Σάββατο 16 Μαρτίου 2013

Εντονες αντιδράσεις στην Κύπρο – Πήγαν να σηκώσουν τα λεφτά και τα ATM’S δε λειτουργούσαν! – Θα έκλειναν 2 τράπεζες, λέει η κυβέρνηση


Οπως μεταδίδει το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, οι πρώτες πληροφορίες που έφτασαν από τις Βρυξέλλες για τους όρους της συμφωνίας για το μνημόνιο και ιδιαίτερα αυτοί που αναφέρονται στην φορολόγηση των καταθέσεων προκάλεσαν σοβαρή αναστάτωση στους πολίτες- καταθέτες, οι οποίοι από νωρίς το πρωί κατέκλυσαν τα καταστήματα των συνεργατικών πιστωτικών ιδρυμάτων της Λάρνακας, προκειμένου να αποσύρουν τις καταθέσεις τους.

Με το άνοιγμα των καταστημάτων διαπίστωσαν πως δεν μπορούσαν να αποσύρουν όλα τους τα λεφτά, αφού το ηλεκτρονικό σύστημα των συνεργατικών ιδρυμάτων δεν λειτουργούσε. Κι όταν αυτό έγινε κατορθωτό, φάνηκε πως το σύστημα κατακρατούσε τελικά το ανάλογο ποσό της νέας φορολογίας, γεγονός που προκάλεσε τις έντονές τους αντιδράσεις.
ΘΑ ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΔΥΟ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!
Στο δίλημμα μεταξύ οριζόντιου κουρέματος καταθέσεων ή άτακτο κλείσιμο δύο τραπεζών, με απώλεια όλων των καταθέσεων, βρέθηκε ψες η κυβέρνηση, υποστήριξε σήμερα ο υπουργός συγκοινωνιών Τάσος Μητσόπουλος.
Στις πρώτες επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις από τη Λευκωσία, ο κ. Μητσόπουλος είπε ότι «μας είχε λεχθεί ότι η έκτακτη ρευστότητα στις τράπεζες θα τερματιστεί, και ότι οι κυπριακές τράπεζες δεν θα μπορούσαν να λειτουργήσουν και θα έκλειναν».
Ανέφερε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης «θα έρθει ο πρόεδρος πίσω σήμερα, θα συγκληθεί υπουργικό συμβούλιο και θα ενημερωθούν οι πολιτικοί αρχηγοί».
«Πρέπει να πούμε ότι εκ πρώτης όψεως είναι μια δύσκολη απόφαση, αν και δεν θίγει άμεσα το βιοτικό επίπεδο των πολιτών».
«Αυτή η απώλεια είναι δυνατόν να αναπληρωθεί από τα υψηλά σχετικά επιτόκια που διαθέτουμε – από 3,5-5% που είναι διπλάσια ή τριπλάσια από αυτά που υπάρχουν στην Ευρώπη», σημείωσε.
«Επομένως, είναι δυνατόν να αναπληρωθεί αυτό το ποσοστό, και η απώλεια που καλούμαστε να καταβάλουμε είναι το όφελος που είχαμε τα τελευταία τρία χρόνια από τους τόκους».
ΤΑ ΡΙΧΝΕΙ ΣΤΟΝ ΑΝΣΤΑΣΙΑΔΗ ΤΟ ΑΚΕΛ
Ο γενικός γραμματέας του AΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού, δήλωσε ότι «η κυβέρνηση φέρει ακεραία την ευθύνη για τις εξελίξεις στην οικονομία, διότι αντί να επιλέξει τον δρόμο της συλλογικότητας, επέλεξε μοναχικό δρόμο». Μιλώντας στο ΡΙΚ για την απόφαση του Eurogroup, ο κ. Κυπριανού είπε πως στο κόμμα του δεν έχουν λάβει καμιά επίσημη ενημέρωση για τα αποτελέσματα και πως ό,τι ξέρουν, το έμαθαν από το διαδίκτυο και τα μέσα ενημέρωσης.
Οι πιέσεις, συνέχισε ο κ. Κυπριανού, άρχισαν από τις 7 Δεκεμβρίου 2012, όταν «απαιτούσαν από την προηγούμενη κυβέρνηση σαρωτικές ιδιωτικοποιήσεις και κούρεμα των καταθέσεων, αλλά εκείνη αντιστάθηκε». Σημείωσε ακόμη πως ο κ. Αναστασιάδης και η κυβέρνησή του έλεγαν ότι «αυτά τα πράγματα δεν θα τα αποδέχονταν και όμως τώρα τα αποδέχθηκαν και δεν κατάφεραν να τα εμποδίσουν».
Ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ υποστήριξε πως αυτές οι εξελίξεις θα είναι καταστροφικές για την οικονομία. Αναφερόμενος, δε, στη στάση των Ευρωπαίων υποστήριξε πως «στην ουσία επιβάλλουν την πολιτική τους άποψη με εκδικητικό τρόπο». Λειτούργησαν, είπε, με εμμονές και εκδικητική μανία, διότι η Κύπρος έχει καλό βιοτικό επίπεδο και προσέγγισε ξένα κεφάλαια, που επωφθαλμιούσαν οι ίδιοι.
πηγή http://www.bankwars.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου