Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ανέτοιμοι μπροστά σε μια ευρωπαϊκή Φουκουσίμα

Η «προσομοίωση ακραίων καταστάσεων» που έγινε σε 145 πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Ε.Ε. και σε 20 αντιδραστήρες εκτός Ευρώπης, μετά το ατύχημα στη Φουκουσίμα, αποδείχθηκε ατελής, δεδομένου ότι δεν έλαβε υπ' όψιν τους κινδύνους από δευτερογενή συμβάντα, φθορά υλικού, ανθρώπινα σφάλματα και, ειδικά, ελαττώματα εντός των δοχείων των αντιδραστήρων, και κατά συνέπεια ακόμη και η επιτυχής ολοκλήρωση της προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων δεν θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλεια ενός πυρηνοηλεκτρικού σταθμού.
Δύο χρόνια από την τραγωδία στη Φουκουσίμα, όσοι βίωσαν την απώλεια αγαπημένων τους δεν ξεχνούν - αντίθετα με άλλους, που προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν...Δύο χρόνια από την τραγωδία στη Φουκουσίμα, όσοι βίωσαν την απώλεια αγαπημένων τους δεν ξεχνούν - αντίθετα με άλλους, που προσποιούνται ότι δεν καταλαβαίνουν...Το καμπανάκι του κινδύνου σ' ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη κρούεται σε Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την «Αξιολόγηση των κινδύνων και της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών στην Ε.Ε.», που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ολομέλεια, αλλά δεν έτυχε προβολής ανάλογης των συμπερασμάτων του.
Υψηλού κινδύνου
Σεισμοί, φυσικές καταστροφές, πτώσεις αεροσκαφών θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν ήδη στην Ευρώπη ή που ετοιμάζονται να στηθούν σε χώρες οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο σεισμικού και παλιρροϊκού κινδύνου, όπως η Τουρκία, υπογραμμίζεται στο Ψήφισμα.
Οπως ρητά τονίζεται, η προσομοίωση ακραίων καταστάσεων που πραγματοποιήθηκε από την Κομισιόν και την ομάδα ENSREG είχε περιορισμένο εύρος και αποσκοπούσε κυρίως στην αξιολόγηση της ανθεκτικότητας και ετοιμότητας των πυρηνοηλεκτρικών σταθμών απέναντι σε εξαιρετικά ακραία εξωτερικά συμβάντα, αλλά δεν έλαβε καθόλου υπ' όψιν της τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα είχε στην ασφάλεια των πυρηνοηλεκτρικών σταθμών μία πτώση αεροσκάφους, λόγου χάρη.
Κι ενώ, όπως αναφέρεται, πάνω από 100.000 άτομα στην Ε.Ε. κατοικούν σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιομέτρων από 47 πυρηνοηλεκτρικούς σταθμούς με 111 αντιδραστήρες, η προσομοίωση ακραίων καταστάσεων δεν συμπεριέλαβε την ετοιμότητα εκτός των πυρηνικών σταθμών, για καταστάσεις άμεσης ανάγκης, παρά τη σημασία της για τον περιορισμό των επιπτώσεων τυχόν πυρηνικών ατυχημάτων στον πληθυσμό.
Αναφέροντας το Ψήφισμα ότι οι χώρες που δεν πραγματοποίησαν διαφανή προσομοίωση ακραίων καταστάσεων για την πυρηνική ασφάλεια ήταν η Λευκορωσία, η Ρωσία και η Τουρκία, υπογραμμίζει ότι οι προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων κατέδειξαν πως όλοι οι πυρηνοηλεκτρικοί σταθμοί πρέπει να υποβληθούν σε βελτιώσεις όσον αφορά την ασφάλεια στις εγκαταστάσεις τους, δεδομένου ότι έχει προσδιοριστεί σημαντικός αριθμός μέτρων τεχνικής αναβάθμισης και ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η υλοποίηση παλαιότερων μέτρων.
Η ανησυχία για μία πυρηνική «Φουκουσίμα» στην Ευρώπη εντείνεται και από τη διαπίστωση του Ευρωκοινοβουλίου ότι το κόστος λήψης των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούν στην Ε.Ε. θα φτάσει τα 10-25 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, που θα κληθούν να καταβάλουν, εφόσον τα έχουν, κράτη και φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία αυτών των αντιδραστήρων.

Προβλήματα στην ψύξη των αντιδραστήρων

Φόβο, ανησυχία και δυσάρεστες μνήμες προκάλεσαν τα προβλήματα στη λειτουργία ψύξης σε τρεις αντιδραστήρες του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, μετά τη διακοπή ηλεκτρικού ρεύματος που σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας.
Δύο χρόνια από την τραγική επέτειο του πυρηνικού ολέθρου στη Φουκουσίμα, η εταιρεία Tokyo Electric Power (Tepco) βρίσκεται και πάλι στο επίκεντρο λόγω της ξαφνικής διακοπής στη λειτουργία ψύξης των πυρηνικών καυσίμων στους αντιδραστήρες 4, 5 και 6, με την κυβέρνηση της Ιαπωνίας να της παρέχει ακόμη μια φορά προστασία.
Σχεδόν 24 ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος της εταιρείας, Κενίτσι Τανάμπε, ανακοίνωσε την αποκατάσταση της λειτουργίας ψύξης στους τρεις αντιδραστήρες, γεγονός που απέκλεισε το ενδεχόμενο οι ράβδοι χρησιμοποιημένου και αχρησιμοποίητου καυσίμου, που φυλάσσονται στις αποθήκες, να εκτεθούν στον αέρα και να προκαλέσουν νέο πυρηνικό όλεθρο.
Σύμφωνα με την Tepco, η θερμοκρασία του νερού που μετρήθηκε στους αντιδραστήρες μετά τη διακοπή ρεύματος δεν ξεπέρασε τους 30,5 βαθμούς Κελσίου, με όριο κινδύνου τους 65, με τον καθηγητή στο τμήμα Πυρηνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Κιότο, Ακιο Κογιάμα, να υποστηρίζει ότι «όσο οι ράβδοι εξακολουθούν να είναι βυθισμένοι στο νερό και δεν εκτίθενται στον αέρα, η κατάσταση δεν είναι επικίνδυνη». Γ.Ζ.
Του ΝΙΚΟΥ ΡΟΥΣΣΗ
ΠΗΓΗ: http://www.enet.gr/?i=news.el.kosmos&id=351698
(Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου