Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2012

Νέο κύμα φυγής ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, με στόχο την επιβίωσή τους


Νέο κύμα φυγής ελληνικών επιχειρήσεων στο εξωτερικό, με στόχο την επιβίωσή τους, «βλέπουν» για το κοντινό μέλλον σχεδόν επτά στους δέκα επιχειρηματίες και στελέχη επιχειρήσεων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης (ποσοστό 64%), που εκτιμούν ότι θα δημιουργηθούν ημεδαπές εταιρείες με έδρα ή παραγωγικές μονάδες σε άλλες χώρες.

Παράλληλα, τρεις στους δέκα (27%) υποστηρίζουν ότι σύντομα …δεν θα υπάρχουν καν ελληνικές επιχειρήσεις, αφού θα έχουν περάσει όλες σε ξένα χέρια, όπως προκύπτει από έρευνα που διενεργήθηκε από το διαδικτυακό κανάλι «www.ka-business.gr», σε συνεργασία με τη Focus Bari.


Κόβουν τον ομφάλιο λώρο με το κράτος Η έρευνα, που διενεργήθηκε σε δείγμα 132 επιχειρηματιών και στελεχών επιχειρήσεων μεσαίου/μεγάλου μεγέθους, δείχνει ακόμη ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις κόβουν τον ομφάλιο λώρο που τις συνδέει με το κράτος: μόλις το 6% δηλώνει ότι θ' αντιμετωπίσει την κρίση με επιχορήγηση /δανειοδότηση.

Βάσει της έρευνας, οι κλάδοι που επηρεάστηκαν περισσότερο από την κρίση μέχρι στιγμής (σ.σ. πολλαπλές απαντήσεις) είναι: αυτοκινήτου (89%), κατασκευών (88%), διαφήμισης (80%), λιανεμπορίου (79%), παραδοσιακών μέσων μαζικής ενημέρωσης (67%), τραπεζών (64%), υγείας (52%), βιομηχανίας (44%), ασφαλειών και πληροφορικής (42%) και τουρισμού (32%).

Ποιοι κλάδοι θ' αντέξουν Αντίθετα, συγκριτικά μεγαλύτερες αντοχές στην κρίση παρουσιάζουν τα νέα μέσα (20%), οι εξαγωγικές επιχειρήσεις (14%) και το ηλεκτρονικό επιχειρείν (11%), σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε σήμερα, σε συνέντευξη Τύπου η δημοσιογράφος Ραλλιώ Λεπίδου, διοργανώτρια πολυσυνεδρίων.

Άλλωστε, οι αντιστάσεις των παραπάνω κλάδων πιστοποιούνται και από την άποψη των ερωτηθέντων για το ποιοι τομείς θα αναπτυχθούν μελλοντικά, ήτοι: εξαγωγικές επιχειρήσεις παραδοσιακών ελληνικών προϊόντων (79%), ηλεκτρονικό εμπόριο (71%), εναλλακτικές μορφές α) τουρισμού (68%) και β)ενέργειας (67%), συμβατικός τουρισμός (44%) και νέα μέσα (επίσης 44%).

Καλύτερα λουκέτο, παρά προσπάθεια για επιβίωση Στο μεταξύ, ολοένα περισσότεροι επιχειρηματίες έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο, που το «λουκέτο» των καταστημάτων τους φαντάζει ως δελεαστικότερη επιλογή από να το «πολεμήσουν» για να κρατήσουν την επιχείρησή τους. Συγκεκριμένα, ερωτηθέντες πώς αντιμετώπισαν ή πώς θ' αντιμετωπίσουν στο εξής την κρίση, απαντούν: με μειώσεις μισθών/αμοιβών (97%), περικοπές εξόδων (96%), απολύσεις (92%) και ...λουκέτο (82%!).

Ερωτηθέντες για τα κυριότερα προβλήματά τους, οι επιχειρηματίες απάντησαν ώς εξής (σ.σ. πολλαπλές απαντήσεις): έλλειψη ρευστότητας (85%) και κεφαλαίων κίνησης (55%), μειωμένοι / πτωτικοί τζίροι 50%, ασταθές οικονομικό περιβάλλον 40%, ψυχολογικός παράγοντας/αρνητικό κλίμα 34% κ.ά.

Παράλληλα, σχεδόν οκτώ στους δέκα υποστηρίζουν ότι ο τρόπος λειτουργίας των επιχειρήσεων ως προς τα εργασιακά θ’ αλλάξει, έξι στους δέκα ότι θα δημιουργηθούν νέοι κλάδοι δραστηριότητας/θέσεις εργασίας και πέντε στους δέκα ότι η καινοτομία θα έχει τον πρώτο λόγο σε υπηρεσίες/προϊόντα.

Το σύνολο της έρευνας θα παρουσιαστεί στο 3ο πολυσυνέδριο «Καινοτομία και Ανάπτυξη».

Η γραφειοκρατία "τρώει" μαρίνες Στον «δαίμονα» της γραφειοκρατίας, που αποθαρρύνει τις επενδύσεις, αναφέρθηκε ο αναπληρωτής περιφερειάρχης Κ. Μακεδονίας Διονύσιος Ψωμιάδης αναφέροντας την περίπτωση Ρώσων επιχειρηματιών, που σχεδίαζαν να δημιουργήσουν δύο μαρίνες στη Θεσσαλονίκη, αλλά -όπως υποστήριξε- «το έβαλαν στα πόδια» μέσα σε μια εβδομάδα, όταν διαπίστωσαν το μέγεθος της γραφειοκρατίας! Στη σημασία του ανθρώπινου κεφαλαίου της Ελλάδας για την ανάπτυξη της καινοτομίας/εξωστρέφειας, αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Β.Ελλάδος, Κυριάκος Λουφάκης.

http://www.forologoumenos.gr/permalink/21606.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου