Στο Δουβλίνο αρχίζουν οι εργασίες του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ). Στην πρωτεύουσα της Ιρλανδίας, θα συζητηθεί το μέλλον του ΟΑΣΕ. Η Ρωσία θεωρεί ότι η δομή αυτή στην παρούσα μορφή της δεν μπορεί να λύσει τα προβλήματα της ασφάλειας στην περιοχή.
Η Ρωσία εκπροσωπείται από τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ.
Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της στον ΟΑΣΕ, η Ιρλανδία αποφάσισε να εξομαλύνει τις αντιθέσεις και πρότεινε να ξεκαθαριστούν οι θέσεις για τα μελλοντικά πλάνα του Οργανισμού. Στο Δουβλίνο θα ξεκινήσει η λεγόμενη διαδικασία «Helsinki Plus 40», που στην ουσία σημαίνει μεταρρύθμιση του ΟΑΣΕ με την ευκαιρία της τεσσαρακοστής επετείου του. Το βασικό έγγραφο του Οργανισμού - η Τελική Πράξη του Ελσίνκι- είχε υπογραφεί το 1975. Ανάμεσα στις βασικές αρχές του είναι το απαραβίαστο των συνόρων, η μη χρήση βίας ή απειλή χρήσης βίας, η ειρηνική διευθέτηση των διαφορών, η μη επέμβαση στις εσωτερικές υποθέσεις και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών. Η τελευταία αρχή βρίσκεται υπό πιο επισταμένη παρακολούθηση του ΟΑΣΕ σε σύγκριση με τις άλλες Αυτό αφορά ιδιαίτερα τις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης,- είπε Ο Μαξίμ Μινάεφ, εμπειρογνώμονας του Ιδρύματος Ανάπτυξης της Κοινωνίας των Πολιτών της Ρωσικής Ομοσπονδίας:
- Γίνεται λόγος πρώτ’ απ’όλα, για την παρακολούθηση των πολιτικών εξελίξεων στα κράτη του μετασοβιετικού χώρου και την παρακολούθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην ίδια περιοχή. Στη Δυτική Ευρώπη και στις ΗΠΑ οι θέσεις του ΟΑΣΕ είναι λιγότερο δυνατές. Τέτοια είναι η στάση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.
Με την παρακολούθηση των εκλογών ασχολείται το Γραφείο Δημοκρατικών Θεσμών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ODIHR). Η Ρωσία προτείνει να συγκριθούν οι εθνικές νομοθεσίες και να θεσπιστούν ενιαίοι κανόνες για την παρακολούθηση των εκλογών. Με αυτό τον τρόπο θα γίνει δυνατή η απομάκρυνση από την πολιτική των δύο μέτρων και δύο σταθμών, όταν στις εκλογές στη Ρωσία ή την Ουκρανία έρχονται μερικές εκατοντάδες παρατηρητές του ΟΑΣΕ, ενώ στις ΗΠΑ - μερικές δεκάδες.
Προτάσεις για τη μεταρρύθμιση του Οργανισμού είναι πάρα πολλές. Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Λαμπέρτο Ζανιέρ δήλωσε ότι όλες τους βρίσκονται ήδη στο τραπέζι των συνομιλιών και ο δρόμος ανάπτυξης του ΟΑΣΕ θα καθοριστεί μέσα στα προσεχή χρόνια. Η Ρωσία ακόμα το 2007 είχε προτείνει το δικό της σχέδιο – να εγκριθεί το Καταστατικό του Οργανισμού. Ο ΟΑΣΕ θα πρέπει να πάψει να είναι λέσχη συζητήσεων. Σήμερα, απ’όλα τα μέλη του Οργανισμού μόνο οι ΗΠΑ τάσσονται εναντίον του Καταστατικού. Όλες οι αποφάσεις του ΟΑΣΕ παίρνονται πάνω στις αρχές της ομοφωνίας, ενώ η επίτευξή της γίνεται όλο και δυσκολότερη για τα 57 μέλη του. Τα προβλήματα αυτά θα συζητηθούν επίσης από τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας κατά τις συναντήσεις, που θα έχει στα περιθώρια της συνάντησης με την Ύπατη Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική της Ασφάλειας, Κάθριν Άστον, τον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ και τον διευθυντή του ODIHR Γιάνεζ Λενάρτσιτς.
ΤΗΣ Όλγα Ντενίσοβα
ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2012_12_06/97066830/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου