Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

“Το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό” υποστηρίζει ο Κουτσούκ

Koutsiouk-VoANEA01
Του ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΑΝΗ

Το Σεπτέμβριο αναμένεται να ξεκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό, εκτιμά ηγετική προσωπικότητα της τουρκοκυπριακής κοινότητας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Τουρκική Υπηρεσία της Φωνής της Αμερικής. Ο φερόμενος ως «Πρωθυπουργός» των Τουρκοκυπρίων, Ιρσέν Κουτσούκ, επισκέφθηκε τις ΗΠΑ λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Κύπριου Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, και λίγο πριν την επίσημη επίσκεψη του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο κ. Κουτσούκ συναντήθηκε με τον Ειδικό Σύμβουλο του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών για το Κυπριακό, Αλεξάντερ Ντάουνερ και ανέφερε ότι διαπίστωση του είναι πως ο κ. Ντάουνερ είναι πολύ πρόθυμος να φέρει σε επαφή τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων και να ξεκινήσει την διαδικασία των συνομιλιών μεταξύ των δύο πλευρών κάτι που ο ίδιος εκτίμησε ότι θα γίνει τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Το ηγετικό στέλεχος των τουρκοκυπρίων αναφέρθηκε στο κοινωνικό δείπνο που έχει προγραμματισθεί για τις 30 Μαΐου, μεταξύ του Προέδρου της Κύπρου και του Τουρκοκύπριου ηγέτη, παρουσία του Ειδικού Συμβούλου του ΟΗΕ.

Όπως είπε ο κ. Κουτσούκ: «Πιστεύουμε ότι μετά το δείπνο θα έχει ξεκαθαρίσει η ακριβής ημερομηνία έναρξης των συνομιλιών και ενδεχομένως μέσα στον Ιούνιο η ημερομηνία αυτή να επισημοποιηθεί». Τέλος, ο κ. Κουτσούκ δήλωσε ότι αυτή την φορά η τουρκοκυπριακή ηγεσία είναι αισιόδοξη και έχει υψηλές προσδοκίες για τις επικείμενες συνομιλίες.

  Την ίδια ώρα, την έντονη αντίδραση της κυπριακής κυβέρνησης φέρεται να έχει προκαλέσει η παράδοση 77σέλιδου εγγράφου, από τον κ. Ντάουνερ προς τους ηγέτες των δύο κοινοτήτων, ενόψει του δείπνου που θα πραγματοποιηθεί στις 30 Μαΐου. Στο έγγραφο αυτό καταγράφονται οι συγκλίσεις και οι αποκλίσεις των δύο πλευρών στο Κυπριακό πρόβλημα. Με επιστολή του προς τον Γ.Γ του ΟΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαμαρτύρεται ότι ο Ειδικός Σύμβουλος των Ην. Εθνών προσπαθεί να πολιτικοποιήσει μια κοινωνική συνάντηση.

 Το Κυπριακό ήταν στην ατζέντα των συνομιλιών που είχαν ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας και ο αμερικανός Πρόεδρος κατά την διάρκεια της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στην Ουάσιγκτον.
Όπως είχε αναφέρει ο κ. Ερντογάν στην συνέντευξη τύπου που είχε παραχωρήσει μαζί με τον κ. Ομπάμα από τον Λευκό Οίκο οι δύο ηγέτες συζήτησαν το θέμα της Κύπρου, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Εμείς (η Τουρκία και οι τουρκοκύπριοι) πιστεύουμε ότι υπάρχει σημαντική δυνατότητα για επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό πρόβλημα και είναι ένα θέμα που εστιάζουμε την προσοχή μας».  

Λίγες ημέρες νωρίτερα, ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Ιωάννης Κασουλίδης, μετά από συνάντηση που είχε με τον αμερικανό ομόλογο του, στην Ουάσιγκτον είχε επισημάνει ότι ο κ. Κέρι «απεδέχθη τις εισηγήσεις μας τις οποίες ευχαρίστως θα διερευνήσει και θα κρατήσουμε επαφή για να δούμε πως μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση με στόχο ασφαλώς πάντοτε να επέλθει και η ποθητή λύση του κυπριακού προβλήματος κατά τρόπο δίκαιο και σωστό απέναντι στην Κύπρο και τους Κυπρίους».

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου είχε και αυτός αναφέρει τότε ότι η έναρξη των συνομιλιών μεταξύ των δύο κοινοτήτων αναμένεται να πραγματοποιηθεί το προσεχές φθινόπωρο.
Φωτογραφία: Φωνή της Αμερικής


Read more: http://mignatiou.com/?p=4069#ixzz2U6qoL6so

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου