Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Η ΡΩΣΙΑ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΛΑΒΕΙ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΚΛΑΣΗΣ BOREY ΠΥΡΗΝΙΚΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΟ ΤΟ 2013

Το πρώτο ρωσικό στρατηγικό πυρηνικό υποβρύχιο κλάσης Borey θα ληφθεί το 2013, δήλωσε ο υπουργός Άμυνας, Anatoly Serdyukov, τη Δευτέρα.


Το υποβρύχιο Yury Dolgoruky αναμενόταν να ενταχθεί στο ρωσικό Ναυτικό στα τέλη του τρέχοντος έτους, ωστόσο οι δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια των πρόσφατων θαλάσσιων ασκήσεων φανέρωσαν μια σειρά από τεχνικές ατέλειες. Οι δυσλειτουργίες λογισμικού στο αυτό αυτοματοποιημένο σύστημα ελέγχου εκτόξευσης εμπόδισαν περαιτέρω δοκιμές του βαλλιστικού πυραύλου Bulava, κύριου όπλου του υποβρυχίου.

«Περιμένουμε το υποβρύχιο Yury Dolgoruky να τεθεί σε υπηρεσία το 2013», είπε ο Serdyukov σε συνάντηση με Ρώσους νομοθέτες για θέματα άμυνας.

 

Το δεύτερο υποβρύχιο κλάσης Borey, Alexander Nevsky, θα μπορούσε να ενταχθεί στο ρωσικό στόλο του Ειρηνικού το 2014, ανέφερε ο υπουργός.

Τα υποβρύχια κλάσης Borey αναμένεται να αποτελέσουν τον πυρήνα του στρατηγικού στόλου υποβρυχίων της Ρωσίας, αντικαθιστώντας στο πεπαλαιωμένο Project 941(κλάσης Typhoon του ΝΑΤΟ) και το Project 667(Delta-3 και Delta-4) σκάφη. Η Ρωσία σχεδιάζει την κατασκευή οκτώ υποβρυχίων Borey και Borey-Α κλάσης έως το 2020.

Ακόμη δύο υποβρύχια κλάσης Borey είναι υπό κατασκευή στο ναυπηγείο Sevmash στη Λευκή Θάλασσα, στο λιμάνι της πόλης Severodvinsk.

Ένα υποβρύχιο κλάσης Borey έχει μήκος 170 μέτρα(580 πόδια), έχει διάμετρο 13 μέτρα(42 πόδια), πλήρωμα 107 μελών, συμπεριλαμβανομένου 55 αξιωματικών, φτάνει σε μέγιστο βάθος 450 μέτρα(περίπου 1.500 πόδια) και ταχύτητα βύθισης περίπου 29 κόμβων.

Όλα τα στρατηγικά υποβρύχια κλάσης Borey θα φέρουν βαλλιστικούς πυραύλους Bulava, έως και 16 σε αριθμό το καθένα με πολλαπλές κεφαλές.

ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ: ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ Ι. ΨΥΛΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου