Σχέσεις χωρίς να υπάρχουν θεωρήσεις και οικονομία χωρίς πολιτική. Στην 30ή Σύνοδο Κορυφής ΕΕ – Ρωσία ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έλαβε διαβεβαιώσεις για την ετοιμότητα να υπάρξει πρόοδος στην επίλυση του ζητήματος των θεωρήσεων.
Όμως αποδείχθηκε ότι παρόμοιες υποσχέσεις δεν δόθηκαν μόνο στη Ρωσία. Να ξεκαθαριστούν και τα οικονομικά προβλήματα με γρήγορους ρυθμούς επίσης δεν θα καταστεί δυνατό.
Οι βίζες είναι ένα παραδοσιακό θέμα συζήτησης με τους Ευρωπαίους εταίρους. Κατά την επετειακή συνάντηση στις Βρυξέλλες ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο δήλωσε ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να υπογράψει μια ανανεωμένη συμφωνία για την ελάφρυνση του καθεστώτος θεωρήσεων με τη Ρωσία. Χαρακτήρισε στρατηγικό στόχο για τη Ρωσία και την ΕΕ την καθιέρωση καθεστώτος χωρίς βίζες. Η Ρωσία βρίσκεται κοντά σ’ αυτόν τον στόχο, διαβεβαίωσε ο Β.Πούτιν. Σύμφωνα με το Ρώσο ηγέτη, ουσιαστικά όλα τα τεχνικά ζητήματα για την κατάργηση των θεωρήσεων για τις σύντομες επισκέψεις έχουν επιλυθεί. Ως προς τη Ρωσία η ΕΕ είναι έτοιμη προς το παρόν να βελτιώσει την υπάρχουσα συμφωνία, όμως με άλλες χώρες προχωρά περισσότερο. Ο Ρώσος πρόεδρος δεν μπορούσε να μη σημειώσει το γεγονός αυτό:
Έχω μπροστά μου έναν μακρύ κατάλογο χωρών, με τις οποίες η ΕΕ έχει καθιερώσει καθεστώς μετακινήσεων χωρίς θεωρήσεις εισόδου, όπως η Βενεζουέλα, η Γουατεμάλα, η Ονδούρα, ο Μαυρίκιος, το Μεξικό. Και ποιος δεν είναι σε αυτή τη λίστα. Σαράντα κράτη, τα οποία βρίσκονται σε απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις 7 Νοεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εισήγαγε πρόταση να συμπεριληφθούν στον κατάλογο αυτό πέντε χώρες της λεκάνης της Καραϊβικής και 10 χώρες του Ειρηνικού ωκεανού. Μεταξύ Ρωσίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης ο όγκος των εμπορικών συναλλαγών φθάνει σχεδόν τα 400 δισ. δολάρια. Η έλλειψη ελεύθερης επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην ανάπτυξη των οικονομικών μας σχέσεων.
Όλοι μας πρέπει να έχουμε συναίσθηση αυτού του γεγονότος.
Οι βίζες δεν είναι ο μοναδικός φραγμός στις οικονομικές σχέσεις της Ρωσίας με τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό, που πραγματικά τις δυσχεραίνει είναι το «Τρίτο Ενεργειακό Πακέτο». Η βασική του θέση ότι οι εταιρείες, που εξορύσσουν φυσικό αέριο δεν μπορούν να ασχολούνται με τη διανομή του, δεν ικανοποιεί τη Ρωσία. Για την Gazprom αποτελεί απειλή να χάσει τον έλεγχο σε υποδομές, τις οποίες έχει κατασκευάσει ο όμιλος. Ο Πούτιν επέκρινε τις Βρυξέλλες για την επιδίωξη να εφαρμόσει τις προβλέψεις του Τρίτου Ενεργειακού Πακέτου στα συμβόλαια, που έχουν υπογραφεί πριν ακόμη τεθεί αυτό σε ισχύ:
Φυσικά και η ΕΕ έχει δικαίωμα να λαμβάνει οποιεσδήποτε αποφάσεις. Θα το πω ήπια, μας προβληματίζει η απόδοση αναδρομικής ισχύος σε αυτήν την απόφαση. Θεωρούμε ότι αυτό δεν είναι σωστή, αλλά μια απολύτως μη πολιτισμένη απόφαση. Εάν υιοθετήσατε μια διάταξη και την επεκτείνατε σε κάθε συμφωνία, που προϋπήρχε, τότε προκαλείτε σύγχυση και υπονομεύετε την εμπιστοσύνη στην κοινή εργασία. Ελπίζω ότι βασιζόμενοι στα θεμελιώδη συμφέροντα ανάπτυξης των σχέσεων θα καταλήξουμε σε μια αποδεκτή και αμοιβαίως επωφελή απόφαση.
Στην ανάπτυξη των σχέσεων πρέπει να συμβάλει και η ένταξη της Ρωσίας στον ΠΟΕ. Ο Β.Πούτιν θεωρεί ότι για την ΕΕ αυτό μπορεί να καταστεί αφορμή να αρθούν οι εμπορικοί περιορισμοί για τη Ρωσία, οι οποίοι αναστέλλουν τις εξαγωγές της χώρας. Εν γένει ο Ρώσος ηγέτης δεν επιθυμεί την πολιτικοποίηση των παλαιών και νέων προβλημάτων στις σχέσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο υπολογίζει στη σύντομη επίλυσή τους.
ΠΗΓΗ; http://greek.ruvr.ru/2012_12_22/98893226/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου