Πέμπτη 23 Μαΐου 2013

Εγκαταλείπει το "Grexit" και η Citigroup - ο επενδυτικός οίκος που δημιούργησε τον όρο


Εγκαταλείπει το "Grexit" και η Citigroup - ο επενδυτικός οίκος που δημιούργησε τον όρο
Έστω και καθυστερημένα, η Citigroup, ο πιο απαισιόδοξος από τους μεγάλους επενδυτικούς οίκους του εξωτερικού, που επέμενε να προβλέπει την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ την 1η Ιανουαρίου 2014, αλλάζει τώρα γνώμη.

Η Citigroup, ο οίκος που εμπνεύστηκε και καθιέρωσε τον όρο Grexit, επέμενε έως σήμερα να προβλέπει ότι η Ελλάδα θα βγει από το ευρώ σύντομα. Χρησιμοποιούσε, μάλιστα, για τα οικονομικά μοντέλα της, την πολύ συγκεκριμένη ημερομηνία... εξόδου της 1ης Ιανουαρίου 2014.
Σήμερα, ο οίκος αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τη θέση του αυτή. Πρόκειται για μία στροφή έστω και καθυστερημένοι, καθώς όλοι οι άλλοι αναλυτές του εξωτερικού προσεγγίζουν με θετικότερα λόγια την Ελλάδα και συμφωνούν ότι ο κίνδυνος του Grexit έχει σχεδόν εκλείψει.
Οι κίνδυνοι για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη στα επόμενα χρόνια είναι αρκετά υψηλοί, αλλά το Grexit δεν είναι πια το βασικό σενάριο, παραδέχονται οι αναλυτές της Citi.
Και επιχειρούν να δικαιολογήσουν τη μέχρι σήμερα στάση τους, λέγοντας ότι έτσι και αλλιώς, η ημερομηνία της 1ης Ιανουαρίου 2014 ήταν μια αυθαίρετη υπόθεσή τους.
“Οι παράγοντες που θα μπορούσαν να πυροδοτήσουν το Grexit έχουν μειωθεί σημαντικά”, λένε τώρα.
Ο οίκος προβλέπει ύφεση 4,5% φέτος και ανεργία στο 27,2% και τονίζει ότι τα ελλείμματα επιμένουν και η φοροδιαφυγή δεν έχει αντιμετωπιστεί.
Εκτιμά, μάλιστα, ότι οι κίνδυνοι για την Ελλάδα θα αναζωπυρωθούν όταν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό, αν και παραδέχεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τεθεί στο περιθώριο, για τώρα.


Πηγή: Εγκαταλείπει το "Grexit" και η Citigroup - ο επενδυτικός οίκος που δημιούργησε τον όρο | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/12030/egkataleipei-grexit-kai-i-citigroup-o-ependytikos-oikos-poy-dimioyrgise-ton-oro#ixzz2U6mZFXzk

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου