«Οι αντιευρωπαϊκές, αντιδυτικές δηλώσεις μας επιστρέφουν πίσω. Πρέπει να πιστεύει ο λαός ότι ο μοναδικός δρόμος της χώρας είναι η Δύση», - δήλωσε με πάθος ο Πρόεδρος. Και ο επικεφαλής του Προεδρικού του Γραφείου προειδοποίησε ότι «στο φόντο της γεωπολιτικής έντασης στην Ανατολική Ευρώπη παρατηρείται διαδικασία «σοβιετοποίησης». Η Ρουμανία σήμερα πρέπει να επιδιώκει να είναι όσο το δυνατό πιο κοντά στους δυτικούς εταίρους».
Τι συμβαίνει στο Βουκουρέστι; Ο Διευθυντής του Ινστιτούτου Πολιτικών Μελετών Σεργκέι Μάρκοφ εκτιμά την κατάσταση ως ακολούθως:
- Πρόκειται για υστερία, η οποία σχετίζεται με το γεγονός ότι η ηγεσία της Ρουμανίας φοβάται ότι τα γεγονότα θα ακολουθήσουν το βουλγαρικό σενάριο, βάσει του οποίου, οι πολίτες απογοητευμένοι από τη μείωση του βιοτικού επιπέδου βγαίνουν στους δρόμους και μετά αλλάζει η εξουσία. Στην περίπτωση των Βουλγάρων αυτό συνέβηκε εξαιτίας των υψηλών τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας, πράγμα που θα μπορούσε να αποφευχθεί, αν συνεχιζόταν η υλοποίηση του συμβολαίου με τη Rosatom για την ολοκλήρωση του έργου κατασκευής του πυρηνικού σταθμού Μπελένε. Όμως η πολιτική προκατάληψη των βουλγαρικών Αρχών έναντι της Ρωσίας δεν άφησε τέτοια δυνατότητα στο λαό. Οι ίδιες διαθέσεις καλλιεργούνται σήμερα και στη Ρουμανία. Η ρωσοφοβία αποκτά σ΄ αυτή τη χώρα υστερικές μορφές και βρήκε την έκφρασή της στις απειλητικές υποδείξεις για μη επίκριση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και προσανατολισμό μόνο στη Δύση.
Φαίνονται περίεργες αυτές οι εκκλήσεις υπό το πρίσμα της πρόσφατης απόφασης των επίσημων Βρυξελλών, που απέρριψε για άλλη μια φορά την αίτηση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας για ένταξη στη συμφωνία Σένγκεν. Και όσον αφορά στην την ευρωζώνη, όπως δήλωσε ο ίδιος ο Μπασέσκου, ακόμη και το 2015 η Ρουμανία δεν θα μπορέσει να ενταχθεί σ΄ αυτήν. Τίθεται υπό αμφισβήτηση και η ίδια η παραμονή των δύο χωρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Υπουργός Εσωτερικών της Φινλανδίας Πάιβε Ράσανεν χαρακτήρισε «βεβιασμένη» την ένταξή τους στην ΕΕ.
Ο Σεργκέι Μάρκοφ θεωρεί ότι:
- Η Ρουμανία σαν να έγινε επί πιστώσει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όμως το Βουκουρέστι δεν βιάζεται να εξοφλήσει το χρέος του. Γι΄αυτό και προκαλεί οργή στους ευρωπαίους πολιτικούς. Όπως εξάλλου και με τα σχέδιά του για την προσάρτηση της Μολδαβίας. Παρόλο που ο Πρόεδρος διαψεύδει έμμονα ότι υποστηρίζει αυτή την ιδέα, τα γεγονότα είναι αυτόδηλα. Η «απριλιανή επανάσταση» στη Μολδαβία το 2009, η επίθεση και καταλεηλάτηση των κτιρίων του Προεδρικού Γραφείου και της Βουλής, αυτή η, ουσιαστικά, απόπειρα πραξικοπήματος προφανώς είχε εμπνευστεί και παρακινηθεί από τις ρουμανικές μυστικές υπηρεσίες. Και τι μπορεί να πει κανείς για την ιστορική ρητορική του Μπασέσκου! Νομίζω, όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά και στην ΕΕ πολλοί έχουν εκτιμήσει ως τερατώδη την επιδοκιμασία των ενεργειών του εγκληματία πολέμου στρατάρχη Αντονέσκου. Στη χώρα μας αυτό ουσιαστικά εκτιμήθηκε ως προσπάθεια δικαίωσης της ναζιστικής επιδρομής εναντίον της Σοβιετικής Ένωσης.
Τη ρωσική απειλή, λέει συνεχίζοντας ο Μοσχοβίτης εμπειρογνώμονας, οι ρουμανικές Αρχές τη φαντάζονται παντού. Και ήδη δεν διακρίνουν καμιά διαφορά μεταξύ της Ρωσίας και της πρώην Σοβιετικής Ένωσης. Γι΄αυτό προσπαθούν να εκφοβίσουν τον κόσμο με τη θέση της Χίλαρι Κλίντον περί «σοβιετοποίησης της Ανατολικής Ευρώπης». Δεν υπάρχει οποιοδήποτε θέμα σοβιετοποίησης, είναι πεπεισμένος ο Σεργκέι Μάρκοφ. Μ΄αυτό τον τρόπο προσπαθούν να σβήσουν την επιθυμία ορισμένων χωρών να οικοδομήσουν αμοιβαία επωφελείς σχέσεις καλής γειτονίας με τη Ρωσία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου