Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Financial Times: Αυτά είναι τα σχέδια του ΔΝΤ για νέου τύπου «κουρέματα»

Financial Times: Αυτά είναι τα σχέδια του ΔΝΤ για νέου τύπου «κουρέματα»


Τις μυστικές μελέτες του ΔΝΤ για του νέου τύπου «κουρέματα» αποκαλύπτουν οι Financial Times, σε άρθρο τους, στο οποίο αναφέρουν πως ο οργανισμός ανησυχεί για τις χώρες που καθυστερούν τις απαραίτητες «αναδιαρθρώσεις χρέους».

Στο άρθρο, το οποίο έχει τίτλο «Νέου τύπου "κουρέματα" μελετά το ΔΝΤ», αναφέρεται πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιδιώκει να μεταβληθεί ο τρόπος που θα θα αναδιαρθρώνονται τα κρατικά χρέη, με διεθνείς αξιωματούχους να αναφέρουν πως παρατηρούνται αρκετές δυσκολίες προκειμένου να επιτευχθούν οι αναδιαρθρώσεις.

Σύμφωνα με τους FT, αξιωματούχος της G20 σχολίασε πως είναι πιθανόν να κοινοποιηθεί μέσα στην εβδομάδα μελέτη του ΔΝΤ, η οποία θα μπορέσει αν επιφέρει μεταβολές μόνο εάν την στηρίξουν οι ΗΠΑ και η Ευρώπη, ενώ παράλληλα σύμφωνα με δήλωση άλλου στελέχους, το ΔΝΤ και η Κριστίν Λαγκάρντ, θέλουν να αναθεωρήσουν τον ρόλο τους στην αναδιάρθρωση των κρατικών ομολόγων.

Ο αξιωματούχος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν σχέδια για νέους νομικούς μηχανισμούς ή μεταβολές στους θεσμούς του ΔΝΤ, το οποίο ωστόσο ανησυχεί ότι και τα δικά του δάνεια μπορεί να αποτελούν τμήμα του προβλήματος, γιατί οι αναδιαρθρώσεις δεν γίνονται μέχρι να αρνηθεί το ταμείο να δώσει παραπάνω δάνεια, αν δεν υπάρξει συμφωνία. Όταν οι χώρες είναι κλειδωμένες έξω από τις αγορές και τα προγράμματα του ΔΝΤ αντικαθιστούν το ιδιωτικό χρέος, απομένει λιγότερο χρέος διαθέσιμο για μια αναδιάρθρωση.

Μια επιλογή είναι να καλούνται οι πιστωτές να δέχονται μια μικρότερη αναδιάρθρωση των πιστώσεών τους, σε στάδιο νωρίτερο στην διαδικασία δανεισμού του ΔΝΤ. Σε αυτή δεν θα περιλαμβάνεται απομείωση της αξίας, αλλά τα ομόλογα θα κρατούνται μετά την λήξη τους, μέχρι να αποσαφηνιστεί αν η χώρα χρειάζεται πλήρη αναδιάρθρωση.

Στην μελέτη του ΔΝΤ εξετάζονται επίσης μια σειρά ιδέες για το πώς θα διευκολυνθούν οι πιστωτές σε ενιαία δράση, αντί να αρνούνται την συμμετοχή και να προσφεύγουν ξεχωριστά, ζητώντας καλύτερη συμφωνία ή αποπληρωμή στο ακέραιο.


Πηγή: Financial Times: Αυτά είναι τα σχέδια του ΔΝΤ για νέου τύπου «κουρέματα» | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/node/106755#ixzz2U72GPP6z

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου