Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

G7: Αντιφατικά μηνύματα για τις επιπτώσεις της οικονομικής πολιτικής στις συναλλαγματικές ισοτιμίες

Αντιφατικά μηνύματα σχετικά με την ακολουθούμενη νομισματική και οικονομική πολιτική και τις επιπτώσεις της στις συναλλαγματικές ισοτιμίες, έστειλε χθες η G7, δηλαδή η ομάδα των επτά πλέον ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών του κόσμου προκαλώντας έντονη διακύμανση στην ισοτιμία του γιέν με το δολάριο και το ευρώ. Στην ανακοίνωση της G7 αφενός υποστηρίζεται η πολιτική νομισματικής χαλάρωσης και αγοράς ομολόγων που ακολουθούν ΗΠΑ, Ιαπωνία και Βρετανία. Αφετέρου δίνεται η υπόσχεση ότι θα υπάρξει στενή συνεργασία μεταξύ των κρατών «όσον αφορά ενέργειες στις αγορές ξένου συναλλάγματος». Η αδυναμία συνεννόησης στο επίπεδο G7 είναι πιθανό να επαναληφθεί και στο επίπεδο της G20, η οποία συνεδριάζει την Παρασκευή και το Σάββατο και όπου αναμένεται να ασκηθεί κριτική από τις αναπτυσσόμενες χώρες για τις πολιτικές χαλάρωσης που ακολουθούν ορισμένες χώρες.
Πρόθεση της G7 ήταν, ασφαλώς, να περιορίσει την διεθνή ένταση σχετικά με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες και να επαναλάβει την προσήλωση των κρατών μελών (ΗΠΑ, Βρετανία, Γαλλία, Ιαπωνία, Γερμανία, Καναδά, Ιταλία) στον καθορισμό των συναλλαγματικών ισοτιμιών από τις αγορές. Μάλιστα, η αναφορά ότι «η δημοσιονομική και νομισματική πολιτική ήταν και θα παραμείνει προσανατολισμένη προς την επίτευξη των αντίστοιχων εσωτερικών στόχων με τη χρήση εσωτερικών εργαλείων και ότι δεν θα έχει στόχο τις συναλλαγματικές ισοτιμίες» ερμηνεύτηκε από τους επενδυτές ως, τουλάχιστον, ανοχή της πολιτικής που ακολουθούν Ιαπωνία, ΗΠΑ και Βρετανία. Μάλιστα, λίγο αφότου εκδόθηκε η ανακοίνωση της G7 ο Ιάπωνας υπουργός Οικονομικών, κ. Τάρο Ασο, δήλωσε στο Reuters ικανοποιημένος που «η G7 αναγνωρίζει δεόντως ότι τα βήματα που κάνουμε προκειμένου να θέσουμε τέρμα στον αποπληθωρισμό δεν έχουν σκοπό να επηρεάσουν τις αγορές συναλλάγματος». Αμέσως το δολάριο και το ευρώ ενισχύθηκαν έναντι του γιέν καθώς οι επενδυτές θεώρησαν ότι με τις ευλογίες της G7 η Ιαπωνία θα συνεχίσει να προωθεί την πολιτική εξασθένισης του γιέν. Λίγη ώρα αργότερα ο Γάλλος πρόεδρος, κ. Φρανσουά Ολάντ, προφανώς ενοχλημένος δήλωνε από το Παρίσι ότι τα κράτη δεν θα πρέπει να χειραγωγούν το εθνικό τους νόμισμα προκειμένου ν’ αποκτήσουν πλεονέκτημα στο διεθνές εμπόριο. Παρ’ όλο που μέχρι χθες το Βερολίνο δεν είχε συμμεριστεί την ανησυχία της Γαλλίας για την ενίσχυση του ευρώ έναντι του γιέν και του δολαρίου, χθες ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, φάνηκε να συμμερίζεται την ενόχληση του κ. Ολάντ λέγοντας ότι ενδεχομένως να υπάρχει πρόβλημα με τις συναλλαγματικές ισοτιμίες «σε άλλα μέρη του κόσμου».

Η μεγάλη αλλαγή στις αγορές συναλλάγματος, όμως, προκλήθηκε το απόγευμα όταν το πρακτορείο Reuters μετέδωσε σχόλιο ανώνυμου αξιωματούχου της G7 σύμφωνα με τον οποίο «η ανακοίνωση της G7 παρερμηνεύτηκε. Η G7 ανησυχεί σχετικά με μονομερή καθοδήγηση του γιέν. Η Ιαπωνία θα βρεθεί στο επίκεντρο στη συνάντηση της G20», είπε ο αξιωματούχος. Η αλλαγή στάσης, αφού πλέον γίνεται ανοιχτά λόγος για χειραγώγηση του γιέν από την ιαπωνική κυβέρνηση, μάλλον θα πρέπει να αποδοθεί στην ενόχληση της Γαλλίας. Πλέον τα βλέμματα στρέφονται στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών της G20 την Παρασκευή και το Σάββατο στη Μόσχα όπου πολλές αναπτυσσόμενες χώρες όπως η Βραζιλία αναμένεται να κατηγορήσουν τις ανεπτυγμένες οικονομίες ότι η χαλαρή οικονομική και νομισματική πολιτικής τους εξασθενεί τα νομίσματα τους εις βάρος των υπολοίπων.

Του Κώστα Καρκαγιάννη

ΠΗΓΗ: www.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου