Η Ανγκελα Μέρκελ βρίσκεται, από τη μία πλευρά, αντιμέτωπη με τις επικρίσεις της Αγκυρας για ήπια προσέγγιση του Βερολίνου στους Κούρδους αυτονομιστές, ενώ, από την άλλη, αναγκάζεται να «μαλακώσει» τη στάση της σε ό,τι αφορά στην αντίθεσή της στην τουρκική ένταξη στην ΕΕ.
Παρόλο που η Μέρκελ φαίνεται ότι χάνει ερείσματα διεθνώς -ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ, σε αντίθεση με τον προκάτοχό του, δήλωσε πρόσφατα έτοιμος να ξεπαγώσει τις ενταξιακές συνομιλίες για την Αγκυρα- και στο εσωτερικό του κόμματός της στο ζήτημα της τουρκικής ένταξης, η «επιφυλακτική» της στάση φαίνεται ότι εκφράζει τη γερμανική κοινή γνώμη.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Emnid που δημοσιεύθηκε χθες στην εφημερίδα «Bild am Sonntag», το 60% των Γερμανών είναι αντίθετοι στην ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ μόλις 30% εκφράστηκαν υπέρ της προοπτικής (10% δεν έχουν άποψη).
Οι ερωτηθέντες δήλωσαν εν όψει της επίσκεψης της καγκελαρίου στην τουρκική πρωτεύουσα, κατά 57% προβληματισμένοι για την αύξηση της οικονομικής και στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας, ενώ το 35% βλέπουν θετικά την αυξανόμενη επιρροή της χώρας.
Οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις Αγκυρας-ΕΕ, που ξεκίνησαν το 2005, έχουν παγώσει λόγω του αδιεξόδου στο Κυπριακό και της γαλλογερμανικής αντίθεσης. Οσον αφορά στις προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί για την ένταξή της, η Τουρκία έχει ολοκληρώσει μόλις ένα από τα 35 «κεφάλαια» πολιτικής που απαιτείται να εναρμονιστούν με τα ευρωπαϊκά πρότυπα από κάθε υποψήφια προς ένταξη χώρα.
«Κεφάλαια»
Μόνο τα 13 είναι ανοιχτά, και όλα τα υπόλοιπα είναι «παγωμένα», με την Κομισιόν να διαμηνύει ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια στα κεφάλαια της ελευθερίας του λόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Μόνο τα 13 είναι ανοιχτά, και όλα τα υπόλοιπα είναι «παγωμένα», με την Κομισιόν να διαμηνύει ότι δεν πληρούνται τα κριτήρια στα κεφάλαια της ελευθερίας του λόγου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Την παραμονή της διήμερης επίσκεψής της η Γερμανίδα καγκελάριος, η οποία τάσσεται υπέρ μια «ειδικής σχέσης» Τουρκίας - ΕΕ αντί της πλήρους ένταξης, κάλεσε σε επιτάχυνση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, οι οποίες παρατήρησε ότι έχουν «χάσει τον ρυθμό» τους, και κάλεσε «να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο».
Ακόμη εξέφρασε την επιφυλακτικότητά της και επέμεινε ότι είναι «μακρύς» ο δρόμος των διαπραγματεύσεων, στις οποίες το Βερολίνο προσέρχεται «με ανοιχτό αποτέλεσμα».
Πάντως πριν από μερικές ημέρες την Αγκυρα χαροποίησε η δήλωση του Γερμανού επιτρόπου στις Βρυξέλλες και μέλους του CDU, Γκίντερ Ετινγκερ, ότι θα έρθει μία μέρα που ένας ή μία καγκελάριος θα παρακαλάει «γονατιστός» για την είσοδο της Τουρκίας στην ΕΕ, ενώ και ο Γερμανός ΥΠΕΞ, Γκίντο Βεστερβέλε, κάλεσε πριν από δύο μήνες επανεκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ
Μήνυμα στον Ασαντ από τη μεθόριο με Συρία
Μήνυμα στον Ασαντ από τη μεθόριο με Συρία
Πριν από τις συναντήσεις της με τον πρόεδρο Αμπντουλάχ Γκιουλ και τον πρωθυπουργό Ταγίπ Ερντογάν στην Αγκυρα, η Γερμανίδα καγκελάριος επισκέφθηκε τα γερμανικά στρατεύματα που σταθμεύουν στη μεθόριο με τη Συρία και φρουρούν το ΝΑΤΟϊκό αντιπυραυλικό σύστημα Patriot, δηλώνοντας ότι η Ρωσία και η Κίνα συνειδητοποιούν ότι «τελειώνει ο χρόνος» του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ.
Στη διάρκεια της επίσκεψης της Ανγκελα Μέρκελ, συνοδευόμενης από μεγάλη αντιπροσωπεία επιχειρηματιών, αναμένεται να δοθεί ιδιαίτερη έμφαση στο διμερές εμπόριο.
Σε αντίθεση με τον Γολγοθά του κουρδικού και του ζητήματος της τουρκικής ένταξης στην ΕΕ, οι εμπορικές συνομιλίες ανάμεσα στις δύο χώρες, στο πλαίσιο του γερμανοτουρκικού οικονομικού φόρουμ στην Αγκυρα, αναμένονταν σαφώς ευκολότερες.
Κορυφαία ζητήματα στην οικονομική - επιχειρηματική ατζέντα είναι η πρόσφατη οργή της τουρκικής κυβέρνησης με τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen, καθώς και η πιθανότητα συνεργασίας ανάμεσα στον τουρκικό αερομεταφορέα Turkish Airlines με τον γερμανικό Lufthansa, η οποία για πρώτη φορά είχε προταθεί από τη Μέρκελ. Το 2011 η Τουρκία έκανε εξαγωγές ύψους περίπου 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στη Γερμανία (αύξηση 21,6%), που έγινε η μεγαλύτερη αγορά για τις εξαγωγές της πρώτης, ενώ οι εισαγωγές της από τη Γερμανία ξεπέρασαν τα 17 δισεκατομμύρια ευρώ. Είδη ιματισμού και υφάσματα είναι τα κύρια εξαγόμενα είδη προς τη Γερμανία, ενώ από τη χώρα η Τουρκία εισάγει κυρίως αυτοκίνητα, ανταλλακτικά και μηχανολογικό εξοπλισμό. Τα 457 εκατομμύρια ευρώ φτάνουν οι άμεσες γερμανικές επενδύσεις στην Τουρκία.
ΚΟΥΡΔΙΚΟ
Ενοχλεί την Αγκυρα η στάση του Βερολίνου
Ενοχλεί την Αγκυρα η στάση του Βερολίνου
Ακόμα ένα αγκάθι στις σχέσεις Γερμανίας και Τουρκίας είναι το κουρδικό ζήτημα και η «ήπια», κατά την τουρκική ηγεσία, προσέγγιση του Βερολίνου απέναντι στους Κούρδους αυτονομιστές. Η επίσκεψη της Ανγκελα Μέρκελ έρχεται την ώρα που η τουρκική κυβέρνηση και οι μυστικές υπηρεσίες της χώρας έχουν ξεκινήσει ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ηγέτη του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) για τον τερματισμό της ένοπλης σύγκρουσης που συνεχίζεται εδώ και 28 χρόνια και κατηγορούν την Ευρώπη και, κυρίως, τη Γερμανία για υπόθαλψη τρομοκρατιών.
Χθες ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν έκανε λόγο για «ιστορικές συνομιλίες» σε μήνυμα που μετέφερε στους τρεις βουλευτές του ΡΚΚ, στους οποίους δόθηκε η άδεια να τον συναντήσουν το Σάββατο στη νήσο Ιμραλι. Ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την ΕΕ και τη Γερμανία πριν από δύο εβδομάδες για την «αγάπη τους για τους τρομοκράτες», υποστηρίζοντας ότι με «σαθρές δικαιολογίες» απορρίφθηκαν τα αιτήματα για την έκδοση 408 ατόμων που ζουν στην Ευρώπη (οι μισοί στη Γερμανία).
Εν τω μεταξύ, στις αρχές του μήνα αποκαλύφθηκε ότι ένας αριστεριστής που φέρεται να είναι ο καμικάζι της επίθεσης στην αμερικανική πρεσβεία ζούσε επί χρόνια στη Γερμανία. Από τα 3 εκατ. που ζουν στη Γερμανία με ρίζες στην Τουρκία, οι 800.000 είναι Κούρδοι. Σύμφωνα με τη γερμανική υπηρεσία πληροφοριών, ζουν στη χώρα 13.000 μέλη και υποστηρικτές του ΡΚΚ, που θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την ΕΕ, σε σύγκριση με 11.500 το 2010.
ΕΡΗ ΠΑΝΣΕΛΗΝΑ
ΠΗΓΗ:http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63787713
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου