Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν το «πείραμα Ομπάμα»

Οι ΗΠΑ αποφάσισαν τελικά ότι η ζωή με τον Ομπάμα τα επόμενα 4 χρόνια θα είναι λιγότερο επικίνδυνη από ό,τι με Ρεπουμπλικάνο αντίπαλό του Μιτ Ρόμνεϊ. Σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία, ο Μπαράκ Ομπάμα νίκησε σήμερα στις προεδρικές εκλογές του 2012.

Барак Обама победа
Μετά την καταμέτρηση των ψήφων στο Οχάιο ο Ομπάμα εξασφάλισε τις 275 εκλεκτορικές ψήφους από τις απαιτούμενες 270. Η καταμέτρηση των ψήφων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, αλλά αυτό τίποτα δεν θα αλλάξει πια. Είναι πιθανό ότι η Αμερική ύστερα από τέσσερα χρόνια θα περάσει από το «πείραμα» με τον πρώτο Αφροαμερικανό Πρόεδρο στο «πείραμα» με τον πρώτο Πρόεδρο-Μορμόνο, αλλά όχι τώρα.

Για τον Μπαράκ Ομπάμα στην πραγματικότητα δεν ήταν εκλογές, αλλά δημοψήφισμα για την τετραετή διακυβέρνηση του 44ου πρώτου μαύρου Προέδρου των ΗΠΑ. Εξάλλου, ο χρόνος για το δημοψήφισμα, δεν ήταν και τόσο βολικός. Παρόλα αυτά ο Ομπάμα κατάφερε να παρατείνει την «αξιοπιστία», που του είχε δοθεί  Μετά τον Πρόεδρο Φραγκλίν Ρούσβελτ κανένας άλλος Πρόεδρος των ΗΠΑ δεν είχε επανεκλεχθεί στο φόντο τόσο βαριάς οικονομικής κρίσης και τόσο υψηλού επιπέδου ανεργίας στη χώρα.

Ο Ομπάμα επανεκλέχθηκε όχι γιατί είναι τόσο κοσμαγάπητος και καλός, αλλά γιατί ο Ρόμνεί ήταν λιγότερο κατανοητός και οι πολιτικές τους απόψεις είχαν χαρακτήρα γουταπέρκας, για να μπορούσε να εξασφαλίσει εγγυημένα τη διακυβέρνηση της χώρας. Ο Ρόμνεϊ φοβέρισε ακόμη και εκείνους τους ψηφοφόρους, που δεν ήταν καθόλου ενθουσιώδεις από τον 44ο Πρόεδρο.
Αλλά η νίκη στις εκλογές δεν σημαίνει ότι η ζωή του Ομπάμα θα είναι τώρα ευκολότερη. Θα είναι πολύ πιο δύσκολη. Παράλληλα με τις εκλογές του Προέδρου οι Αμερικανοί επανεξέλεξαν και όλη τη σύνθεση της Βουλής των Αντιπροσώπων και το ένα τρίτο της Γερουσίας.

Στην Κάτω Βουλή οι Ρεπουμπλικάνοι καταφανώς θα έχουν και πάλι την πλειοψηφία. Στη Γερουσία δε, οι Δημοκρατικοί θα διατηρήσουν την ελάχιστη υπεροχή τους σε ψήφους. Αυτό σημαίνει ότι οι Δημοκρατικοί θα είναι αναγκασμένοι να εξασφαλίσουν με τη μάχη μέσω του Κογκρέσου την προώθηση οποιωνδήποτε νομοθετικών πρωτοβουλιών. Στις ΗΠΑ συμβαίνει συχνά έτσι, που οι Αμερικανοί, εκλέγοντας τον Πρόεδρο Δημοκρατικό, τον εξισορροπούν με το εντελώς ρεπουμπλικανικό Κογκρέσο. Ή το αντίστροφο.

Εξάλλου, ακόμη και με την άνοδο του Ρόμνεί θα ήταν δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι θα μπορούσε να αλλάξει ριζικά την πορεία των ΗΠΑ. Δεν είναι δυνατή η αλλαγή τη κατεύθυνσης της κίνησης στο φόντο των δύο πολέμων – του αφγανικού και του ιρακινού, της αποσταθεροποίησης στην Μέση Ανατολή, με το δημόσιο, που βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας, την συνεχιζόμενη χρηματιστική κρίση και την κρίση της οικονομίας. Με τη λύση όλων αυτών των προβλημάτων θα χρειαστεί να ασχοληθεί τώρα ο Ομπάμα.

Στον Ομπάμα δόθηκαν άλλα τέσσερα χρόνια για να ολοκληρώσει τα όσα είχε αρχίσει. Ανάμεσα σε όλα τα άλλα θα χρειαστεί να πληρώσει έστω και με κάποιο τρόπο την «νορβηγική προκαταβολή» που του δόθηκε το 2009 σε μορφή του Νόμπελ Ειρήνης..


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου