Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Αερ(ι)ομαχίες για την ενέργεια στην Ανατολική Μεσόγειο

Ολο και περισσότερο σφίγγουν οι «σχέσεις» των κυβερνήσεων και των στρατιωτικών επιτελείων Ελλάδας και Κύπρου με το καθεστώς του Ισραήλ στον ανταγωνισμό με την Τουρκία για τα φιλέτα των υποθαλάσσιων ενεργειακών κοιτασμάτων στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο έλεγχος και η εκμετάλλευση των ενεργειακών πηγών ήταν βασικό θέμα συζήτησης σήμερα στη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκτορ Λίμπερμαν, ο οποίος βρίσκεται στη Λευκωσία με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη. Ετοιμάζει βαλίτσες και ο Σαμαράς.
Η ενέργεια, το Κυπριακό, οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ και η κατάσταση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, υπό το φως και των τουρκικών ενεργειών στην κυπριακή ΑΟΖ, ήταν στο επίκεντρο των επαφών του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Αβιγκτορ Λίμπερμαν, ο οποίος είχε σήμερα στη Λευκωσία συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό του, Ιωάννη Κασουλίδη. Θα ακολουθήσουν διευρυμένες συνομιλίες μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο χωρών. Το απόγευμα ο Ισραηλινός υπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη.

Η επίσκεψη του Ισραηλινού υπουργού πραγματοποιείται τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση κορυφής Κύπρου - Ελλάδας - Αιγύπτου στο Κάιρο, στην οποία θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα και τρόποι διεύρυνσης της συνεργασίας με άλλες χώρες της περιοχής.
Όλες οι χώρες της περιοχής, περιλαμβανομένης της Τουρκίας, πρέπει να σεβαστούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ Άβιγκτορ Λίμπερμαν, ύστερα από τις συνομιλίες που είχε με τον Κύπριο ομόλογό του Ιωάννη Κασουλίδη. Ο κ. Λίμπερμαν τάχθηκε υπέρ του σεβασμού της ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας και του δικαιώματός της να διεξάγει έρευνες στην Αποκλειστική Οικονομική της Ζώνη.
Ο Ισραηλινός υπουργός χαρακτήρισε την ένταση που έχει δημιουργηθεί αχρείαστη, επισημαίνοντας ότι ήδη υπάρχει αρκετή στη Μέση Ανατολή. Στο μεταξύ, με τους υπουργούς Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη και Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, συναντήθηκε ο εκτελών χρέη ειδικού απεσταλμένου και συντονιστή για θέματα Ενέργειας στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Άμος Χοχστάιν.
Σύμφωνα με ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ, ο Αμερικανός αξιωματούχος συναντήθηκε επίσης με ειδικούς σε θέματα ενέργειας.
«Στην υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ της Κύπρου, οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα όπως και οι Ελληνοκύπριοι» υποστήριξε πρόσφατα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέτ Νταβούτογλου, υπό τις αντιδράσεις της"νέας" συμμαχίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ μετά και τις κοινές στρατιωτικές ασκήσεις... αερ(ι)ομαχίας στην περιοχή, ενόψει των επαφών Σαμαρά σε Λευκωσία και Κάιρο.
Συζήτηση είχαν για το θέμα ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος. Σχετικά με το εάν υπάρχει ανάγκη να συγκληθεί Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών έστω και για τα εθνικά θέματα, ο Βενιζέλος με αφορμή τις επικείμενες επισκέψεις στη Λευκωσία και το Κάιρο τόνισε ότι έχουν οικοδομηθεί πολιτικές με βάθος και συστηματικό τρόπο, «αλλά δεν υπάρχει κάποιος εθνικός κίνδυνος, δεν υπάρχει κάποια απόφαση για εθνικό θέμα που να καλούμαστε να λάβουμε».
Αερ(ι)ολογίες
Στο μεταξύ, οι αερ(ι)ολογίες θέλουν και... μικρό καλάθι.
Με τα υφιστάμενα αποτελέσματα σε σχέση με τις ποσότητες φυσικού αερίου στην κυπριακή ΑΟΖ η κατασκευή τερματικού υγροποίησης στην Κύπρο, αυτήν τη στιγμή, δεν είναι εφικτή, δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης και πρόσθεσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα συνεργασίας με τα γειτονικά κράτη.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε μιλώντας στο ΡΙΚ, εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα προς την κατεύθυνση της περιφερειακής συνεργασίας. Σίγουρα το θέμα αυτό, είπε, θα συζητηθεί σε διμερές επίπεδο με την Αίγυπτο, που μπαίνει κι αυτή στο άξονα της συμμαχίας Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ απέναντι στην Τουρκία, σε μια περιοχή που βράζει. Επίσης, πρόσθεσε ότι και με τα άλλα γειτονικά κράτη, πχ το Ισραήλ, υπάρχουν συζητήσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
Επίσης, από την ελληνική πλευρά των ανταγωνισμών στην περιοχή, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), Γιάννης Μανιάτης, στις επαφές που είχε με Αμερικανούς αξιωματούχους, παρουσίασε την πολιτική και τις πρωτοβουλίες της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα.
Το πρόγραμμα της επίσκεψης του υπουργού ΠΕΚΑ στην Ουάσιγκτον ολοκληρώθηκε σήμερα το πρωί με συναντήσεις που είχε με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη και παράγοντες της ενεργειακής αγοράς.
Ο κ. Μανιάτης συναντήθηκε με τον ομόλογό του υπουργό Ενέργειας των ΗΠΑ, δρ Έρνεστ Μονίζ, την υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδια για θέματα Οικονομικής Ανάπτυξης, Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κάθριν Νοβέλι και την ειδική σύμβουλο του προέδρου Ομπάμα για θέματα ενέργειας και κλίματος, καθώς και στέλεχος του Εθνικού Συμβουλίου των ΗΠΑ, Μισέλ Πάτρον.
Στις ανωτέρω συναντήσεις, ο υπουργός ΠΕΚΑ παρουσίασε τις τρέχουσες πρωτοβουλίες της Ελλάδας στον ενεργειακό τομέα, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ανάπτυξης των έργων διαμετακόμισης φυσικού αερίου από νέες περιοχές παραγωγής αερίου και με στόχο την περαιτέρω προώθηση του στρατηγικού στόχου της ενίσχυσης της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης και των Ανατολικών Βαλκανίων ειδικότερα.
Κ. Σαρ. - με πληροφορίες ΑΠΕ
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=455333

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου