Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

New York Times: Εναλλακτική πρόταση Gazprom για διάσωση της Κύπρου

Πρόταση για σχέδιο διάσωσης της Κύπρου φέρεται να κατέθεσε η ρωσική εταιρεία κολοσσός φυσικού αερίου, Gazprom, όπως αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας New York Times.
New York Times: Εναλλακτική πρόταση Gazprom για διάσωση της Κύπρου
Οπως αναφέρει το δημοσίευμα με τίτλο «Προστατεύοντας τους δικούς τους οι Ρώσοι εισηγούνται εναλλακτική λύση στον τραπεζικό φόρο», η Gazprom, φέρεται να «έδρασε σιωπηρά» προσφέροντας ένα ιδιωτικό σχέδιο διάσωσης. Αντί της φορολόγησης καταθέσεων, η Κύπρος θα μπορεί να αντλήσει χρήματα για τη διάσωση της οικονομίας της πουλώντας στην Gazprom δικαιώματα ερευνών στα κοιτάσματα φυσικού αερίου στη Μεσόγειο.
«Η μοίρα αυτής της πρότασης είναι αβέβαιη. Η Gazprom αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ότι έχει υποβάλει κάποια πρόταση», επισημαίνει το δημοσίευμα. Περιγράφει ωστόσο το γεγονός ως δεδομένο και ως δείγμα του πώς μία υγιής εταιρεία είναι στενά συνδεδεμένη με τον Πούτιν και έχει συχνά χαρακτηριστεί κράτος εν κράτει, «είναι πρόθυμη να αδράξει την ευκαιρία και να εκμεταλλευθεί τις αδυναμίες και τον διχασμό εντός της Ευρώπης για να θεμελιώσει τη θέση και την ισχύ της».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, το βράδυ της Κυριακής, μία ημέρα αφότου η ΕΕ ανακοίνωσε το σχέδιό της, η τραπεζική θυγατρική της Gazprom, η Gazprombank, σύμφωνα με ρωσικά μέσα ενημέρωσης, φέρεται να έχει καταθέσει την πρότασή της στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.
«Ο ελιγμός της Gazprombank, ενώ στόχευσε ξεκάθαρα στο να ωφελήσει τη μητρική εταιρία, υπερτόνισε παράλληλα τη βαθειά εξάρτηση της ρωσικής πολιτικής και επιχειρηματικής ελίτ στο κυπριακό offshore τραπεζικό σύστημα», σημειώνουν οι ΝΥΤ.
«Η Gazprom έχει εισηγηθεί ιδιωτική διάσωση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος», αναφέρει η εφημερίδα, επικαλούμενη δηλώσεις του προέδρου της ικηγορικής εταιρείας που συμβουλεύει ρωσικές εταιρείες για επενδύσεις στην Κύπρο, Ντιμίτρι Αφανάσιεφ.
Το δημοσίευμα επισημαίνει ακόμη ότι δεν είναι σίγουρο πως η πρόταση θα κριθεί βιώσιμη. Παράλληλα, δημοσιεύει και τη δήλωση του εκπροσώπου της ρωσικής εταιρείας, Σεργκέι Κιπριάνοφ, ο οποίος αρνήθηκε ότι η εταιρεία έχει υποβάλει προσφορά. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ΝΥΤ, άλλο στέλεχος της εταιρείας ξεκαθάρισε στο ρωσικό πρακτορείο Itar - Tass ότι η Gazprombank, βρίσκεται σε συνομιλίες με την κυπριακή κυβέρνηση.
Τέλος, η εφημερίδα αναφέρεται και στις επαφές του Κύπριου υπουργού Οικονομικών, Μιχάλη Σαρρή με ρώσους αξιωματουχους στη Μόσχα.
ethnos.gr/Πηγή: New York Times

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου