Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

ΘΕΡΜΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ Εριξε το γάντι ο Ναπολιτάνο στους Γερμανούς

Ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται ο Πέερ Στάινμπρουκ τού έχει στοιχίσει πολλές φορές ακριβά, ωστόσο, αυτή τη φορά κατάφερε να προκαλέσει ένα μίνι διπλωματικό επεισόδιο με τον Ιταλό πρόεδρο της Δημοκρατίας.
Εριξε το γάντι ο Ναπολιτάνο στους Γερμανούς
Ο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, που θα βρίσκεται στη Γερμανία μέχρι την Παρασκευή και σήμερα συναντάται με την Ανγκελα Μέρκελ, ακύρωσε το δείπνο που είχε προγραμματίσει χθες με τον υποψήφιο των Σοσιαλδημοκρατών, μετά τα φαρμακερά σχόλια του τελευταίου για τις ιταλικές εκλογές.
Συγκεκριμένα ο Στάινμπρουκ είπε ότι οι κάλπες στην Ιταλία ανέδειξαν δύο κλόουν, «έναν που είναι επαγγελματίας κλόουν και δεν ενοχλείται όταν τον αποκαλούν έτσι» και τον Μπερλουσκόνι, που είναι «οπωσδήποτε ένας κλόουν με μια ιδιαίτερη δόση τεστοστερόνης. Η εντύπωσή μου είναι ότι κέρδισαν δύο λαϊκιστές» κατέληξε.

Ο 87χρονος Ναπολιτάνο δεν ταυτίζεται πολιτικά ούτε με τον Μπερλουσκόνι ούτε με τον Γκρίλο ως πρώην κομμουνιστής. Μάλιστα φέρεται να εξέφρασε την ανησυχία του για το «λαϊκιστικό» αποτέλεσμα των εκλογών, αλλά σε στενό κύκλο και μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Εριξε το γάντι ο Ναπολιτάνο στους Γερμανούς
Ωστόσο, ως αρχηγός του κράτους έκρινε πως δεν μπορεί να συναντήσει έναν άνθρωπο, που φιλοδοξεί τον Σεπτέμβριο να αναλάβει τα ηνία της Γερμανίας, ο οποίος εκφράζεται με τόσο υποτιμητικό τρόπο για την ψήφο των συμπατριωτών του. Από το περιβάλλον του Στάινμπρουκ διέρρευσε αμέσως ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών καταλαβαίνει απόλυτα τους λόγους που οδήγησαν τον Ναπολιτάνο στην ακύρωση του δείπνου. Αυτό βέβαια, δεν ακυρώνει τις συνέπειες της δήλωσής του.
Οι πιέσεις
Μέχρι χθες, οι Ιταλοί αλλά και αρκετοί σχολιαστές δεν έβλεπαν με καλό μάτι την επίσκεψη του Ναπολιτάνο στη Γερμανία, λέγοντας ότι πήγε για να πάρει την... άδεια του Βερολίνου προτού προχωρήσει στις επόμενες κινήσεις του για τον σχηματισμό κυβέρνησης στην Ιταλία.
Εριξε το γάντι ο Ναπολιτάνο στους Γερμανούς
Με το νέο του ολίσθημα, ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών κατάφερε να αποσπάσει την προσοχή από τη σημερινή συνάντηση του Ιταλού προέδρου με τη Γερμανίδα ναγκελάριο και να στρέψει όλη την αρνητική δημοσιότητα επάνω του.
Η αντίπαλός του, Ανγκελα Μέρκελ, είναι πολύ πιο προσεκτική στις διατυπώσεις της και συνήθως κρατά τέτοιου είδους σχόλια για τον εαυτό της. Ισως είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που, ενώ δέχεται πανταχόθεν πυρά στο εξωτερικό για τους χειρισμούς της στην ευρωπαϊκή κρίση χρέους, στη Γερμανία γνωρίζει πρωτοφανή δημοτικότητα με 66%, με τον Στάινμπρουκ να ακολουθεί με 48%.
Στο μεταξύ, πάντως, το Βερολίνο εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις στη Ρώμη για άμεση επίλυση του πολιτικού αδιεξόδου, που αποτελεί, όπως εκτιμούν, δυναμίτη στα θεμέλια της Ευρωζώνης. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που είχε κατηγορηθεί ότι παρενέβη προεκλογικά στα εσωτερικά της Ιταλίας στηρίζοντας τον Μάριο Μόντι, επανήλθε με νέες δηλώσεις, καλώντας τους Ιταλούς να προχωρήσουν τάχιστα στον σχηματισμό κυβέρνησης και στις μεταρρυθμίσεις.
«Ενα τέτοιο εκλογικό αποτέλεσμα μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα. Εναπόκειται τώρα στις πολιτικές δυνάμεις της Ιταλίας να κάνουν αυτό που χρειάζεται, δηλαδή να σχηματίσουν μια σταθερή κυβέρνηση, η οποία θα συνεχίσει στον επιτυχημένο δρόμο των μεταρρυθμίσεων», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ο οποίος παραδέχθηκε ότι το εκλογικό αποτέλεσμα δεν τον ικανοποίησε.
Οι κάλπες στην Ιταλία ανέδειξαν δύο κλόουν. Εναν που είναι επαγγελματίας κλόουν και δεν ενοχλείται όταν τον αποκαλούν έτσι, και τον Μπερλουσκόνι, που είναι οπωσδήποτε ένας κλόουν με μια ιδιαίτερη δόση τεστοστερόνης...
Ο 87χρονος αρχηγός του ιταλικού κράτους έκρινε ότι δεν μπορεί να συναντήσει έναν άνθρωπο, που φιλοδοξεί τον Σεπτέμβριο να αναλάβει τα ηνία της Γερμανίας, ο οποίος εκφράζεται με τόσο υποτιμητικό τρόπο για την ψήφο των συμπατριωτών του
  • ΠΕΕΡ ΣΤΑΪΝΜΠΡΟΥΚ
  • ΤΖΟΡΤΖΙΟ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΟ
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ
ΠΗΓΗ: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22769&subid=2&pubid=63789368

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου