Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

ΔΕΝ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗ ΒΟΥΛΗ Συμφωνία στο Eurogroup: Σπάει στα 2 η Λαϊκή - Ρευστό το ποσοστό κουρέματος στην Κύπρου

Έπειτα από αλλεπάλληλες αναβολές και μαραθώνιες διαβουλεύσεις, η Κύπρος συμφώνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας με τους διεθνείς πιστωτές σε ένα αιματηρό σχέδιο εξυγίανσης του τραπεζικού της τομέα.
Συμφωνία στο Eurogroup: Σπάει στα 2 η Λαϊκή - Ρευστό το ποσοστό κουρέματος στην Κύπρου
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με έξι ώρες καθυστέρηση και διήρκεσε μόλις μία ώρα.
Η συμφωνία μεταξύ Eurogroup και Κύπρου:
Προβλέπει την παροχή 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στην κυπριακή οικονομία για τη χρηματοδότηση των δημοσιονομικών της αναγκών, και όχι, όπως ξεκαθαρίζεται στην απόφαση, για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών της.

Διασφαλίζει όλες τις καταθέσεις έως 100.000 ευρώ ανεξαρτήτως που είναι αυτές κατατεθειμένες, σε αντίθεση με την αμέσως προηγούμενη απόφαση του Οργάνου που προέβλεπε εφάπαξ φορολόγηση 6.75 τοις εκατό στις καταθέσεις αυτές.
Βάζει ουσιαστικά λουκέτο στη Λαϊκή Τράπεζα (CPB). Όλες οι καταθέσεις σε αυτή ύψους 100.00 ευρώ και πάνω (που υπολογίζονται σε περίπου 4.2 δισεκατομμύρια ευρώ) θα τοποθετηθούν σε «κακή τράπεζα» αβέβαιο μέλλον ανάκτησης.
Οι υπόλοιπες, «μικρές» καταθέσεις της Λαϊκής και το υγιές κομμάτι της θα μεταφερθεί στην Τράπεζα Κύπρου. Εκεί θα οδεύσουν και τα 9 δισ. ευρώ υποχρεώσεων προς τον Εκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας (ELA). Αυτό σημαίνει ότι η απαίτηση του ΕΕ/ΔΝΤ πέρασε στις μελλοντικές υποχρεώσεις της τράπεζας Κύπρου.
Το μέγεθος της Τράπεζας Κύπρου, της μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου θα υποστεί επίσης ισχυρή συρρίκνωση. Καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ δεσμεύονται και θα υποστούν μεγάλες απώλειες μετά την αναδιάρθρωση και ανακεφαλαιοποίηση του Ιδρύματος και εωσότου καθοριστεί ποιο ποσό θα απαιτηθεί προκειμένου η τράπεζα να φθάσει σε ένα ποσοστό ιδίων κεφαλαίων 9% επί του συνόλου.
Το ύψος των απωλειών για τους μεγάλους (άνω των 100.000 ευρώ) καταθέτες θα καθοριστεί μέσα στην ημέρα κατόπιν τεχνική επεξεργασίας από τις ομάδες ΕΕ και ΔΝΤ.
Η αναδιάρθρωση της τράπεζας Κύπρου δεν προϋποθέτει έγκριση του Κοινοβουλίου. Το απαιτούμενο νομοθετικό πλαίσιο έχει ήδη ψηφιστεί με τα νομοσχέδια που πέρασαν πριν από τρεις ημέρες στην Κύπρο, ύστερα από πιέσεις της ευρωζώνης.
Mκροί και μεγάλοι μέτοχοι της Λαϊκής ουσιαστικά εξαλείφονται, εξέλιξη που συμβαίνει για πρώτη φορά σε πρόγραμμα διάσωσης χώρας της ευρωζώνης. Τα κεφάλαιά θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση της «καλής» τράπεζας Κύπρου.
Θέτει σε καθεστώς επιτήρησης την Κύπρο για πρακτικές κατά του ξεπλύματος χρήματος με συμμετοχή ευρωπαϊκής επιτροπής και ανεξάρτητου οίκου
Εως 40% το κούρεμα
Η προκαταρκτική συμφωνία που επιτεύχθηκε κατά την διάρκεια δείπνου στο οποίο παρακάθισαν περίπου τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες, ο πρόεδρος Ν.Αναστασιάδης, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο Χέρμαν βαν Ρομπάι, ο Μάριο Ντράγκι και η Κριστίν Λαγκάρντ έκανε λόγο για για «κούρεμα» 30 - 40% στην Τράπεζα Κύπρου, ωστόσο όπως επεσήμανε ο Ντάισελμπλουμ το ύψος του θα καθοριστεί στη συνέχεια.
ΔΗΛΩΣΕΙΣ
«Καταλήξαμε σε συμφωνία προς το συμφέρον της Κύπρου και της Ευρωζώνης», δήλωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.
«Θέλω να επισημάνω ότι κανένα από τα μέτρα δεν θα επηρεάσει καταθέσεις κάτω από 100.000 ευρώ, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup»,Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Το πακέτο, θα επιτρέψει την επίτευξη μίας κανονική λειτουργία και ενός σταθερού περιβάλλοντος πολύ σύντομα στην Κύπρο, πρόσθεσε ο Ντάισελμπλουμ.
«Η συμφωνία στην οποία κατέληξε νωρίς σήμερα η Λευκωσία με τους διεθνείς πιστωτές «θέτει τέλος στις αβεβαιότητες που επιδρούσαν στην Κύπρο και στην ευρωζώνη»
Το ποσό δανεισμού της Κύπρου από τους πιστωτές -την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο- παραμένει αμετάβλητο και «θα ανέλθει σε 10 δισεκατομμύρια ευρώ», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Eurogroup και Ολλανδός υπουργός Οικονομικών.
Για μία διαρκή, ανθεκτική και πλήρως χρηματοδοτούμενη λύση έκανε λόγο η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, μετά το τέλος της συνόδου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Η ίδια αναμένει να είναι σε θέση να συστήσει το εκτελεστικό συμβούλιο του ΔΝΤ μέσα στις επόμενες εβδομάδες, με στόχο να προσδιοριστεί η συμμετοχή του Ταμείου στο πακέτο στήριξης της Κύπρου.
Παράλληλα, η Κριστίν Λαγκάρντ συνεχάρη τις κυπριακές Αρχές που πήραν γενναίες αποφάσεις για τις τράπεζες της χώρας.
«Ήταν μία ακόμη δύσκολη νύχτα. Περιττό να πω ότι είναι ένας μακρύς και δύσκολος δρόμος», δήλωσε ο Όλι Ρεν.
«Το εγγύς μέλλον θα είναι πολύ δύσκολο για την Κύπρο και το λαό της, αλλά η Επιτροπή θα κάνει ό,τι καλύτερο για να απαλύνει το σοκ», πρόσθεσε. Οπως ανέφερε ο κ.Ρεν, σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση θα συσταθεί μία ομάδα δράσης που θα παρέχει τεχνική βοήθεια στις αρχές με επίκεντρο την ανάπτυξη και τις θέσεις εργασίας.
«Είναι αναγκαίο για τον κυπριακό λαό να ανοικοδομήσει την οικονομία της σε μία νέα βάση. Η Κύπρος και οι Κύπριοι τα έχουν καταφέρει σε πολύ δύσκολους καιρούς και ξέρετε τι εννοώ», επεσήμανε ο Ολι Ρεν.
Δεν απαιτείται επικύρωση από τη κυπριακή βουλή η συμφωνία που συνήψε σήμερα η Κύπρος με τους διεθνείς πιστωτές, όπως δήλωσε σήμερα ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ τόνισε ότι η Μπουντεσταγκ σε περίπτωση που διεξαχθεί ψηφοφορία, θα εγκρίνει τη συμφωνία.
Ρέγκλινγκ: Αρχές Μαΐου η πρώτη δόση
Σε χρονικό διάστημα μικρότερο των δύο μηνών αναμένεται να γίνει η εκταμίευση της πρώτης δόσης του δανείου προς την Κύπρο, όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) Κλάους Ρέγκλινγκ, μετά την έγκριση συμφωνίας για το πακέτο οικονομικής βοήθειας στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.
«Θα πρέπει να είμαστε σε θέση να κάνουμε την πρώτη εκταμίευση στις αρχές Μαΐου», δήλωσε ο Ρέγκλινγκ.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ EUROGROUP
Το Eurogroup συμφώνησε με τις κυπριακές αρχές σε βασικά ζητήματα, απαραίτητα για το μελλοντικό μακροοικονομικό πρόγραμμα προσαρμογής. Η συμφωνία αυτή έχει τη στήριξη όλων των χωρών - μελών της ευρωζώνης, καθώς και των τριών οργανισμών. Το Eurogroup εκφράζει την πλήρη στήριξή του στον κυπριακό λαό σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Το πρόγραμμα θα αντιμετωπίσει τις εξαιρετικές προκλήσεις της Κύπρου και θα αποκαταστήσει τη βιωσιμότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα, με την προοπτική αποκατάστασης μίας βιώσιμης ανάπτυξης και υγιών δημοσιονομικών για τα επόμενα χρόνια.
Το Eurogroup χαιρετίζει τα σχέδια αναδιάρθρωσης του δημοσιονομικού τομέα όπως εξειδικεύονται στο παράρτημα. Τα μέτρα αυτά θα δημιουργήσουν τη βάση για την αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα. Ειδικότερα, διασφαλίζουν όλες τις καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, σύμφωνα με τις κοινοτικώς προβλεπόμενες αρχές.
Το πρόγραμμα θα περιέχει μία αποφασιστική προσέγγιση στην αντιμετώπιση ανισορροπιών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Θα υπάρξει συρρίκνωση του τραπεζικού τομέα ώστε να φτάσει το μέσο όρο της ΕΕ μέχρι το 2018. Επιπρόσθετα οι κυπριακές αρχές επαναβεβαίωσαν τη δέσμευσή τους να εντείνουν τις προσπάθειές τους στα πεδία της δημοσιονομικής προσαρμογής, των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων και των ιδιωτικοποιήσεων.
Το Eurogroup χαιρετίζει τους Ορους Αναφοράς για τη δημιουργία μιας ανεξάρτητης αξιολόγησης της εφαρμογής των νόμων για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες στα κυπριακά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, συμπεριλαμβανομένης της Επιτροπής MONEYVAL και διεθνούς ελεγκτικού μηχανισμού και έλαβε διαβεβαιώσεις ότι η η έναρξη του ελέγχου θα είναι άμεση. Σε περίπτωση προβλημάτων στην εφαρμογή του πλαισίου ελέγχου, αυτές θα επιλύονται ως μέρος των όρων του προγράμματος.
Το Eurogroup χαιρετίζει επίσης τις δεσμεύσεις των κυπριακών αρχών να λάβουν περαιτέρω μέτρα. Αυτά τα μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση της παρακράτησης φόρου στα εισοδήματα κεφαλαίου και του ποσοστού φορολόγησης στις επιχειρήσεις.
Το Eurogroup προσβλέπει σε μία συμφωνία μεταξύ της Κύπρου και της Ρωσίας για τη χρηματοδοτική συνεισφορά.
Το Eurogroup κάνει έκκληση για άμεση εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας σχετικά με τα ελληνικά υποκαταστήματα κυπριακών τραπεζών, συμφωνία η οποία προστατεύει τη σταθερότητα τόσο του ελληνικού, όσο και το κυπριακού τραπεζικού συστήματος.
Το Eurogroup ζητεί από τις κυπριακές αρχές και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συνεργασία με την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να οριστικοποιήσουν το μνημόνιο στις αρχές Απριλίου.
Το Eurogroup καταγράφει την πρόθεση των κυπριακών αρχών να αποζημιώσουν πιθανά μεμονωμένα θύματα δόλιων πρακτικών χρεοκοπίας σύμφωνα με τις καθιερωμένες νόμιμες διαδικασίες, εκτός του προγράμματος.
Το Eurogroup λαμβάνει υπόψη του την απόφαση των αρχών να θεσπίσουν διοικητικά μέτρα, κατάλληλα για την υφιστάμενη και εξαιρετική κατάσταση του κυπριακού χρηματοπιστωτικού τομέα και να επιτρέψει την άμεση επαναλειτουργία των τραπεζών.
Το Eurogroup υπογραμμίζει ότι τα διοικητικά αυτά μέτρα θα είναι προσωρινά, αναλογικά και χωρίς διακρίσεις, και ότι υπόκεινται σε αυστηρό έλεγχο αναφορικά ως προς το αντικείμενο και τη διάρκειά τους σε συμφωνία με την κείμενη νομοθεσία.
Στο πλαίσιο αυτό το Eurogroup επανεπιβεβαιώνει, όπως δηλώθηκε ήδη και στις 16 Μαρτίου, ότι -κατ' αρχήν- η χρηματοδοτική βοήθεια στην Κύπρο σκοπεύει στη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας στην Κύπρο και στην ευρωζώνη στο σύνολό της, παρέχοντας οικονομική βοήθεια 10 δισ. ευρώ. Για το Eurogroup θα ήταν ευπρόσδεκτη η συμμετοχή του ΔΝΤ στη χρηματοδότηση του προγράμματος. Μαζί με τις αποφάσεις της Κύπρου, θα έχει ως αποτέλεσμα ένα πλήρες πρόγραμμα χρηματοδότησης που θα επιτρέψει στο δημόσιο χρέος της Κύπρου να παραμείνει σε βιώσιμη πορεία.
Το Eurogroup αναμένει ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του ESM θα είναι σε θέση να επικυρώσει επισήμως την συμφωνία για οικονομική βοήθεια έως την 3η εβδομάδα του Απριλίου και υπό τον όρο ολοκλήρωσης των κυπριακών διαδικασιών.

Παράρτημα
Υστερα από παρουσίαση εκ μέρους των κυπριακών αρχών των σχεδίων τους, τα οποία χαιρετίστηκαν από το Eurogroup, συμφωνήθηκαν τα κάτωθι:

1. Η Λαϊκή θα τεθεί σε άμεση εκκαθάριση με πλήρη συμμετοχή των μετόχων και των ομολογιούχων καθώς και των καταθετών μη εγγυημένων καταθέσεων. (άνω των 100.000 ευρώ).
2. Η Λαϊκή θα διαχωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα. Η κακήτράπεζα, εν καιρώ, θα κλείσει.
3. Η καλή τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Θα πάρει μαζί της το χρέος ύψους 9 δισ. της Λαϊκής προς τον Εκτακτο Μηχανισμό Παροχής Ρευστότητας(ELA). Μόνο οι μη εγγυημένες καταθέσεις (σσ: άνω των 100.000 ευρώ) στην Τράπεζα Κύπρου θα παραμείνουν παγωμένες έως την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης και ακολούθως θα υπόκεινται στις προβλεπόμενες συνθήκες.
4. Το Δ.Σ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας θα παρέχει ρευστότητα στην Τράπεζα Κύπρου βάσει των ισχυόντων κανόνων.
5. Η Τράπεζα Κύπρου θα ανακεφαλαιοποιηθεί μέσω κουρέματος με αντάλλαγμα την παροχής ομολόγων για τις μη εγγυημένες καταθέσεις (άνω των 100.000 ευρώ) και πλήρη συμμετοχή ομολογιούχων και κατόχων μετοχών.
6. Η μετατροπή θα είναι τέτοια που θα διασφαλίζει το 9% των κεφαλαίων με την ολοκλήρωση του προγράμματος.
7. Όλοι οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ θα είναι πλήρως προστατευμένοι σύμφωνα με την κείμενη ευρωπαϊκή νομοθεσία.
8. Τα 10 δισεκατομμύρια δεν θα χρησιμοποιηθούν για την ανακεφαλαιοποίηση των δύο τραπεζών.
Το Eurogroup είναι πεπεισμένο ότι η λύση αυτή είναι ο καλύτερος τρόπος από εδώ και πέρα για τη διασφάλιση της συνολικής βιωσιμότητας και σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα της Κύπρου και της ικανότητάς του να χρηματοδοτεί την κυπριακή οικονομία.

ΠΗΓΗ:  http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22770&subid=2&pubid=63802121

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου