Πέμπτη 6 Δεκεμβρίου 2012

«Πόλεμος» Κατά των Αιολικών στο Ισραήλ

Η κυβέρνηση του Ισραήλ αποφάσισε να ματαιώσει την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ισχύος 300 MW και να εγκαταστήσει αντί αυτών ίδια ποσότητα φωτοβολταϊκών πάρκων. Η αιτία είναι ότι πολλά από τα αιολικά αυτά θα προκαλούσαν επιπλοκές στην λειτουργία των ραντάρ της πολεμικής και πολιτικής αεροπορίας της χώρας.
Η απόφαση αποτελεί σοβαρό πλήγμα για τον κλάδο των αιολικών του Ισραήλ, ιδίως αν αναλογιστεί κανείς ότι ο εθνικός στόχος κάνει λόγο για συνολική εγκατάσταση ανεμογεννητριών 800 MW σε βάθος χρόνου. Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι φέτος αναμένεται να εγκατασταθούν μόλις 10 MW αιολικών, έναντι 200 MW φωτοβολταϊκών σε όλη την επικράτεια.
Ο υπουργός Ενέργειας, Ούζι Λαντάου, πιστεύει ότι τα φωτοβολταϊκά αποτελούν πιο πρόσφορο μέσο για την επίτευξη των εθνικών στόχων στις ΑΠΕ, οι οποίοι προβλέπουν διείσδυση 5% ως το 2014 και 10% ως το 2020.

Παρόλα αυτά, ο κλάδος των αιολικών έχει βρει σύμμαχο στο υπουργείο Οικονομικών, το οποίο θεωρεί τα αιολικά πιο φτηνά σε σύγκριση με τα φωτοβολταϊκά και κατ’ επέκταση τα στηρίζει. 
ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=64513

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου