Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ιδιοκτήτης του Φ.Α. η Κυπριακή Δημοκρατία, Απαντά στον Νταβούτογλου ο Κασουλίδης

Ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του κυπριακού κράτους όπως αυτό θα μετεξελιχθεί με τη λύση και στον κυπριακό λαό ο οποίος αποτελείται από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, χωρίς να περιλαμβάνονται οι έποικοι.
Αυτό αναφέρει σε δήλωσή του ο υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε απάντηση προς το τουρκικό ΥΠΕΞ και τον Νταβούτογλου.


Ο κ. Κασουλίδης σημειώνει ότι ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, ανήκει στο μόνο κράτος, στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία και το σύνολο του κυπριακού λαού.

Ο ΥΠΕΞ αναφέρει εξάλλου ότι με τη λύση του Κυπριακού, ο φυσικός πλούτος της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, θα παραμείνει στην ιδιοκτησία του κυπριακού κράτους όπως αυτό θα μετεξελιχθεί με τη λύση και στον κυπριακό λαό ο οποίος αποτελείται από τις δύο κοινότητες της Κύπρου, χωρίς να περιλαμβάνονται οι έποικοι.

Συμπληρώνει ότι είναι δικαίωμα και υποχρέωση της Κυπριακής Κυβέρνησης να διαχειρίζεται τον φυσικό πλούτο της Κύπρου, περιλαμβανομένων και των υδρογονανθράκων, προς όφελος της Κύπρου και του κυπριακού λαού, κατά τον ίδιο τρόπο και στην ίδια έκταση που έχει τέτοιο δικαίωμα και τέτοια υποχρέωση η κυβέρνηση κάθε ανεξάρτητου, κυρίαρχου και δημοκρατικού κράτους. Εξάλλου, αναφέρει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση απορρίπτει κατηγορηματικά κάθε ιδέα και πρόταση για λύση δύο κρατών.

«Οι Συμφωνίες του 1960, στις οποίες αναφέρεται ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, δημιούργησαν ένα κράτος στην Κύπρο», προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών. Συμπληρώνει ότι η Τουρκία, η οποία αρέσκεται στο να επαναλαμβάνει ότι είναι εγγυήτρια δύναμη, θα πρέπει να θυμάται ότι υπέγραψε συμφωνίες οι οποίες εγγυούνταν την ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα και ασφάλεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Οι τουρκικές αναφορές σε δύο λαούς, σε συνιδιοκτησία του νησιού, σε ισομερή διαμοιρασμό των υδρογονανθράκων και σε δύο κράτη στην Κύπρο συνιστούν άρνηση και παραβίαση των όσων η ίδια εγγυήθηκε», προσθέτει.
Ακόμη, αναφέρει ότι ο κυπριακός λαός περνά δύσκολες ώρες λόγω της μεγάλης οικονομικής κρίσης, ενώ η τουρκική Κυβέρνηση, με την όλη συμπεριφορά της δείχνει φανερά ότι προσπαθεί να εκμεταλλευθεί ακόμη και αυτές τις δύσκολες ώρες για να αποκομίσει πολιτικά και οικονομικά οφέλη.


ΠΗΓΗ: http://www.energia.gr/article.asp?art_id=68319

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου