Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2013

Υπεγράφη τριετής συμφωνία για τα ελληνικά καπνά με τη Philip Morris

Τη μισή παραγωγή της Ελλάδας σε καπνό δεσμεύεται να απορροφήσει την τριετία 2013-2015 η πολυεθνική καπνοβιομηχανία Philip Morris. H πρωτοβουλία αυτή εκτιμάται ότι θα λειτουργήσει ως ανάχωμα στη διαρκή συρρίκνωση της καπνοκαλλιέργειας τα τελευταία χρόνια στη χώρα και για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο γεγονός. 
Υπεγράφη τριετής συμφωνία για τα ελληνικά καπνά με τη Philip Morris
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Α. Τσαυτάρης και ο Chief Operating Officer της Philip Morris International κ. Α. Καλαντζόπουλος υπογράφουν τη συμφωνία συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της Philip Morris Ιnternational.

Η Συμφωνία Συνεργασίας υπεγράφη από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, και τον chief operating officer της Philip Morris International Ανδρέα Καλαντζόπουλο, παρουσία του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.
Ως σφραγίδα εμπιστοσύνης στη χώρα μας χαρακτήρισε την απόφαση ο κ. Τσαυτάρης ο οποίος επισήμανε το γεγονός ότι τα καπνά είναι μια πολύ προσοδοφόρα καλλιέργεια, η οποία απασχολεί χιλιάδες ανθρώπους τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και στον τομέα της μεταποίησης.

«Η Συμφωνία αυτή ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της εταιρείας μας στην Ελλάδα και ενισχύει τη μακρόχρονη παρουσία μας στη χώρα. Καθορίζει ένα τριετές πλαίσιο για τις αγορές ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου από τη Philip Morris International και παρέχει ένα πολύ πιο προβλέψιμο οικονομικό περιβάλλον για τους 25.000 καπνοκαλλιεργητές και εργάτες του κλάδου στη χώρα» δήλωσε από την πλευρά του και ο κ. Καλαντζόπουλος.

Για την τριετία 2013-2015, η Συμφωνία προβλέπει αύξηση κατά 20% των ποσοτήτων των ελληνικών καπνών ανατολικού τύπου που θα αγοράσει η Philip Morris International σε σχέση με την προηγούμενη τριετία.

«Η Philip Morris International έχει επενδύσει στην Ελλάδα περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ από το 2003. Σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς και παρά την άνευ προηγουμένου οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα, όχι μόνο παραμένουμε προσηλωμένοι στη στήριξη της Παπαστράτος, των συνεργατών μας και της οικονομίας της χώρας, αλλά επί πλέον διευρύνουμε τις επιχειρηματικές μας δραστηριότητες» πρόσθεσε ο κ. Καλαντζόπουλος.

Ο Νικήτας Θεοφιλόπουλος, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Παπαστράτος, ο οποίος ήταν παρών στην τελετή υπογραφής, δήλωσε: «Η υπογραφή της σημερινής συμφωνίας αποτελεί ακόμα μία έμπρακτη απόδειξη της συνεπούς συμβολής της Παπαστράτος για περισσότερα από 80 χρόνια στη χώρα μας και της δέσμευσής μας να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο την παρουσία μας στην Ελλάδα. Το 2012 μόνο, αναλάβαμε αρκετές πρωτοβουλίες για την ενδυνάμωση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων μας στην Ελλάδα, μεταξύ των οποίων η μάχη κατά του παράνομου εμπορίου τσιγάρων, η επένδυση σε νέα γραμμή παραγωγής λεπτοκομμένου καπνού για «στριφτά» τσιγάρα και η ενίσχυση του προγράμματος κοινωνικής δράσης μας για να στηρίξουμε περισσότερο εκείνους που έχουν ανάγκη. Παράλληλα, σε μια περίοδο όπου πολλές επιχειρήσεις προχωρούν σε περικοπές, εμείς διατηρούμε τις δεσμεύσεις μας προς τους εργαζόμενούς μας χωρίς περικοπές μισθών και προσωπικού αλλά αντιθέτως με bonus απόδοσης για τη μεγάλη τους πλειονότητα».

H ελληνική παραγωγή καπνών ανέρχεται σε ετήσια βάση περίπου σε 26 εκατομμύρια κιλά. Από αυτά τα 20 εκατομμύρια κιλά αφορούν τα καπνά ανατολικού τύπου που είναι περιζήτητα και τα υπόλοιπα 6 εκατομμύρια κιλά την ποικιλία Virginia. Σήμερα η Philip Morris αγοράζει ετησίως περί τα 11 εκατ. κιλά καπνά ανατολικού τύπου.


Αυτό που έχει ιδιαίτερη αξία είναι η διάρκεια της συμφωνίας αφού για μία τριετία θα ενισχυθεί η προβλεψιμότητα για τον κλάδο της καπνοκαλλιέργειας που απασχολεί 15.000 καλλιεργητές και 12.000 εργάτες. H αξία της συμφωνίας στο βάθος της τριετίας θα ανέλθει στα 180 εκατ. ευρώ.

Λόγω των επιδοτήσεων και του λανθασμένου τρόπου που αξιοποιήθηκαν αυτές από την πολιτεία και τους αγρότες, η καπνοπαραγωγή της Ελλάδας έχει περιοριστεί πλέον στα 26 εκατ. κιλά ετησίως, όταν το 2005 οι έλληνες αγρότες προμήθευσαν τις μεταποιητικές μονάδες επεξεργασίας καπνού με 110 εκατ. κιλά.

Παράλληλα, ο ανταγωνισμός από άλλες χώρες (Τουρκία, Βουλγαρία κ.α.) ακόμη και στα καπνά ανατολικού τύπου έχει αρχίσει και διογκώνεται  με αποτέλεσμα η συμφωνία αυτή να έρχεται στην κατάλληλη στιγμή για να τονώσει την καπνοκαλλιέργεια στην Ελλάδα.
ΠΗΓΗ: http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=500396

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου