Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2012

Στα πρόθυρα του εμφυλίου το Ιράκ με αιτία και αφορμή το πετρέλαιο

Ο πόλεμος για το πετρέλαιο στο Ιράκ δεν είναι κάτι καινούριο, όμως πλέον φαίνεται πως το Ιράκ κινείται στα πρόθυρα του εμφυλίου, καθώς η κεντρική κυβέρνηση εξαπέλυσε επίθεση στην Περιφερειακή Κουρδική Κυβέρνηση, «στοχεύοντας» στον έλεγχο των πετρελαϊκών αποθεμάτων στην περιοχή.



Η Exxon Mobil υπέγραψε συμφωνία με την Κουρδική Κυβέρνηση για να ξεκινήσει γεωτρήσεις σε πετρελαϊκά πεδία κοντά στην αμφισβητούμενη γραμμή ελέγχου των δύο πλευρών, κοντά στο Kirkuk. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση Maliki επιμένει στον έλεγχο της περιοχής.

«Ο πρωθυπουργός είναι σαφής: εάν η Exxon αγγίξει την περιοχή, θα αντιμετωπίσει τον Ιρακινό στρατό», δήλωσε ο Βουλευτής Sami Alaskary, προσκείμενος στον Maliki, συμπληρώνοντας ότι «είμαστε αποφασισμένοι να πάμε σε πόλεμο, για το πετρέλαιο και την ιρακινή κυριαρχία».

Ωστόσο, μια στρατιωτική κινητοποίηση ενάντια σε μια μεγάλη αμερικανική πετρελαϊκή εταιρία ενέχει ιδιαίτερα μεγάλο ρίσκο. Αλλά σε αυτή την περίπτωση το ρίσκο είναι διπλό, καθώς η Κουρδική κυβέρνηση διαθέτει δικό της στρατό, τον Peshmearga, και έχει δείξει τις προθέσεις της να τον χρησιμοποιήσει εναντίον των στρατευμάτων της κεντρικής κυβέρνησης εάν πλησιάσουν τη γραμμή ελέγχου.

Πηγή http://www.e-afipnisi.gr/news_info.php?data_id=3384&pageNum=0&totalRows=164&timicat1=12895&timicat2=29117&timicat3=0&timicat4=0&timicat5=0&timicat6=0&timicat7=0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου