Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Αμεση προώθηση αποκρατικοποιήσεων από την κυβέρνηση


image

Λύνονται και οι τελευταίες νομοθετικές εκκρεμότητες που πρέπει να διευθετηθούν μέχρι τέλος του 2012

H επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων και ο νέος νόμος για τις ιδιωτικές επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα απασχόλησε τη χθεσινή σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή των υπουργών Γιάννη Στουρνάρα και Κωστή Χατζηδάκη. Τη σύσκεψη απασχόλησαν αφενός μεν οι εκκρεμότητες που υπάρχουν σε θεσμικό επίπεδο για την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, αφετέρου δε η «σύμπλευση» του νέου νόμου για τις ιδιωτικές επενδύσεις στρατηγικού χαρακτήρα, με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων που υλοποιεί το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ).


Πληροφορίες περί κατάργησης της πρωτοβουλίας αξιοποίησης του παράκτιου μετώπου Αττικής, όπως προβλέπεται στο σχετικό σχέδιο νόμου, τελικά δεν επιβεβαιώνονται. Η τρόικα ωστόσο φαίνεται να εναντιώνεται σε οποιαδήποτε αξιοποίηση δημόσιων περιουσιακών στοιχείων, εκτός ΤΑΙΠΕΔ, όπως διαφαίνεται από το προσχέδιο μνημονίου που έχει δοθεί στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, το προσχέδιο του μνημονίου αναφέρει ότι στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης είναι η «εξασφάλιση ότι δεν θα υπάρξει μεταφορά ή διακράτηση οποιουδήποτε ακινήτου, χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του ΤΑΙΠΕΔ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, σε φορείς άλλους εκτός του ΤΑΙΠΕΔ...». Η «απαγόρευση» αυτή της τρόικας εστιάζεται σε οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εταιρείες ειδικού σκοπού που δημιούργησαν πρόσφατα συνταξιοδοτικά ταμεία ή άλλες νομικές οντότητες. Σύμφωνα δε με το μνημόνιο, η «απαγόρευση» αυτή θα ισχύει μέχρι τον χρόνο εκείνο που θα εξασφαλιστούν επαρκή περιουσιακά στοιχεία για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ.

Στη χθεσινή σύσκεψη εκτός των δύο υπουργών συμμετείχαν ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Νότης Μηταράκης, και η ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ, Τάκης Αθανασόπουλος και Γιάννης Εμίρης. Βασικό θέμα συζήτησης ήταν ακόμη οι εκκρεμότητες του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, οι οποίες αν και μειώθηκαν σε σχέση με το περασμένο καλοκαίρι, παραμένουν ακόμη πολλές. Σύμφωνα με το προσχέδιο του μνημονίου, 38 εκκρεμότητες έχουν ικανοποιηθεί μέσα από ένα σύνολο 86, ενώ παραμένουν άλλες 48 προς επίλυση. Οι περισσότερες εξ αυτών θα πρέπει να έχουν διευθετηθεί μέχρι το τέλος του έτους.

Παράδειγμα εκκρεμοτήτων αποτελεί η πράξη νομοθετικού περιεχομένου που αφορά στην αναδιάρθρωση των ΕΛΤΑ και του ομίλου ΟΣΕ που προανήγγειλε προχθές ο υπουργός Ανάπτυξης, Κ. Χατζηδάκης. Πρόκειται δηλαδή για αποφάσεις, ρυθμίσεις και νομοθετικές διατάξεις που άπτονται της κυβέρνησης και για τις οποίες τώρα ο χρόνος υλοποίησής τους συμπιέζεται. Αυτό συμβαίνει επειδή στενεύουν τα όρια υλοποίησης του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων.

Σημειώνεται ότι στη διάρκεια διαπραγμάτευσης του νέου μνημονίου, τέθηκε πιο πιεστικό χρονοδιάγραμμα στο ΤΑΙΠΕΔ σε ό,τι αφορά την προώθηση των αποκρατικοποιήσεων απ’ ό,τι αρχικά σχεδιαζόταν.

Για παράδειγμα, η αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ενώ αρχικά προγραμματιζόταν να ξεκινήσει στο δ΄ τρίμηνο του 2013, τώρα αναμένεται να ξεκινήσει στο β΄ τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα δε με τον υπουργό Ανάπτυξης, η έναρξη της αποκρατικοποίησης της εταιρείας τοποθετείται στο τέλος α΄ τριμήνου 2013. Επίσης, πιο μπροστά χρονικά ήρθαν οι αποκρατικοποιήσεις των ΕΛΤΑ, του Οργανισμού Διεξαγωγής Ιπποδρομιών Ελλάδας (ΟΔΙΕ), του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών, κ.ά.



Του Βαγγελη Μανδραβελη

Πηγή: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_economyepix_1_06/12/2012_504002


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου