Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Αναστασιάδης: Οι Ευρωπαίοι μας εντάσσουν στους σχεδιασμούς τους – Η Κύπρος στον ενεργειακό χάρτη της Ε.Ε.

AOZ-KYPROS01
«Η ηγεσία της Ε.Ε. εντάσσει μέσα στους σχεδιασμούς της ως μια από τις προσφερόμενες εναλλακτικές οδούς τη σύνδεση Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας και της υπόλοιπης Ευρώπης», αποκάλυψε ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης, παραπέμποντας στην προοπτική να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο οποίος μιλούσε μετά την ολοκλήρωση της χθεσινής Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε., επιστράτευσε και χάρτη της Κομισιόν, από την παρουσίαση που έκανε ο Πρόεδρος Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, ο οποίος περιέλαβε το Ισραήλ, την Κύπρο και την Ελλάδα στη διεύρυνση των δικτύων μεταφοράς φυσικού αερίου.


Κοινοτικοί κύκλοι επισημαίνουν πάντως ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει μιαν από τις εναλλακτικές οδούς, αλλά την ίδια ώρα συνδέουν την αξιοποίηση των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων με την επίλυση του Κυπριακού, επαναλαμβάνοντας ουσιαστικά «καρμπόν» τις αρνητικές θέσεις που είχε διατυπώσει ο Επίτροπος Στέφαν Φούλε, ενώπιον της ολομέλειας της Ευρωβουλής.

      Μιλώντας στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στη Σύνοδο Κορυφής, τόνισε «τη σημασία των κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στη λεκάνη της Λεβαντίνης και την προοπτική να καταστεί η Κύπρος περιφερειακός ενεργειακός κόμβος», υπογραμμίζοντας ότι «ο νότιος δρόμος είναι υπό τις περιστάσεις μια ασφαλής και επωφελής για την Ευρώπη πρόταση». Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σημείωσε ακόμη ότι «η χρήση των εγχώριων πηγών ενέργειας και ιδιαίτερα των ανεξάρτητων κοιτασμάτων θα συμβάλουν πολύ σημαντικά στην όλη ενεργειακή ασφάλεια της Ένωσης».

      Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στο θέμα της εξεύρεσης υδρογονανθράκων εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κύπρου, καθώς επίσης και στις ενέργειες που γίνονται από τη Λευκωσία και τις επαφές της κυβέρνησης με γειτονικά κράτη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποκάλυψε ότι ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον αναγνώρισε το κυριαρχικό δικαίωμα της Κύπρου να αξιοποιήσει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων που εντοπίστηκαν στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

     Ο κ. Αναστασιάδης, ο οποίος συναντήθηκε χθες στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής με τον Ντέιβιντ Κάμερον, ανέφερε συγκεκριμένα  ότι «ο Βρετανός Πρωθυπουργός αναγνώρισε τη σπουδαιότητα του τομέα της Ενέργειας για την Κυπριακή Δημοκρατία, ειδικότερα την παρούσα συγκυρία, και σημείωσε ότι αποτελεί κυριαρχικό της δικαίωμα η αξιοποίησή τους».

Γράφει: Παύλος Ξανθούλης


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου