Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία της πρώτης έκθεσης της Επιτροπής για το θέμα, παρόλο που ο αριθμός των ατόμων που διακινήθηκαν ως θύματα σωματεμπορίας εντός και προς την ΕΕ αυξήθηκε, οι καταδίκες σωματεμπόρων κατέγραψαν μείωση κατά 13%.
Στην Ελλάδα, τη συγκεκριμένη τριετία εντοπίστηκαν 289 άτομα ως θύματα εμπορίας ανθρώπων.
Σύμφωνα με μελέτη του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, στοιχεία της οποίας αναδημοσιεύει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, 880.000 άνθρωποι στην ΕΕ έχουν πέσει θύματα καταναγκαστικής εργασίας ή καταναγκαστικής σεξουαλικής εκμετάλλευσης.
To 62% εξ' αυτών έπεσαν θύματα εμπορίας για σεξουαλική εκμετάλλευση (95% γυναίκες και 5% άνδρες), το 25% έπεσαν θύματα καταναγκαστικής εργασίας (75% άνδρες και 25% γυναίκες) και το 14% είναι θύματα άλλων εγκληματικών δραστηριοτήτων (π.χ. εμπόριο παιδιών, αφαίρεση οργάνων, κυκλώματα επαιτείας κλπ).
Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, το 68% των θυμάτων εμπορίας ανθρώπων είναι γυναίκες, το 17% άνδρες, το 12% ανήλικα κορίτσια και το 3% ανήλικα αγόρια.
Επίσης, τα θύματα που εντοπίστηκαν στην ΕΕ προέρχονται, κυρίως, από τα κράτη- μέλη της ΕΕ (61%), από την Αφρική (14%), την Ασία (6%) και τη Λατινική Αμερική (5%).
Μεγαλύτερο πρόβλημα έχουν η Ιταλία, η Ρουμανία, η Ολλανδία, η Γαλλία αλλά και η Γερμανία.
Συγκεκριμένα η Ιταλία εμφανίζει τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων που συνολικά την εξεταζόμενη τριετία ανέρχονται σε 6.426 σε πληθυσμό περίπου 60 εκατομμυρίων.
Στη Ρουμανία καταγράφηκαν 3.174 θύματα σε πληθυσμό 21.462.186. Στην Ολλανδία ανέρχονται σε 2.728 άτομα σε πληθυσμό 16.574.989 ενώ στη Γαλλία με πληθυσμό 62.791.013 σε 2.327. Στη Γερμανία ο αριθμός των θυμάτων ανέρχεται σε 2.076 σε σύνολο πληθυσμού 81.802.257.
Τα περισσότερα θύματα που εντοπίστηκαν από τα κράτη- μέλη της ΕΕ προέρχονται από τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, ενώ τα περισσότερα θύματα με υπηκοότητα τρίτων χωρών είναι από τη Νιγηρία και την Κίνα.
Η ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για θέματα εσωτερικής αγοράς, Σεσίλια Μάλμστρομ, εξέφρασε την απογοήτευσή της επειδή μόνον έξι από τα 27 κράτη- μέλη της ΕΕ (Τσεχία, Λετονία, Φινλανδία, Ουγγαρία, Πολωνία και Σουηδία) έχουν μεταφέρει πλήρως στην εθνική τους νομοθεσία την ευρωπαϊκή οδηγία για την καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων, ενώ, τρεις χώρες (Βέλγιο, Λιθουανία και Σλοβενία) την έχουν μεταφέρει μερικώς.
Σημειώνεται ότι η προθεσμία για τη μεταφορά της συγκεκριμένης οδηγίας στα εθνικά δίκαια έληξε στις 6 Απριλίου 2013 και η ΕΕ απευθύνει έκκληση για ταχεία εφαρμογή της.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Europa
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου