Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Μηνύματα για απόρριψη του Σχεδίου Β', δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους




Η τρόικα απορρίπτει το Σχέδιο Β΄ της Κύπρου, μεταδίδει το Dow Jones, την ώρα που φαίνεται ότι εμπόδια συναντούν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία, τόσο για το νέο δάνειο των 5 δισ. ευρώ όσο και για την πώληση των κυπριακών τραπεζών σε Ρώσους επενδυτές.
Σημειώνεται ότι το κυπριακό Σχέδιο Β'  προβλέπει την εξεύρεση των 5,8 δισ. ευρώ που θα προέρχονταν από το κούρεμα των καταθέσεων, από εσωτερικές πηγές.

Ανάμεσα στις λύσεις για την εξεύρεση του ποσού αναφέρονται η χρησιμοποίηση των αποθεματικών των κυπριακών ασφαλιστικών ταμείων και η επιβολή έκτακτου “τέλους βοήθειας” στους Κύπριους φορολογούμενους. Σύμφωνα με το Dow Jones, η τρόικα δεν πιστεύει ότι η χρήση των ταμείων είναι αποτελεσματική, καθώς αυτή η λύση φέρνει χρήμα στα κρατικά ταμεία, αλλά επιβαρύνει την ίδια στιγμή και το χρέος.
Παράλληλα εξετάζεται και η πρόταση του Αρχιεπισκόπου Κύπρου να υποθηκευθεί το σύνολο της εκκλησιαστικής περιουσίας προς βοήθεια του Δημοσίου.
Κρίσιμο στοιχείο του κυπριακού σχεδίου είναι η ρωσική βοήθεια, όμως, μια σχετική συμφωνία φαίνεται δύσκολη, έπειτα και από την ολοκλήρωση της πρώτης ημέρας των διαπραγματεύσεων, χωρίς αποτέλεσμα.
Όπως δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Μιχάλης Σαρρής από τη Μόσχα, καμία απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα για το ρωσικό δάνειο, προσθέτοντας πως οι συζητήσεις θα συνεχιστούν.
"Είχαμε μία πολύ ειλικρινή συζήτηση. Υπογραμμίσαμε τη δυσκολία της κατάστασης", δήλωσε ο κ. Σαρρής μετά τις συζητήσεις που είχε με τον υπ. Οικονομίας της Ρωσίας Anton Siluanov. "Θα συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας προκειμένου να βρούμε μία λύση ώστε να λάβουμε στήριξη", πρόσθεσε ο κ. Σαρρής.
Η Λευκωσία ζήτησε από τη Μόσχα νέο δάνειο 5 δισ. ευρώ, ενώ ζητά και την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου 2,5 δισ. ευρώ που έλαβε από τη Ρωσία το 2011, καθώς και τη μείωση του επιτοκίου που επί του παρόντος ανέρχεται στο 4,5%.
Την ίδια στιγμή, οι τελευταίες πληροφορίες κάνουν λόγο για δυσκολίες και στις συζητήσεις για την πώληση των κυπριακών τραπεζών σε Ρώσους επενδυτές. Παρότι το μεσημέρι κυκλοφόρησαν σενάρια περί προφορικής συμφωνίας για την πώληση της Cyprus Popular Bank, εντούτοις, οι πληροφορίες αυτές διαψεύσθηκαν αργότερα τόσο από τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο όσο και από την ίδια την τράπεζα.
Νεότερο σενάριο του πρακτορείου Dow Jones κάνει λόγο για εκκαθάριση των κυπριακών τραπεζών και πώληση της νέας οντότητας στη ρωσική τράπεζα, VTB Bank. Πάντως, η VTB  δήλωσε ότι δεν έχει σχέδια να αγοράσει ποσοστό σε καμία κυπριακή τράπεζα.
Οι πυρετώδεις διαπραγματεύσεις για την Κύπρο γίνονται υπό την πίεση του χρόνου, καθώς όσο περισσότερο μένουν κλειστές οι τράπεζες της χώρας, τόσο περιπλέκεται η οικονομική της κατάσταση.
Το Reuters μεταφέρει πληροφορίες για πιθανό άνοιγμα των τραπεζών αύριο, αλλά με περιορισμούς στη διακίνηση κεφαλαίων.
Από την άλλη πλευρά, η Ευρώπη πιέζει ασφυκτικά, απειλώντας να “κόψει” τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ. Το μοντέλο λειτουργίας των κυπριακών τραπεζών δεν ήταν βιώσιμο, είπε η Angela Merkel, ενώ Joerg Asmussen και Wolfgang Schaeuble προειδοποίησαν ότι η ΕΚΤ δεν μπορεί να συνεχίσει να χρηματοδοτεί αφερέγγυες τράπεζες.
Σημειώνεται ότι στην περίπτωση που η ΕΚΤ κόψει την πρόσβαση των κυπριακών τραπεζών στο μηχανισμό χρηματοδότησης ELA, ο κλάδος θα καταρρεύσει, αναγκάζοντας την κυβέρνηση να αποφασίσει την έξοδο από το ευρώ και το τύπωμα δικού της νομίσματος, για να στηρίξει το τραπεζικό σύστημα. 


Πηγή: Μηνύματα για απόρριψη του Σχεδίου Β', δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με τους Ρώσους | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/6075/minymata-gia-aporripsi-toy-shedioy-v-dyskoles-oi-diapragmateyseis-me-toys-rosoys#ixzz2O6YivC00

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου