Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

Παραμένει επενδυτικό καταφύγιο το ελβετικό φράγκο

H απόφαση της Credit Suisse να χρεώνει με τόκο τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα που πραγματοποιούν βραχυπρόθεσμες καταθέσεις σε ελβετικό φράγκο προκάλεσε κύμα πανικού στις χρηματοπιστωτικές αγορές και υποχρέωσε το φράγκο σε απώλειες έναντι του ευρώ. Μετά βίας μας εξέπληξε.
 
Η Credit Suisse είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ελβετίας και η κίνησή της στα επιτόκια θα καταστήσει αναμφίβολα τις καταθέσεις σε φράγκο λιγότερο ελκυστικές.

Αλλά αυτό δεν θα σηματοδοτήσει το τέλος του ρόλου του φράγκου ως παγκόσμιου επενδυτικού καταφυγίου. Και δεν σημαίνει ότι η ζήτηση για το φράγκο έναντι του ευρώ δεν θα ανανεωθεί. Αντιθέτως, το φράγκο θα μπορούσε σύντομα να βρεθεί πίσω στη «λίστα με τα ψώνια».

Με την οικονομία των ΗΠΑ να παραμένει αντιμέτωπη με την απειλή του «δημοσιονομικού γκρεμού» και ως εκ τούτου μιας πιθανής επιστροφής στην ύφεση, με το Ηνωμένο Βασίλειο να θεωρείται από πολλούς ότι βρίσκεται στα πρόθυρα να απωλέσει το τριπλό «Α»  της αξιολόγησης της πιστοληπτικής του ικανότητας και με την ανάπτυξη της γερμανικής οικονομίας να επιβραδύνεται σε επίπεδα που υποδηλώνουν οτι οδηγείται σε τέλμα, τα εναλλακτικά ασφαλή καταφύγια για τους διεθνείς επενδυτές χάνουν γρήγορα λάμψη τους.

Δεν έχει περάσει πολύς καιρός από όταν το ελφράγκο φαινόταν να χάνει τη δημοτικότητά του. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να υπερασπιστεί το ανώτατο όριο που είχε τεθεί για το φράγκο στα 1,20 φράγκα ανά ευρώ 15 μήνες ήταν ως επί το πλείστον επιτυχής.

Τους τελευταίους μήνες, καθώς οι ελπίδες για  παγκόσμια ανάκαμψη και η αισιοδοξία για την κρίση χρέους της ζώνης του ευρώ έχουν ενισχυθεί, μέρος της ισχυρής ρευστότητας που έπρεπε να απορροφήσει η SNB για να υπερασπιστεί το ανώτατο όριο έχει αρχίσει να αποσύρεται. Ο Valentin Marinov, στρατηγικός αναλυτής συναλλάγματος της Citibank, υπολογίζει ότι τα νέα στοιχεία που θα δημοσιεύσει η SNB την Παρασκευή θα δείξουν ότι τα αποθεματικά της κεντρικής τράπεζας στην πραγματικότητα μειώθηκαν τον περασμένο μήνα, ως αποτέλεσμα της συρρίκνωσης αυτών τω κεφαλαιακών ροών.

Με δεδομένο αυτό, τα νέα ​​από την Credit Suisse, που υποδηλώνουν ότι οι εισροές προς το φράγκο θα υποχωρήσουν ακόμα περισσότερο, έδωσε γερή ώθηση στο ευρώ που έφτασε σχεδόν στα 1,2160 ελβετικά φράγκα, και μάλιστα ορισμένοι αναλυτές εκτίμησαν ότι το ενιαίο νόμισμα θα μπορούσε να φτάσει ακόμη και στα 1,25 φράγκα και πως η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να εξετάσει το ενδεχόμενο να αυξήσει κι άλλο το ανώτατο όριο για το φράγκο.

Ωστόσο, αυτό δεν λαμβάνει υπόψη το γεγονός ότι οι άλλες τράπεζες της Ελβετίας δεν έχουν ακολουθήσει το παράδειγμα της Credit Suisse μέχρι στιγμής και υπάρχουν ακόμη διαθέσιμα θετικά επιτόκια για τις καταθέσεις σε φράγκο.

Επίσης, δεν λαμβάνεται υπόψη η μείωση της ελκυστικότητας και άλλων επενδυτικών καταφυγίων. Καθώς το έτος πλησιάζει στο τέλος του και ενώ συνεχίζεται η συζήτηση στην Ουάσιγκτον για το πώς θα αποφευχθεί ο δημοσιονομικός γκρεμός, οι επενδυτές απομακρύνονται από το δολάριο επειδή φοβούνται είτε ότι οι ΗΠΑ θα βυθιστούν σε ύφεση, είτε ότι, ακόμα κι αν τελευταία στιγμή αποφευχθεί ο δημοσιονομικός γκρεμός, η βαθιά διαίρεση των Ρεπουμπλικανών και των Δημοκρατικών θα καταστήσουν δυσκολότερες του αναμενόμενου τυχόν αποφάσεις για τον προϋπολογισμό που θα λάβει η κυβέρνηση Obama.

Στo μεταξύ, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο κίνδυνος μιας υποβάθμισης παραμένει υψηλός. Η αργή οικονομική ανάπτυξη των τελευταίων ετών σημαίνει ότι η βρετανική κυβέρνηση έχει χάσει τους δημοσιονομικούς της στόχους, αμαυρώνοντας τη φήμη της ως δημοσιονομικά συνετής χώρας και θέτοντας εν αμφιβόλω το ρόλο της ως ελκυστικής εναλλακτικής επένδυσης.

Ακόμα πιο ευνοϊκές για το ελβετικό φράγκο, ωστόσο, θα μπορούσαν να είναι οι εξελίξεις πιο κοντά στο «σπίτι» του.

Το σχέδιο επαναγοράς του ελληνικού χρέους έχει πιθανότατα ανεβάσει την ψυχολογία της αγοράς στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων ετών. Παρ ΄όλα αυτά, ο κίνδυνος μιας ελληνικής αποχώρησης από το ευρώ παραμένει υψηλός και το ενιαίο νόμισμα είναι μάλλον απίθανο να ανακτήσει άμεσα την εμπιστοσύνη των επενδυτών.

Επίσης, η Γερμανία, η οποία έχει υπάρξει ένα από τα πιο ασφαλή καταφύγια εντός της ευρωζώνης, γίνεται σταθερά ολοένα και λιγότερο ελκυστική. Η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας στις δοκιμαζόμενες χώρες της περιοχής σταδιακά εξαπλώνεται στα βόρεια και βάζει τώρα την πλουσιότερη και ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης στο δρόμο για την ύφεση.

Έτσι, με την ελκυστικότητα της Γερμανίας ως καταφυγίου να φθίνει, η Ελβετία θα μπορούσε και πάλι να ξεχωρίσει και οι ανοδικές πιέσεις στο φράγκο, θα μπορούσαν -αντί να υποχωρήσουν- να αρχίσουν και πάλι να εντείνονται.

ΤΟΥ NICHOLAS HASTINGS

© Dow Jones Newswires


Πηγή:www.capital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου