Οι παγκόσμιες στρατιωτικές δαπάνες αυξήθηκαν κατά 1% το 2015. Η πρώτη αύξηση των στρατιωτικών δαπανών από το 2011. Η αύξηση αποτυπώνει την συνεχιζόμενη ανάπτυξη στην Ασία και την Ωκεανία, την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη και ορισμένα κράτη της Μέσης Ανατολής. Η μείωση των δαπανών στη Δύση επίσης σταθεροποιήθηκε. Την ίδια στιγμή, οι δαπάνες μειώθηκαν στην Αφρική και την Λατινική Αμερική και την Καραϊβική. Ως εκ τούτου, η εικόνα των στρατιωτικών δαπανών παγκοσμίως είναι ανάμεικτη.
Οι ΗΠΑ παρέμειναν μακράν η χώρα με τις μεγαλύτερες δαπάνες παγκοσμίως το 2015, παρά το ότι οι δαπάνες τους υποχώρησαν κατά 2,4% στα 596 δισ. δολάρια. Μεταξύ των άλλων χωρών με μεγάλες δαπάνες, αυτές της Κίνας αυξήθηκαν κατά 7,4% στα 215 δισ. δολάρια , της Σαουδικής Αραβίας σημείωσαν άνοδο 7,5% στα 87,2 δισ.δολάρια -και είναι έτσι η χώρα με τις τρίτες μεγαλύτερες δαπάνες- και αυτές της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 7,5% στα 66,4 δισ. δολάρια.
Η μείωση των πετρελαϊκών τιμών σηματοδοτεί περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες
Ένας συνδυασμός υψηλών πετρελαϊκών τιμών και ανακαλύψεων νέου πετρελαίου και εκμετάλλευσης αυτού, έχουν συμβάλει σε μια αύξηση των στρατιωτικών δαπανών σε πολλές χώρες ανά τον κόσμο την τελευταία δεκαετία. Ωστόσο, η κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου που ξεκίνησε το 2014, έχει αρχίσει να αντιστρέφει αυτή την τάση σε πολλές χώρες που είναι εξαρτώμενες από τα πετρελαϊκά έσοδα. Περαιτέρω περικοπές των δαπανών αναμένονται το 2016.
Οι πιο δραματικές μειώσεις των στρατιωτικών δαπανών το 2015 που συνδέονται με την μείωση των πετρελαϊκών εσόδων, ήταν στη Βενεζουέλα (64%) και στην Αγκόλα (42%). Μειώσεις καταγράφηκαν επίσης, μεταξύ άλλων, στο Μπαχρέιν, το Μπρουνέι, το Τσαντ, το Εκουαδόρ, το Καζακστάν, το Ομάν και το Νότιο Σουδάν.
Παρά την μείωση των στρατιωτικών δαπανών, αρκετές άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες συνέχισαν να αυξάνουν τις δαπάνες τους το 2015. Πολλές από αυτές τις χώρες -και κυρίως οι Αλγερία, Αζερμπαϊτζάν, Ρωσία, Σαουδική Αραβία και Βιετνάμ- ενεπλάκησαν σε συγκρούσεις ή αντιμετώπισαν αυξημένες περιφερειακές εντάσεις. Ωστόσο, οι δαπάνες της Ρωσίας ήταν χαμηλότερες από ό,τι προβλεπόταν στον προϋπολογισμό της, και οι δαπάνες της Σαουδικής Αραβίας θα είχαν υποχωρήσει εάν δεν υπήρχε η στρατιωτική επέμβαση στην Υεμένη, με επιπλέον κόστος 5,3 δισ,. δολάρια. Οι Ρωσία και Σαουδική Αραβία σχεδιάζουν περικοπές το 2016.
Η μείωση των στρατιωτικών δαπανών στη Δύση φθάνει στο τέλος της;
Οι στρατιωτικές δαπάνες στη Βόρεια Αμερική και την Δυτική και Κεντρική Ευρώπη, μειώνονται από το 2009, κυρίως λόγω της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, καθώς και λόγω της αποχώρησης των περισσότερων αμερικανικών και συμμαχικών στρατευμάτων από το Αφγανιστάν και το Ιράκ. Υπήρχαν ενδείξεις το 2015 ωστόσο, ότι αυτή η μείωση έφθανε στο τέλος.
Οι αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες υποχώρησαν 2,4% το 2015, που είναι ένας πολύ χαμηλότερος ρυθμός πτώσης σε σχέση με τα τελευταία χρόνια. Αυτό ήταν αποτέλεσμα των μέτρων που πέρασαν από το αμερικανικό Κογκρέσο για να προστατευτεί εν μέρει η στρατιωτική δαπάνη από προηγουμένως συμφωνηθείσα μέτρα μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος. Οι αμερικανικές στρατιωτικές δαπάνες προβλέπεται να παραμείνουν περίπου επίπεδες σε πραγματικούς όρους.
Συνολικά, οι δαπάνες στη Δυτική και την Κεντρική Ευρώπη, υποχώρησαν κατά μόλις 0,2% το 2015. Ωστόσο, στην Κεντρική Ευρώπη μόνο, οι δαπάνες ήταν υψηλότερες κατά 13%. Υπήρξαν ιδιαίτερα μεγάλες αυξήσεις στις χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και την Ουκρανία -κυρίως στην Εσθονία, τη Λετονία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, τη Ρουμανία και την Σλοβακία- οι οποίες είναι αυτές που ανησυχούν περισσότερο για τις προθέσεις της Ρωσίας, μετά από την κρίση στην Ουκρανία. Αντιθέτως, οι δαπάνες της Δυτικής Ευρώπης ήταν χαμηλότερες κατά 1,3% αλλά αυτός ήταν ο χαμηλότερος ρυθμός ετήσιας πτώσης από την αρχή της πρόσφατης πτώσης των δαπανών, που ξεκίνησε το 2010. Το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία και η Γερμανία έχουν όλες ανακοινώσει σχέδια για ήπιες στρατιωτικές δαπάνες στα επόμενα χρόνια, που πυροδοτήθηκαν από τις ανησυχίες για την Ρωσία και την απειλή που θέτει το Ισλαμικό Κράτος.
Οι στρατιωτικές δαπάνες το 2015 παρουσιάζουν αντίθετες τάσεις” δήλωσε ο Dr Sam Perlo-Freeman, επικεφαλής του project στρατιωτικών δαπανών του SIPRI. "Από τη μία πλευρά, οι τάσεις δαπανών αποτυπώνουν τις κλιμακούμενες συγκρούσεις και εντάσεις σε πολλές περιοχές παγκοσμίως. Από την άλλη πλευρά, δείχνουν ένα σαφές διάλειμμα από την -τροφοδοτούμενη από το πετρέλαιο- αύξηση των στρατιωτικών δαπανών της περασμένης δεκαετίας. Αυτή η μεταβλητή οικονομική και πολιτική κατάσταση δημιουργεί μία αβέβαιη εικόνα για τα επόμενα χρόνια”.
Άλλες αξιοσημείωτες εξελίξεις
Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Ασία και στην Ωκεανία αυξήθηκαν κατά 5,4% το 2015 και επηρεάστηκαν αρκετά από την Κίνα. Οι αυξημένες εντάσεις μεταξύ της Κίνας και των διαφόρων χωρών της περιοχής, συνέβαλαν σε ουσιαστικές αυξήσεις των δαπανών στην Ινδονησία, τις Φιλιππίνες ιαι το Βιετνάμ, και προκάλεσαν την έναρξη της αντιστροφής μιας μακροπρόθεσμης πτωτικής τάσης στις ιαπωνικές στρατιωτικές δαπάνες.
Το SIPRI δεν δημοσιεύει εκτιμήσεις για τη Μέση Ανατολή το 2015, καθώς τα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα από πολλές χώρες. Για όσες χώρες είναι διαθέσιμα τα στοιχεία, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 4,1% το 2015. Οι στρατιωτικές δαπάνες του Ιράκ αυξήθηκαν κατά 536% στο διάστημα 2006-2015 -που αποτελεί την μεγαλύτερη αύξηση από την οποιαδήποτε χώρα παγκοσμίως στη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Οι στρατιωτικές δαπάνες στη Λατινική Αμερική και στην Καραϊβική υποχώρησαν κατά 2,9%, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης των δαπανών στη Βενεζουέλα. Οι στρατιωτικές δαπάνες της Βραζιλίας επίσης υποχώρησαν ελαφρώς, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης. Οι δαπάνες συνέχισαν να αυξάνονται στην Κεντρική Αμερική, εξαιτίας της αυξανόμενης στρατιωτικοποίησης στον πόλεμο κατά των ναρκωτικών.
Οι στρατιωτικές δαπάνες στην Αφρική υποχώρησαν 5,3% μετά από 11 χρόνια συνεχόμενης αύξησης. Αυτό αποδίδεται κυρίως στις μεγάλες περικοπές από την Αγκόλα, τη χώρα με τις μεγαλύτερες δαπάνες στην υποσαχάρια Αφρική, στον απόηχο της απότομης πτώσης των τιμών του πετρελαίου.
Απόδοση capital.gr
Μπορείτε να δείτε το κείμενο εδώ: http://www.sipri.org/media/pressreleases/2016/milex-apr-2016
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου