Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

«Όχι» γερμανικού δικαστηρίου για την κάλυψη δίκης νεοναζί από τούρκους δημοσιογράφους

Σε ολοένα κλιμακούμενη αντιπαράθεση βρίσκεται η Τουρκία με το γερμανικό υπουργείο Δικαιοσύνης αφότου ζήτησε από δικαστήριο του Μονάχου να εξασφαλίσει πρόσβαση σε τούρκους δημοσιογράφους  για τη δίκη πέντε νέο-ναζί οι οποίοι κατηγορούνται  για τις χειρότερες ακροδεξιές τρομοκρατικές επιθέσεις στην ιστορία της Γερμανίας


Οι πέντε, που αναμένεται να δικαστούν στο Μόναχο τον επόμενο μήνα κατηγορούνται για τους φόνους μιας αστυνομικού και εννέα μεταναστών, συμπεριλαμβανομένων ενός Έλληνα και οκτώ Τούρκων μικροπωλητών.
Με την αιτιολογία ότι οι τούρκοι δημοσιογράφοι κατέθεσαν την αίτηση για να τους δοθεί πρόσβαση στην ακροαματική διαδικασία πολύ αργά, αρνήθηκαν να κάνουν δεκτό το αίτημά τους, προκαλώντας την άμεση αντίδραση της τουρκικής κυβέρνησης.

 Η Άγκυρα ζήτησε επισήμως από το δικαστήριο να αναθεωρήσει την απόφασή του δεδομένης της σημασίας της δίκης για την Τουρκία, την ώρα που στην Γερμανία ζουν και εργάζονται σχεδόν τρία εκατομμύρια τούρκοι μετανάστες.

Η επίτροπος σε θέματα Δικαιοσύνης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Βιβιάνε Ρέντινγκ δήλωσε ότι είναι το πιο φυσιολογικό πράγμα στον κόσμο να θέλουν ξένοι δημοσιογράφοι να παρακολουθήσουν μια τέτοια δίκη - ειδικά αν τα θύματα προέρχονται από την χώρα τους».

Οι δικαστές του Μονάχου υποστηρίζουν ότι προτίμησαν να δώσουν δημοσιογραφική πρόσβαση μόνο σε όσους αιτήθηκαν πρώτοι κάτι τέτοιο και ότι χρησιμοποιώντας άλλα κριτήρια θα είχαν καταλήξει με νομικές κατηγορίες για πολιτική προκατάληψη. «Μπορεί να έχει ο Τύπος επάνω μας, αλλά τουλάχιστον δεν διακινδυνεύουμε την ίδια την υπόθεση», είπε η δικαστής Μαργκαρέτε Νέτζελ.

Παρόλα αυτά, η απόφαση αυτή σημαίνει ότι μόλις 50 δημοσιογράφοι έχουν εξασφαλίσει την είσοδό τους στη δίκη, ενώ οι εναπομείναντες 175, μεταξύ των οποίων και οι οκτώ Τούρκοι έχουν τοποθετηθεί σε λίστα αναμονής - αλλά μπορεί να τοποθετηθούν στον χώρο για το ευρύ κοινό. Οι δικαστές επιμένουν ότι η υπόθεση πρέπει να εκδικαστεί στην σχετικά μικρή αίθουσα των 250 ατόμων επειδή είναι η μόνη που είναι εφοδιασμένη με τα κατάλληλα συστήματα ασφαλείας.

Παρά την έκκληση της γερμανικής κυβέρνησης να αναθεωρηθεί η επίμαχη απόφαση του δικαστηρίου και να επιτραπεί τελικά η είσοδος στους τούκους δημοσιογράφους, το δικαστήριο παραμένει ανένδοτο, δηλώνοντας ότι «οι δικαστικές αρχές δεν αποφασίζουν με βάση το αν κάποιος είναι Τούρκος ή όχι».


Πηγή: Το BHMA

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου