Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να συμβιβαστούν με τη Ρωσία σε ό,τι αφορά το πρόβλημα των τακτικών πυρηνικών όπλων

Οι ΗΠΑ, απ’ότι φαίνεται, είναι έτοιμες να μειώσουν τα τακτικά πυρηνικά όπλα τους, υπό τον όρο της πραγματοποίησης των αμοιβαίων βημάτων από τη Ρωσία.
россия сша россия ядерное оружие сша сотрудничество 2011 июль коллаж
Οι ειδικοί δεν είναι αισιόδοξοι, αλλά θεωρούν ότι η προθυμία της Ουάσιγκτον να συμβιβαστεί σ’αυτόν τον τομέα θα εκτονώσει κατά κάποιο βαθμό την τεταμένη ατμόσφαιρα κατά την διεξαγωγή του ρωσο-αμερικανικού διαλόγου γενικότερα.


Ο συνολικός αριθμός των αμερικανικών τακτικών κεφαλών, σύμφωνα με τις υφιστάμενες αξιολογήσεις, ανέρχεται σε 760. Μερικές απ’ αυτές (περίπου 150-250 κεφαλές) είναι αποθηκευμένες σε 6 αμερικανικές αεροπορικές βάσεις στην Ευρώπη και την Τουρκία. Οι υπόλοιπες βρίσκονται στο έδαφος των ΗΠΑ. Το ρωσικό τακτικό πυρηνικό οπλοστάσιο, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις εμπειρογνωμόνων, είναι πολύ μεγαλύτερο. Παρόλα αυτά οι Αμερικανοί βρίσκονται σε πιο πλεονεκτική θέση. Πραγματικά, τα δικά τους τακτικά πυρηνικά όπλα είναι εγκατεστημένα σε άμεση γειτνίαση με τα σύνορα της Ρωσίας, ενώ τα ρωσικά βρίσκονται αποκλειστικά στο έδαφος της Ρωσικής Ομοσπονδίας και συνεπώς δεν μπορούν με κανένα τρόπο να απειλούν την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.

Η εμφανής ανισορροπία από καιρό προκαλεί ανησυχίες στη Μόσχα. Η Σοβιετική Ένωση είχε επισημάνει αυτό το πρόβλημα ακόμα στα μέσα του περασμένου αιώνα, αλλά μέχρι τώρα τα μέρη δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε οποιαδήποτε ουσιαστική συμφωνία.

Και να, η Ρόουζ Γκιοτεμίλερ, που εκτελεί τα καθήκοντα του υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για τους εξοπλισμούς και τη διεθνή ασφάλεια, δήλωσε τελευταία ότι η μείωση των τακτικών πυρηνικών όπλων με αμοιβαία συμφωνία με τη Ρωσία είναι ένας από τους μακροχρόνιους στόχους της κυβέρνησης Ομπάμα. Το γεγονός αυτό επιβεβαιώθηκε από την αμερικανική Γερουσία κατά την επικύρωση της Συνθήκης START του 2010. Είναι, όπως δήλωσε η υφυπουργός, μια «ειδική προτεραιότητα» στον τομέα του ελέγχου των εξοπλισμών και η Ουάσιγκτον ενδιαφέρεται για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Μόσχα σ’ αυτό τον τομέα.

Σε σχέση με αυτό το θέμα ο Φιοντόρ Λουκιάνοφ, αρχισυντάκτης του περιοδικού «Η Ρωσία στην παγκόσμια πολιτική» είπε:

- Για το ΝΑΤΟ, και τις ΗΠΑ το ζήτημα των τακτικών πυρηνικών όπλων στην Ευρώπη, για να κυριολεκτήσουμε, δεν είναι θέμα αρχής. Δεν είναι κατανοητό γιατί πρέπει να υπάρχουν εκεί. Ίσως μόνο την διαπίστωση και την υπενθύμιση της παρουσίας τους σ΄αυτή την περιοχή. 

Πυρηνικός πόλεμος στην Ευρώπη δεν θα γίνει! Δεν μπορούσε να γίνει προηγουμένως και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να γίνει τώρα. Εννοείται ότι δεν ετοιμαζόμαστε για τον πόλεμο στην Ευρώπη. Τέτοιες κουβέντες δεν είναι σοβαρές. Σοβαρές είναι οι κουβέντες για την Ασία, Το ρωσικό τακτικό δυναμικό και ο πολιτικός προορισμός του (αν υπάρχει, βέβαια, υπάρχει) είναι μιά συγκαλυμμένη υπενθύμιση προς την Κίνα. Αλλά και σ΄αυτή την περίπτωση κανείς δεν περιμένει και δεν ετοιμάζεται για πυρηνικό πόλεμο με την Κίνα. Εδώ γίνεται λόγος για το ζήτημα της ισορροπίας και το ζήτημα της συγκράτησης. Η Ρωσία θα ήθελε ώστε να μην υπάρχει γενικά καμιά αναφορά σ΄αυτό το θέμα, ενώ η αμερικανική πλευρά, απ’ ότι φαίνεται, είναι πραγματικά διατεθειμένη να το θέσει. Αυτό είναι πολύ ωφέλιμο από την άποψη του κύρους. Αυτό το τακτικό στοιχείο είναι εξαιρετικά επικίνδυνο.Όταν συνομιλούσαμε για τους στρατηγικούς πυραύλους, όλα προσέκρουαν στην αντιπυραυλική άμυνα, ενώ σήμερα έχουμε να κάνουμε με ένα νέο στοιχείο. 

Σε σχέση με αυτό νομίζω ότι στην πρόταση της Ρόουζ Γκιοτεμίλερ θα ακολουθήσει αρνητική απάντηση από τη Ρωσία. Γενικά, «δεν είμαστε διατεθειμένοι καθόλου να μιλάμε για αυτό το ζήτημα»,- παρατήρησε ο Φιόντορ Λουκιάνοφ.


ΠΗΓΗ: http://greek.ruvr.ru/2013_02_27/106298782/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου