκειμένου να μπορέσει να τα χρησιμοποιήσει για άλλες χρηματοδοτικές ανάγκες. Κάτι τέτοιο μοιάζει τώρα λιγότερο πιθανό , καθώς οι ελληνικές τράπεζες θα χρειαστούν περισσότερα κεφάλαια, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο που βρίσκεται κοντά στη διαδικασία διάσωσης.
Η Ελλάδα αμφισβητεί την υποχρέωση να ελεγχθούν οι ελληνικές τράπεζες στα stress tests με δείκτη επάρκειας κεφαλαίων (core tier 1) στο 9% γιατί θεωρεί το δείκτη υψηλό. Αυτός είναι ο λόγος, που υπήρξαν καθυστερήσεις στην αξιολόγηση των τραπεζών, η οποία, μόλις ολοκληρωθεί, θα ξεκαθαρίσει πόσα χρήματα χρειάζονται οι τράπεζες.
Στο ταμπλό
Κέρδη 1,09% για την Πειραιώς στα 1,85 ευρώ και 3,56% για την Εθνική στα 3,49 ευρώ ενώ και η Alpha κέρδισε 1,04% στα 0,682 ευρώ.
Υπεαρπόδοση +5,13% ο ΟΤΕ με τη τιμή στα 11,88 ευρώ και +2,42% η ΔΕΗ στα 10,56 ευρώ. Με κέρδη 0,81% ο ΟΠΑΠ στα 9,95 ευρώ.
Ανοδικά κινήθηκαν και τα τραπεζικά warrants. Ο τίτλος της Alpha κέρδισε 4,38% στα 1,43 ευρώ, της Εθνικής 6,42% στα 1,16 ευρώ και της Πειραιώς 4,91% στα 0,855 ευρώ.
Κέρδη 1,98% για τον Μυτιληναίο στα 6,17 ευρώ και 2,46% για την ΜΕΤΚΑ στα 12,5 ευρώ ενώ και η ΕΧΑΕ υπεραπέδοσε με άνοδο 5,16% στα 7,95 ευρώ.
Πηγή: Bloomberg: Σχέδιο της ΕΕ για επέκταση των δανείων για 50 χρόνια και μείωση των επιτοκίων - Ανοδικό ξέσπασμα +2,27% στις 1.240 μονάδες | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/38616/bloomberg-shedio-tis-ee-gia-epektasi-ton-daneion-gia-50-hronia-kai-meiosi-ton#ixzz2sTRnAbFO

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου