Κυριακή 31 Μαρτίου 2013

Ο Καναδός που κόβει... νόμισμα για να σώσει τους Κυπρίους

Με τις τράπεζες κλειστές επί μέρες και τους τραπεζικούς λογαριασμούς «παγωμένους», η Κύπρος επελέγη ως το ιδανικό «σκηνικό» για να φιλοξενήσει το πρώτο ΑΤΜ για το ιντερνετικό νόμισμα bitcoin από τον ευρηματικό επιχειρηματία Τζεφ Μπέρουικ.
Ο Καναδός που κόβει... νόμισμα για να σώσει τους Κυπρίους
Ο ευφάνταστος Καναδός ανακοίνωσε την πρόθεσή του να δώσει σάρκα και οστά σε ένα νόμισμα το οποίο αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ως μέσο συναλλαγών στο Διαδίκτυο και να δημιουργήσει τα πρώτα αυτόματα μηχανήματα αναλήψεων, από όπου οι Κύπριοι -και στη συνέχεια και άλλοι λαοί- θα παίρνουν χαρτονομίσματα.
Δεν είναι η πρώτη φορά που ο 43χρονος επιχειρηματίας έχει πρωτοποριακές ιδέες, οι οποίες απορρίπτονται αρχικά ως ανεδαφικές και στη συνέχεια καταφέρνουν να του αποφέρουν πολλά χρήματα ως επιτυχημένες επιχειρηματικές κινήσεις.

Το 1994 ο Μπέρουικ ίδρυσε τη StockHouse Media corporation, μια οικονομική ιστοσελίδα που κατάφερε να εκτοπίσει από την αγορά του Καναδά μεγαθήρια και να αποφέρει μέσα σε λιγότερο από πέντε χρόνια 40 εκατομμύρια δολάρια στον ιδιοκτήτη της. Ο Μπέρουικ επένδυσε όλα τα χρήματα στην επέκταση του ομίλου του, που έφτασε να λειτουργεί σε 8 χώρες.
Πολύ σύντομα άρχισε να παρέχει και άλλες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα διαβατήρια και απόκτηση δεύτερης υπηκοότητας σε διάφορες χώρες. Μέσω του TDV, που ανήκει στον όμιλο του Μπέρουικ, μπορεί κανείς να διευκολυνθεί στην απόκτηση υπηκοότητας σε ορισμένες εξωτικές χώρες, όπως η Δομινικανή Δημοκρατία, η Καμπότζη και τα Nησιά Σεντ Κιτς. Ακόμη έχει ξενοδοχεία στο Ακαπούλκο και έχει προχωρήσει σε διάφορες επενδύσεις ανά τον κόσμο.
Ο έξυπνος μάνατζερ «οσμίστηκε» την ευκαιρία που του προσφέρει η κρίση στην Κύπρο για δωρεάν δημοσιότητα του εγχειρήματός του, και ανακοίνωσε τα σχέδιά του να αξιοποιήσει το bitcoin, παρότι δεν είναι δικής του επινόησης. «Αν οι Κύπριοι είχαν αγοράσει Bitcoins με τις αποταμιεύσεις τους, σήμερα θα είχαν απρόσκοπτη πρόσβαση στα κεφάλαιά τους» δήλωσε σε διεθνή μέσα. Το νόμισμα-φάντασμα δημιουργήθηκε το 2009 από έναν προγραμματιστή που είναι γνωστός μόνο με το ψευδώνυμό του, το Σατόσι Νακαμότο και δεν υπόκειται σε κανέναν κρατικό έλεγχο, ούτε αφήνει πίσω του κάποιο ίχνος.
Αυτά είναι και τα πλεονεκτήματα του εικονικού νομίσματος που διαπιστώνει ο Μπέρουικ, ο οποίος αναφέρει ότι το bitcoin πληροί τις προδιαγραφές των χρημάτων που είχε θέσει ο Αριστοτέλης: είναι ανθεκτικό, όπως αποδεικνύεται αφού υπάρχει παρά τις επιθέσεις από χάκερ που έχει δεχθεί. Μεταφέρεται εύκολα, και μάλιστα ο Μπέρουικ αποκάλυψε οτι σκοπεύει να δημιουργήσει και μια κάρτα ή μικρή αποθηκευτική μονάδα για την περιουσία κάθε καταθέτη.
Τα πλεονεκτήματά του
Το bitcoin διαιρείται στα οκτώ, έχει πεπερασμένο αριθμό νομισμάτων που μπορούν να εκδοθούν, και συγκεκριμένα 21.000.000, που κατά τον Καναδό επιχειρηματία είναι υπεραρκετά για να εξυπηρετήσουν τις ανάγκες του παγκόσμιου πληθυσμού. Το κυριότερο πλεονέκτημά του, σύμφωνα με τον Μπέρουικ και το περιβάλλον του, είναι ότι δεν έχει καμιά εξάρτηση από κεντρικές τράπεζες, κράτη και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.
Η Κύπρος δεν είναι η μοναδική χώρα που ο Μπέρουικ θέλει να εγκαταστήσει τα ΑΤΜ που θα μετατρέπουν το εικονικό σε πραγματικό χρήμα. Κατά την άποψή του η αρχή πρέπει να γίνει από χώρες που έχουν περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίου, όπως για παράδειγμα η Αργεντινή και το Ιράν.
Ταυτόχρονα στοχεύει σε κράτη που εκείνος θεωρεί ότι έχουν υιοθετήσει ένα ελεύθερο οικονομικό μοντέλο, όπως η Χιλή και περιοχές των ΗΠΑ όπου ζουν πολλοί «ανοιχτόμυαλοι άνθρωποι», όπως εξηγεί.
Ο Μπέρουικ, άλλωστε, έχει πολύ συγκεκριμένη άποψη για το πώς πρέπει να γίνεται η διακίνηση των χρημάτων, δηλαδή χωρίς κανέναν περιορισμό.
Δεν είναι τυχαίο ότι οι απόψεις του χαρακτηρίζονται αναρχικές, είναι άθεος και υποστηρίζει τόσο οικονομικά όσο και έμπρακτα κάθε πρωτοβουλία που στρέφεται γύρω από την ενίσχυση των ατομικών ελευθεριών.
Εμφανίζεται αρκετά κυνικός στις αναλύσεις που γράφει στο προσωπικό του μπλογκ, όπως για παράδειγμα όταν επιχειρηματολογεί για ποιους λόγους δεν χρειάζεται να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός.
Υποστήριζε εδώ και χρόνια ότι οι αποταμιεύσεις πρέπει να γίνονται σε χρυσό, και δηλώνει ευθαρσώς ότι αποστρέφεται τις έννοιες του κράτους και των κεντρικών τραπεζών, τις οποίες χαρακτηρίζει ως «τους μεγαλύτερους εχθ-ρούς της ανθρωπότητας».
ΞΕΠΛΥΜΑ Ή ΤΖΟΓΟΣ
Αλλοι μιλούν για «φούσκα» και άλλοι για το τελευταίο ασφαλές καταφύγιο
Παρότι πολλοί αναλυτές συνδέουν την άνοδο του Bitcoin, που αυτή τη στιγμή εκτιμάται ότι ισοδυναμεί με περίπου 90 δολάρια, με την κρίση στην Κύπρο, η ραγδαία αύξησή του δεν ήρθε εν μία νυκτί. Τους τελευταίους μήνες το εικονικό νόμισμα, που μπορεί να το αποκτήσει κανείς λύνοντας σύνθετα μαθηματικά προβλήματα ή χρεώνοντας μια πιστωτική κάρτα συνδεδεμένη με το εικονικό χρηματιστήριο, έχει αποτελέσει αντικείμενο τζόγου.
Μάλιστα έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον των αμερικανικών Αρχών, που ζητούν να συμμορφωθεί με τη νομοθεσία περί ξεπλύματος χρήματος. Κάποιοι οικονομολόγοι ελπίζουν ότι το bitcoin θα αποτελέσει το τελευταίο ασφαλές καταφύγιο σε μια παγκόσμια οικονομία που καταρρέει, ωστόσο οι περισσότεροι προειδοποιούν ότι πρόκειται για μια «φούσκα», μια πυραμίδα, που σύντομα θα περάσει στην αφάνεια.
Ο Μπέρουικ, πάντως, πιστεύει ότι όλες αυτές οι επιθέσεις που δέχεται το εικονικό νόμισμα αποδεικνύουν πως πραγματικά υπάρχει βάση στη βιωσιμότητά του και στην αξία του. Ισχυρίζεται, δε, ότι ακόμη και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναγνώρισε έμμεσα το bitcoin, κάνοντας λόγο για πλήγμα της αξιοπιστίας των κεντρικών τραπεζών από τα ιντερνετικά νομίσματα.
Για τον ίδιο τον επιχειρηματία, το bitcoin είναι το νόμισμα του μέλλοντος, που θα απαλλάξει τους καταθέτες από το άγχος των κρατικών παρεμβάσεων και περιορισμών στους λογαριασμούς τους.
ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου