Το καμπανάκι του κινδύνου σ' ό,τι αφορά την πυρηνική ασφάλεια στην Ευρώπη κρούεται σε Ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου για την «Αξιολόγηση των κινδύνων και της ασφάλειας των πυρηνικών σταθμών στην Ε.Ε.», που εγκρίθηκε την περασμένη εβδομάδα από την Ολομέλεια, αλλά δεν έτυχε προβολής ανάλογης των συμπερασμάτων του.
Υψηλού κινδύνου
Σεισμοί, φυσικές καταστροφές, πτώσεις αεροσκαφών θα μπορούσαν να τινάξουν στον αέρα την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων που λειτουργούν ήδη στην Ευρώπη ή που ετοιμάζονται να στηθούν σε χώρες οι οποίες χαρακτηρίζονται από υψηλό επίπεδο σεισμικού και παλιρροϊκού κινδύνου, όπως η Τουρκία, υπογραμμίζεται στο Ψήφισμα.
Οπως ρητά τονίζεται, η προσομοίωση ακραίων καταστάσεων που πραγματοποιήθηκε από την Κομισιόν και την ομάδα ENSREG είχε περιορισμένο εύρος και αποσκοπούσε κυρίως στην αξιολόγηση της ανθεκτικότητας και ετοιμότητας των πυρηνοηλεκτρικών σταθμών απέναντι σε εξαιρετικά ακραία εξωτερικά συμβάντα, αλλά δεν έλαβε καθόλου υπ' όψιν της τις ενδεχόμενες συνέπειες που θα είχε στην ασφάλεια των πυρηνοηλεκτρικών σταθμών μία πτώση αεροσκάφους, λόγου χάρη.
Κι ενώ, όπως αναφέρεται, πάνω από 100.000 άτομα στην Ε.Ε. κατοικούν σε απόσταση μικρότερη των 30 χιλιομέτρων από 47 πυρηνοηλεκτρικούς σταθμούς με 111 αντιδραστήρες, η προσομοίωση ακραίων καταστάσεων δεν συμπεριέλαβε την ετοιμότητα εκτός των πυρηνικών σταθμών, για καταστάσεις άμεσης ανάγκης, παρά τη σημασία της για τον περιορισμό των επιπτώσεων τυχόν πυρηνικών ατυχημάτων στον πληθυσμό.
Αναφέροντας το Ψήφισμα ότι οι χώρες που δεν πραγματοποίησαν διαφανή προσομοίωση ακραίων καταστάσεων για την πυρηνική ασφάλεια ήταν η Λευκορωσία, η Ρωσία και η Τουρκία, υπογραμμίζει ότι οι προσομοιώσεις ακραίων καταστάσεων κατέδειξαν πως όλοι οι πυρηνοηλεκτρικοί σταθμοί πρέπει να υποβληθούν σε βελτιώσεις όσον αφορά την ασφάλεια στις εγκαταστάσεις τους, δεδομένου ότι έχει προσδιοριστεί σημαντικός αριθμός μέτρων τεχνικής αναβάθμισης και ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί η υλοποίηση παλαιότερων μέτρων.
Η ανησυχία για μία πυρηνική «Φουκουσίμα» στην Ευρώπη εντείνεται και από τη διαπίστωση του Ευρωκοινοβουλίου ότι το κόστος λήψης των απαραίτητων μέτρων ασφάλειας στους πυρηνικούς αντιδραστήρες που λειτουργούν στην Ε.Ε. θα φτάσει τα 10-25 δισ. ευρώ για τα επόμενα χρόνια, που θα κληθούν να καταβάλουν, εφόσον τα έχουν, κράτη και φορείς που είναι υπεύθυνοι για τη λειτουργία αυτών των αντιδραστήρων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου