Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Στα 21 Δισ. Δολάρια η Αξία των Μεταλλευμάτων στη Χαλκιδική

Επιφυλάξεις για τη δυνατότητα της ελληνικής πολιτείας να διαχειριστεί μία μεγάλη επένδυση, όπως αυτή της καναδικής El Dorado στα μεταλλεία χρυσού της Χαλκιδικής, όπου ελέγχει το 95% και του Περάματος Έβρου (100%) εξέφρασαν στελέχη της εταιρείας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν χθες, αφήνοντας να εννοηθεί πως η εταιρεία θα μπορούσε να αποχωρήσει αν δεν διαμορφωθεί ένα σταθερό και καθαρό τοπίο για τις επενδύσεις.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, η αξία των μεταλλευμάτων σε βάθος εικοσαετίας μπορεί να φθάνει στα 20 - 21 δισ. δολάρια σε τρέχουσες τιμές στη Χαλκιδική και γύρω στο 1,6 δισ. δολάρια στο Πέραμα, ενώ σε 1,6 δισ. ευρώ εκτιμώνται οι φόροι που θα μπορούσε να εισπράξει το ελληνικό δημόσιο σε ορίζοντα εικοσαετίας. Οσο για τις επενδύσεις για την εκμετάλλευση των μεταλλείων αυτές ανέρχονται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Ελληνικός Χρυσός», της εταιρείας που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία στη Χαλκιδική, Πέτρος Στρατουδάκης δήλωσε ότι η επένδυση είναι συμβατή με τους άλλους παραγωγικούς τομείς της περιοχής και ότι πραγματοποιείται με τους αυστηρότερους περιβαλλοντικούς κανονισμούς, με βάση την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Πρόσθεσε ότι το επενδυτικό σχέδιο δεν προβλέπει τη χρήση κυανούχου νατρίου για την επεξεργασία του χρυσού, ενώ για το αρσενικό, είπε ότι υπάρχει στην περιοχή και δεν είναι υλικό που μεταφέρει η εταιρεία. Εκτίμησε την αξία σε τρέχουσες τιμές των διαπιστωμένων μετάλλων (χρυσός, χαλκός, άργυρος, ψευδάργυρος και μόλυβδος) σε περίπου 11 δισ. δολ. σε βάθος 20ετίας, προσθέτοντας ότι υπάρχουν προοπτικές για τον εντοπισμό και την εκμετάλλευση πρόσθετων ποσοτήτων, ικανών να διπλασιάσουν την αξία των μετάλλων, στα 20 - 21 δισ. δολάρια.
Ας σημειωθεί ότι από τα διαπιστωμένα μέταλλα, ο χρυσός σήμερα αντιστοιχεί σε περίπου 55%.
«Το βασικό ζήτημα είναι αν αυτή τη στιγμή στη χώρα θα διαμορφώσουμε ένα καθαρό και μεθοδικό τοπίο για τις επενδύσεις. Αν ναι, θα μείνουμε, αν όχι.....» είπε, προσθέτοντας ότι «το ερώτημα είναι αν η ελληνική πολιτεία μπορεί να διαχειριστεί μία επένδυση τέτοιου μεγέθους» για να καταλήξει ότι «σε αυτό έχω επιφυλάξεις».
Απέδωσε τις τοπικές αντιδράσεις σε μικροπολιτικά συμφέροντα παραγόντων από όλα τα κόμματα, διευκρινίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν εννοεί κάποιο συγκεκριμένο πολιτικό κόμμα. Εθεσε πολλά ερωτήματα για τις θέσεις που εκφράζει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, λέγοντας ότι δεν αποτελεί μελέτη αλλά άποψη για την περιβαλλοντική μελέτη, η οποία εκπονήθηκε με τη συμμετοχή και 10 εργαστηρίων του ΑΠΘ, και ως γνωστόν έχει εγκριθεί από την κυβέρνηση.
Πρακτικές εξόρυξης
Σε απολογία 22 ύποπτοι για την επίθεση στις Σκουριές
Σε 22 υπόπτους για την εμπρηστική επίθεση στις Σκουριές κατέληξαν οι αστυνομικές αρχές που διεξάγουν τις έρευνες. Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη, όλοι οι ύποπτου, κάτοικοι της Ιερισσού και της Μ. Παναγιάς, έλαβαν κλήση σύμφωνα με την οποία καλούνται την Παρασκευή να δώσουν κατάθεση στους αστυνομικούς της Κρατικής Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, που έχει αναλάβει τη διενέργεια της προκαταρκτικής εξέτασης, ως ύποπτοι τέλεσης αξιόποινων πράξεων. Οπως έγινε γνωστό, είναι η τελευταία ενέργεια των αστυνομικών πριν σταλεί η δικογραφία που σχηματίστηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Χαλκιδικής, που θα αποφασίσει για την άσκηση ποινικών διώξεων.
(από την εφημερίδα "ΗΜΕΡΗΣΙΑ", 20/03/2013)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου