Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ο νέος ρόλος που επιφυλάσσουν στην Τράπεζα Κύπρου οι Ευρωπαίοι


Η επόμενη μέρα στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα θα έχει σαν βάση την Τράπεζα Κύπρου, η οποία εκτιμάται ότι θα υποστεί ένα "κούρεμα" καταθέσεων της τάξης του 30% με αποτέλεσμα οι συνολικές καταθέσεις της να διαμορφωθούν  κοντά στα 20 δισ. ευρώ. Εάν σε αυτές προστεθούν τα 3,6 δισ. που αντιστοιχούν στους περίπου 360.000 λογαριασμούς των 100 χιλ. ευρώ της Λαϊκής που διασπάται, μιλάμε για μια τράπεζα που θα έχει καταθέσεις περί τα 23 δισ.

Η διάσωση της Τράπεζας Κύπρου ήταν στο αρχικό πλάνο της κυπριακής κυβέρνησης και, όπως ανέφεραν οι επικεφαλής του Eurogroup, στόχος είναι να αποτελέσει τον κορμό του τραπεζικού συστήματος της Κύπρου για την επόμενη ημέρα που, σε κάποια φάση, θα πρέπει να μπορέσει να αναλάβει τη χρηματοδότηση της κυπριακής οικονομίας.
Ο πρώτος στόχος είναι να ανέβει ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%, καθώς τα τελευταία στοιχεία έδειχναν ότι ήταν χαμηλότερος από 5%. Πρώτα, όμως, θα πρέπει να προσδιοριστεί το ύψος του "κουρέματος", το οποίο θα εξαρτηθεί και από το πού θα καταλήξει η εκκαθάριση της "κακής" Λαϊκής Τράπεζας, όπου οι μεγαλοκαταθέτες αναμένεται να χάσουν το σύνολο σχεδόν της περιουσίας τους.
Η Τράπεζα Κύπρου ιδρύθηκε το 1899 και, πριν την κορύφωση της κρίσης, εμφάνιζε συνολικά περιουσιακά στοιχεία 36 δισ. ευρώ.
Για τις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών, οι ζημιές από το "κούρεμα" θα είναι πολύ περιορισμένες, χωρίς ακόμα να έχει διευκρινιστεί το ακριβές ποσοστό και αυτό γιατί, οι μέχρι τώρα επίσημες ανακοινώσεις, δεν έχουν ακόμα αναφερθεί σε κούρεμα για τις καταθέσεις στις θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στην Κύπρο. Σε κάθε περίπτωση δεν αναμένεται με τα μέχρι τώρα δεδομένα το "κούρεμα" να ξεπεράσει το 4%, ενώ ιδιαίτερα ευνοϊκό αποτέλεσμα φαίνεται ότι θα υπάρξει και για την Ελληνική Τράπεζα, όπου μεγαλομέτοχος είναι η Εκκλησία, καθώς και για τις συνεργατικές.
Μετά την κατάληξη του Eurogroup, το κυπριακό τραπεζικό σύστημα υποστηρίζεται άμεσα από την ΕΚΤ. Σύμφωνα και με τις δηλώσεις των επικεφαλής του Eurogroup, τόσο του Ντάισελμπλουμ όσο και του Ρεν, ο στόχος είναι το κυπριακό τραπεζικό σύστημα να επανέλθει σε ομαλή λειτουργία. Παράλληλα, μέσα σε 5 χρόνια μέχρι το 2018, το μέγεθός του να έχει συρρικνωθεί στα αντίστοιχα ποσοστά του ευρωπαϊκού, καθώς στη φάση της φούσκας έφτασε να είναι επτά φορές το ΑΕΠ της χώρας. Στην Ελλάδα, για παράδειγμα, οι συνολικές χρηματοδοτήσεις είναι 1,3 φορές το ΑΕΠ στην παρούσα φάση και μετά από μια πενταετία ύφεσης.
Είναι προφανές ότι, με τα σημερινά δεδομένα, και τους περιορισμούς που ισχύουν στην κίνηση κεφαλαίων, οι κυπριακές τράπεζες, πολύ δύσκολα θα παίξουν βασικό χρηματοδοτικό ρόλο, άρα η οικονομία θα πληγεί, η ύφεση θα επιταχυνθεί, καθώς και η ανεργία, με άμεσα θύματα τους 4.000 εργαζομένους της Λαϊκής. Το σημείο - κλειδί θα είναι ο τρόπος με τον οποίο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου θα υποστηρίξει σταδιακά την Τράπεζα Κύπρου και θα καθορίσει το πλαίσιο της κίνησης κεφαλαίων με τους νέους περιοριστικούς νόμους υπό την πλήρη εποπτεία βεβαίως της ΕΚΤ.
Πρόκειται για μια σειρά ενεργειών που, για πρώτη φορά αναμένεται να συμβούν για χώρα της Ευρωζώνης, αφού με  περιοριστικές ρυθμίσεις της μορφής που έχει η κυπριακή οικονομία, δεν έχει ξαναλειτουργήσει χώρα της Ευρωζώνης.
Επίσης, ένα μεγάλο ζήτημα είναι η διάρρηξη των σχέσεων της πολιτικής ηγεσίας με τον κεντρικό τραπεζίτη στον οποίο αρκετά πρωτοκλασάτα στελέχη απέδωσαν ευθύνες για τον τρόπο με τον οποίο έκλεισε η Λαϊκή.
Παράλληλα, είναι άγνωστος ο χρόνος στον οποίο θα πρέπει να παραμείνουν τα περιοριστικά μέτρα στην κίνηση κεφαλαίων για να μη φύγουν καταθέσεις από την Κύπρο. Οι εξελίξεις στην Κύπρο βρέθηκαν νωρίτερα στο επίκεντρο συζήτησης του Ρώσου πρωθυπουργού, Ντμίτρι Μεντβέντεφ με τον αντιπρόεδρο της ρωσικής κυβέρνησης, Ιγκόρ Σουβάλωφ. Ο τελευταίος, μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να συμφωνήσει η ρωσική πλευρά σε επιμήκυνση του ρωσικού δανείου προς την Κύπρο ύψους 2,5 δισ. ευρώ.


Πηγή: Ο νέος ρόλος που επιφυλάσσουν στην Τράπεζα Κύπρου οι Ευρωπαίοι | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/6650/o-neos-rolos-poy-epifylassoyn-stin-trapeza-kyproy-oi-eyropaioi#ixzz2OZIyiBmu

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου